2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Vadgesztenye: használhatod mosószerként, vagy éppen a reuma ellenszereként!

Újra itt az ősz, és a rengeteg vadgesztenye. Bár a gyönyörű, mélybarna termést nyersen nem szabad megenni, számos jótékony hatású főzet és keverék készíthető belőle. Olvasd el tippjeinket, és ismerd meg a vadgesztenye csodálatos erejét!


A vadgesztenye eredete 

A vadgesztenye a szappanfafélék családjába tartozik, balkáni, elő-ázsiai eredetű. Tüskés falú, húsos toktermésében nagy, barna mag található két nagyméretű sziklevéllel. Nemcsak kertekben, parkokban, utak mentén ültetik, hanem erdei vadak takarmányozása céljából is telepítik. A tölgy- és bükkmakk mellett vaddisznók és szarvasfélék őszi-téli feljavító és kondíció fenntartó takarmánya a vadgesztenye, amely tápanyagtartalma az árpáéval közel azonos.

A vadgesztenye 16. században Kis-Ázsiából került a Balkán félszigetre. A 18. században már Európa szerte használták. 1896-ban a francia Artault de Vevey érfal erősítő hatásáról számolt be. A kutató ellenőrizte, hogy a gesztenye népgyógyászatban használt tinktúrája valóban enyhíti-e az aranyér tüneteit. 21 beteget kezelt, és mindegyiknél enyhültek a fájdalmas tünetek. Ma a top tíz legkeresettebb gyógynövények egyike a vadgesztenye.


A gesztenye magjának jótékony hatásai
A gesztenye mag bár tápanyagokban gazdag, szaponin tartalma miatt mérgező, és az íze is kellemetlenül keserű, de megszárítva, feldolgozva hihetetlen hatással bír. 

Hasmenés ellen: vadgesztenye porát össze kell keverni sóskaberke (Mezeisóska: Rumex acélosa) porával, majd egy kis timsót kell beletenni, és ezt adni a betegnek - idézi Farkas József a Bakos Ferencet, a Bakos Ferenc Mátészalkai parasztorvos című publikációjában 1968-ban.

Reuma és ízületi gyulladás ellen: Reuma ellen, a fájó testrészek bedörzsölésére nemcsak a termések szeszes kivonatait, hanem a szeszben áztatott virágokat és azok kivonatait is használják. Fájó ízületre, ízületi gyulladásra ajánlott az alábbi tinktúra: 100 ml 38 %-os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként. Vadgesztenyelisztet beszerezhetünk bioboltban, de az is jó, ha a héj nélküli magot negyedeljük, majd az aprítógépre bízzuk. Szárítsuk ki a zúzalékot.


Készítsünk pépet belőle!:evőkanálnyi vadgesztenyelisztet keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10 %-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületekre adható.

Fürdővízhez is jó: 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenye-levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le, a főzetet öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén jótékony kúra.

+1 tuti tipp: mosószer!

Magas szaponin tartalma miatt a mosódióhoz hasonlóan mosószerként használható közepesen szennyezett ruhák esetén. Legegyszerűbb, ha folyékony mosószert készítünk belőle. A magvakat vágjuk négyfelé, és főzzük puhára háromszoros mennyiségű vízben. Szűrjük meg az esetleges szennyeződésektől a folyadék, és máris kész a folyékony mosószer.


Forrás: kertlap.hu

A vadgesztenyék: aranybarna energiagömbőcök

Elárulok egy titkot: kamaszkorom óta minden ősszel-télen van a kabátzsebemben egy fényes gesztenye, mert olyan jó forgatni. Mostantól meg is tudom indokolni, miért rejtek fényes gombócot a zsebemben: a babona szerint a vadgesztenye megvéd a betegségektől!

A vadgesztenye festőnövény:

Leveleit, virágát, gesztenyéjét használjuk festéshez. A levelek sárgásbarna, a virágok sárga, a gesztenyék barna színt adnak.

gesztfelepites.jpg

Mindannyiunk egyik kedvenc fája a vadgesztenye, azaz lógesztenye,  más néven fehér bokrétafa. Tizenöt faja létezik. Akár 30 méter magasra is megnő.  Tudtad, hogy Elő-Ázsiából származik, a Balkánon keresztül került el Magyarországra? Dús, fehér fürtös virágzata, és a tüskés tokban érő fényes, gesztenyebarna magjai szívmelengetően szépek.

Emberi fogyasztásra - szemben a szelídgesztenyével - nem alkalmas,  csak az őzek, a szarvasok és a vaddisznók csemegézhetnek belőle.

