Nem értem ezt a világot. Mintha tegnap lett volna, a Metro még zenélt, ült egy rózsaszínű kádban, vagy csak Máriára gondolt. Most meg egy pillanat alatt hetven éves lett. Sztevanovity Zorán. Vagy csak így egyszerűen: Zorán.

1948-ban Belgrádból Budapestre költözött a család, megajándékozva bennünket, magyarokat két nagyszerű emberrel. A szövegíró-költő Dusánnal, és az énekessel. A szerb-magyar bárddal.

1960-ban kezdi a Zenith együttesben. 1962-ben már a Metro indul a Ki mit tudon. Akkor még sikertelenül. Utána már csak a sikerek jönnek. Az én korosztályomnak a nagy hármas ez volt: Illés, Metro, Omega. Mindhárom zenekarnak megvolt a maga tábora, ma már csak Omega van. És Zorán. A szóló karrierje jobb, mint a Metro volt. A Metro már csak nosztalgia, Zorán még a jelen. És talán a szép holnap is.

Lírája hihetetlenül kifinomult, dalait még a kemény rockerek is szívesen hallgatják.

Mindazt tudja a zenében, amit Leonard Cohen, sőt még többet is. Mert azt is tudja, hogy kell ott fenn egy ország. Hit és erő szól dalaiból, remélem még nagyon sokáig. A jó Isten éltessen Zorán, boldog születésnapot.

Forrás: http://patacsracvaros.hu/2012/03/04/%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B/