A természetben megtalálható növényi együttesek érdekes, olykor meglepő eredményeket hozó megfigyelését használja növénytársításként a kertészkedő.

biokert1

Az egyes növények egymásra előnyösek, hátrányosak vagy közömbösek lehetnek. Elsősorban zöldségféléknél tudjuk felhasználni a növénytársítás előnyeit.

Általánosságban azt érdemes betartani, hogy a társításnál a magasabb társnövényeket az ágyások sarkaiba helyezzük, hogy ne árnyékoljanak, az alacsonyabbak esetén a sorokban 4-5 tövet helyezzük. A zöldségesben a főnövényt és a társnövényt 3-4-5:1 arányban társítsuk.

Rossz szomszédok

petrezselyemnek–fejessaláta;
sárgarépának–spenót, kapor;
hagymának–káposzta, bab;
burgonyának–hagyma, kerti laboda, napraforgó, cseresznye;
paradicsomnak–karalábé, kömény, vöröskáposzta, sárgarépa, petrezselyem;
reteknek–izsóp, zamatos turbolya (nagyon csípősé teszi);
borsónak–kardvirág, fokhagyma;
uborkának–burgonya;
kajszinak–burgonya, paradicsom.

biokert2

Jó szomszédok

A gyümölcsfák tányérjában ültetett körömvirág levéltetű és fonálféreg riasztó.

A metélő- és a fokhagyma távol tartja a rovarokat, ez főként a fiatal csemetéknél hasznos. Az almafa varasodását a metélőhagyma gátolja.

A fa alá ültetett kerti zsázsa, sarkantyúka és fodormenta a levéltetveket riasztja, a fehérüröm pedig a gyümölcsmolyokat.

Almásban a vizitorma takácsatka riasztó hatású.

A cseresznye alá praktikus macskagyökeret ültetni, mert az odagyülekező macskák a madarakat elkergetik.

A gyümölcsös soraiban hasznos a beléndek, csattanómaszlag és a macskagyökér, mert ezek foszfort kötnek meg, a dohány pedig káliummal gazdagítja a talajt.

A ribiszke mellett a fehérüröm és a metélőhagyma segít a ribiszkerozsda féken tartásában. A szeder a burgonya közelében azonban gombabetegségekre fogékonyabbá válik.

szamóca között a fokhagyma a gombabetegségeket és a szamócaatka fertőzését csökkenti. A szamóca jó társnövénye a körömvirág, bokorbab, saláta, burgonya és a csalán.

cekla1A szőlő termékenységét az izsóp, minőségét a szilfa közelsége növeli.

rózsa fejlődését elősegíti a fokhagyma, vöröshagyma, rezeda és a petrezselyem.

Fontos védőnövények a fűszer- és gyógynövénynek, amelyek egyrészt odacsalogatják a megporzó és hasznos rovarokat, másrészt távol tartanak bizonyos kártevőket. Jó méhvonzó hatású a mézfű, citromfű, mentafélék, borágó és a kakukkfű. A bazsalikom légy- és szúnyogriasztó, a zsázsa és az izsóp káposztalegyet tart távol. A káposztalepkéket a kapor, zsálya, rozmaring, kakukkfű, fehérüröm, menta és a bársonyvirág riasztja.

A burgonyán a fehér árvacsalán segít, mert burgonyabogár riasztó.

paprika jól társítható gyógynövényekkel, amelyeknek magas az illóolaj tartalmuk, ez alól egyedül az ánizs a kivétel.

bársonyvirágot minden zöldségnövénnyel érdemes telepíteni a fonálféreg riasztó hatása miatt. A cickafark más illóolaj-tartalmú növény illóolajtartalmát növeli.

csalán jó hatással van szamócára és a paradicsomra. A sarkantyúvirág a retek csípősségét csökkenti. A kamilla a hagymára kedvező hatású. Az édeskömény mellé ne telepítsünk koriandert, mert a csírázását gátolja. Az édeskömény ugyanakkor jó hatású a bokorbabra és a paradicsomra.

A metélőhagyma csökkenti az uborkalisztharmat fertőzését és a sárgarépára is jó hatású, mert a sárgarépalégyre riasztó. Jól kombinálható a póréhagyma és a zeller, valamint a vöröshagyma és a sárgarépa. A csombor elősegíti a hagymafélék fejlődését.

kaposzta1káposztasorokban érdemes palántázni salátát földibolhák, paradicsomot a káposztalégy, zellert káposztalepkék ellen.

A bokorbabnak jó társnövénye az uborka, csemegekukorica, zeller és a csombor.

cékla jó társnövénye a kukorica, burgonya, sárgarépa és a petrezselyem. Az uborka, kukorica, napraforgó köztesként, az uborka és a karalábé, a saláta és a korai káposzta is jó kombináció. A zeller a paradicsommal és a bokorbabbal díszlik. A salátát sárgarépával és nyári retekkel társítsuk. A paradicsom petrezselyemmel és káposztafélékkel kombináljuk.

burgonya jó társnövényei a borsó, csemegekukorica, zöldbab, torma és a káposzta. A tökfélék karósbabbal és csemegekukoricával társíthatók jól.

Forrás: biokontroll.hu