" Hiszek az élet igazságosságában. Hiszem, hogy nincsenek véletlenek. Hiszem, hogy nem véletlenül vagyok ott, és az sem véletlen, ha nem tudok ott lenni. Hiszem, hogy akinek ki kell jönnie az égő házból, az ki fog jönni onnan. Hiszem, hogy a halál nem több mint világok közötti átmenet. Hiszek a fényalagútban és a megnyugvásban, hiszek a mindent eltöltő áldásban. Hiszek eltávozott szeretetteim önzetlen segítségében. Hiszek a jelekben, és a jelek felismerésének szükségességében. Hiszek a találkozásban. Hiszek a szempárokba rejtett időtlenségben. Hiszek az egykorvolt helyszínekben, városokban, országokban, hegyekben és erdőkben, hiszek a templomokban, hiszek a csodás viszontlátásban, a könnyes szemekben, a szótlan ölelésben. Hiszem a mélységes kötődést, a váratlan segítséget, az érthetetlen vonzalmat. Hiszem a világ színház-jellegét, hiszem a színészt és a színész eljátszott szerepét.
Hiszek az érzésbe rejtett tudásban. Hiszem a belső hang bölcsességét. Hiszem, hogy az ember mindent tud, hiszem, hogy az ember emlékezete fejleszthető. Hiszem a látszat szükségességét, hiszem, hogy a túl sok fény elvakít. Hiszem, hogy lépésről lépésre, fokról fokra kell haladni. Hiszem a fokozatosságot. Hiszem a lélek fejlődésének különböző stációit. Hiszem a mindenből való kizuhanást, a képességek elvesztését, a süketség és vakság miatti félelmet, a hitetlenség megjelenésének szükségességét. Hiszem a szervezett vallás fontosságát és a vallástól való elfordulás elkerülhetetlenségét. Hiszem a kiábrándulás, a nyugtalanság és a keresés logikáját. Hiszem a vallás újrafogalmazásának időszerűségét. Hiszem a beavatást. Hiszem a belső utat. Hiszem a bukást és a felemelkedést. Hiszem, hogy minden úgy van, ahogy lennie kell. Hiszem, hogy minden egyes lépésre szükség van ahhoz, hogy az ember megmássza a maga hegyét.
Hiszem, hogy a világ csak akkor változhat, ha az egyes ember változik. Hiszem, hogy a világ kifelé nem megváltoztatható. Hiszem, hogy az út befelé vezet. Hiszem a kritikus tömeget. Hiszem, hogy nem kell többet tennem, mint amennyit megtehetek. Hiszem, hogy azonos vonzza az azonosat, hiszek az erők összeadódásában. Hiszek a csendben, hiszek a műben, hiszek a mű elengedésében. Hiszek a hátralépésben. Hiszek a természetfeletti képességek természetességében. Hiszek az életáramban, a dolgok elrendezettségében.
Hiszek a Folyóban és a Folyóban való feltétlen hit lehetőségében. Hiszek a vízben, a nehézségeken való átfolyás képességében. Hiszek a fény felé fordított gondolatban.
Hiszek a szótlan erőben.
Hiszek önmagamban.
Hiszek egy jobb világban. "

- Tisch Ferenc -

( egyszerű válaszok )