Úgy 20 éve jelent meg  kis hazánkban a vadgesztenyefák egykártevője, az aknázómoly. Ez az állat  a fa  leveleire rakja le a tojásait- Ezekből a kifejlődő a hernyó vékony szálon a földre ejtőernyőzik , majd   a talajban prímán áttelel. A megbetegített fák  pedig néhány év múlva elpusztulnak. A kártevő aknázómoly ellen eredményes védekezési módszer az, ha a  fertőzött leveleket összegyűjtjük és megsemmisítjük.

gesztbeteg.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=cS4_J-20SGU

 

Mire jó még  a vadgesztenye?

Nagyon sok mindenre. Gyógyászati célokra a magját, virágját, kérgét és levelét is felhasználják. A vadgesztenye jótékony hatással van a vénákra, teája a erősíti is azokat.

A faleveleket  ízületi bántalmak enyhítésére használják.

A vadgesztenye kérgét előszeretettel alkalmazzák napfényvédő szerek, krémek előállítása során.

Külsőleg  a népgyógyászatban régóta  használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.

A népi gyógyászat már évszázadok óta használja a vadgesztenyét visszér gyógyítására, mivel  gátolja a vizesedést, megerősíti az érfalakat, sőt, növeli rugalmasságukat . Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően használatával a visszeres fájdalmak  enyhülnek. Ezért a vadgesztenye az egyik legismertebb vénás keringésre ható gyógynövény. Hatására javul a vénás- és nyirokkeringés, csökken az ödéma, a gyulladás.

F302401_1.jpg

Hogyan használjuk?

Vadgesztenye fürdőhöz így juthatunk: 2 evőkanálnyi morzsolt vadgesztenye-levelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet forrázzunk le 3 dl vízzel, majd 8-10 perc után szűrjük le. A főzetet öntsük a fürdővízhez. Áztassuk a fájó tagunkat.


Így készíthetünk teát: 3 dl forró vízzel forrázunk le 1 teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet, majd 8-10 perc elteltével szűrjük le. Mézzel édesíthető.


Így készíthetünk tinktúrát : A tinktúra elkészítéséhez kb 20 db vadgesztenyére van szükség és 500 ml tiszta szeszre. Az apróra vágott gesztenyét keverjük össze a vodkával,  majd turmixoljuk pépesre . Ezután töltsük üvegbe és legalább 20 napig tartsuk sötét, hűvös helyen.
Minden nap fel kell rázni a keveréket. Ezt a keveréket kizárólag külsőleg szabad alkalmazni!

Ez is vadgesztenye tinktúra recept: 100 ml 38 %-os pálinkához keverjünk 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenye-lisztet, majd légmentesen zárjuk le, és hagyjuk állni 10 napig. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk. Fájó, sajgó ízületekre alkalmazzuk bedörzsölő-szerként. Vadgesztenyelisztet  beszerezhetünk bioboltban, de az is jó, ha a héj nélküli magot negyedeljük, majd az aprítógépre bízzuk. Szárítsuk  ki a zúzalékot.

Vadgesztenye pépre így tehetünk szert: 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet  ( vagy házi zúzalékot) keverjünk össze 2 evőkanálnyi búzaliszttel, és adjunk hozzá annyi 10 %-os étkezési ecetet, hogy kenhető péppé váljon. Fájó, sajgó ízületek gyógyítója.

Ez  szükséges a  fürdő elkészítéséhez: 2 evőkanálnyi szárított és porított vadgesztenyelevelet és 2 evőkanálnyi vadgesztenyelisztet forrázzunk le 3 dl forrásban lévő vízzel.  8-10 perc  elteltével szűrjük le, a főzetet, és  öntsük a fürdővízhez. Visszér, aranyér esetén kúraszerű használata ajánlott..

A vadgesztenye krém így készül:  Vegyünk elő  150 ml vadgesztenye tinktúrát  - receptjeit lásd fentebb. Oldjunk fel 3 tasak zselatint 150 ml vízben.  Szakadatlanul kavargassuk. Amikor sűrűsödni kezd, akkor több részletben löttyintsük  hozzá a vadgesztenye tinktúrát  meg még néhány  csepp levendula olajat. Ha megfelelő állagúra sűrűsítettük, vegyük le a tűzről, és töltsük üvegbe. Ezután már nincs más dolgunk, mint  kipróbálni, ugyanis a vadgesztenye irritálhatja a bőrünket. Ha   1 nappal a próba után sem jelentkeznek bőrtünetek, akkor bátran alkalmazható a krém a visszeres bőrfelületeken. Naponta kétszer masszírozzuk be. A krémet 3 hónapon belül használjuk el, tartsuk hűvös sötét helyen.

Forrás:
viragvagyfuszer.blogspot.com

http://www.balintgazda.hu/aktualis-kert/oktober/a-vadgesztenye.html

http://home.kpn.nl/nickl001/acsk-2009-7.html