Az emberek úgy tűnik, mégsem érezték annyira szívügyüknek az ország tartozásainak lefaragását, hogy érdemes legyen fenntartani a pénzgyűjtő alapot. Alig folyt be valamennyi pénz.

Mint ahogy már január óta rebesgetikmeg fog szűnni az Összefogás az Államadósság Ellen Alap. Március 31-ével – tudta meg a hvg.hu. Az alapot még 2011-ben hozta létre a kormány a győri katolikus pap, Rédly Elemér kezdeményezésére, egymillió forint induló tőkével. Az alap elnöke Horváth Tihamér már tavaly áprilisban bejelentte, hogy év végével lemond, csalódottsága miatt. A befizetések és az érdeklődés ugyanis erősen megcsappant a kezdeti időkhöz képest.

Mint ismert, indulásakor a kabinet és a kormánypártok is a kezdeményezés mellé álltak, de inkább csak szavakban. 2013-ban például alig tíz politikus nyúlt a zsebébe. Közülük legtöbbet, mintegy 5 milliót Surján László európai uniós fideszes képviselő adta, míg Selmeczi Gabriella Fidesz-szóvivő 2 milliót, Schmitt Pál volt államfő úgy 1,1 milliót, s Navracsics Tibor igazságügy-miniszter is 700-800 ezret.

Az alapba befizetett pénzek a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alapba kerültek, ami viszont már januárban kiürült és január végén meg is szüntették. Miután ez az alap már megszűnt, az Összefogás az Államadósság Ellen Alapban maradt pénzeket március 31-ig a központi költségvetésbe vezetik át a szerdai, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet szerint.

A lap szerint az elmúlt négy évben összesen 2600-an utaltak az alapba, és végül 340 millió forint gyűlt össze, holott 200 milliárdra számítottak.

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/03/12/nem-valtotta-be-celjat-az-allamadossag-elleni-alap-megszuntetik/