2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Krokodilkönnyek: A legtöbb trafikját elveszti a Tesco

A Tesco jelenlegi 113 dohányboltjából 86-ot érint az a rendelkezés, amely szerint május 30-tól a 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekből és a benzinkutakról kitiltják a dohányboltokat - írja a Világgazdaság.

A Tesco a lappal közölte, mindent megtesz azért, hogy partnereik egy másik, kisebb alapterületű áruházuk mellett folytathassák tevékenységüket.

A Világgazdaság emlékeztet arra, hogy a Mol és az Auchan szintén veszít boltokat az új rendelkezés miatt. A Tesco Expresszben leválasztott helyiségekben maradhatnak a boltok.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) tájékoztatása alapján a 6300 dohányboltból a hipermarketekben, a plázákban és a benzinkutakon működő 200 bolt a piaci forgalom 17 százalékát fölözte le.

A trafikosoknak ráadásul évente kell szakmai képzéseken részt venni. A héten Miskolcon, Debrecenben, Győrben és Salgótarjánban gyülekeztek az adott megye trafikosai, jövő hétfőn és kedden pedig Eger és Veszprém lesz a szakmai képzések helyszíne. A képzéseken pontosan megismerik többek közt azt, hogy lehet megkötni a koncessziót és mikor kell befizetni a díjakat.

Origo, vg - alfahir.hu

Íme a Tesco alapítója és története

Íme a Tesco alapítója és története

Íme a Tesco alapítója és története

Íme a Tesco alapítója és története

Meglepődnének azok, akik egy időgéppel visszautaznának 1929-be, Angliába, ahol ezzel a XXI. században  jól ismert felirattal találkoznának: TESCO! Íme a TESCO nevének eredete és az áruházlánc alapítója!


Nem sok népi legenda kering MagyarországonTesconevezetű üzletlánc hajdani tulajdonosáról és eredetéről. 

A mai szegényeket és a dúsgazdag elitet egyaránt olcsón és szinte minden szinten kiszolgáló Tesco-t egy zsidó származású,Lengyelországból Nagy-Britanniába emigrált család sarja, a képen is látható Jack Cohen alapította, közel 100 évvel ezelőtt! De hogyan?

Jack Cohen - születési nevén Jacob Edward KohenAngliában, a Királyi Légierőnél szolgált, ahonnan leszerelése után a légierőtől kapott pénzből 1919-ben indította el élelmiszeripari vállalkozását. Az 1898. október 6-ai születésű Jack Cohenekkor mindössze 21 éves volt és szerényen kezdte: talicskával járt cukorszirupot és halkrémet értékesíteni. 5 évvel később már saját teamárkával is szolgált, amit T. E. Stockwell szállított. Így alakult ki a T. E. Stockwell és Cohen név összeolvasztásából a rövidítés: TESCO. A márkanév 1924-ben lett létrehozva.

Jack Cohen - aki 1929-ben nyitotta meg a nyitóképünkön is látható első Tescoüzletét (mindjárt a "MODERN" felirattal reklámozva) - a ma is bejáratott Tesco-s módszert alkalmazta, a "Halmozz fel sokat, add el olcsón" modelljét. Mint azt Phil Lyon egyetemi tanár és gazdaságtörténész a BBC-nek nyilatkozta: Cohen "megértette a piac működését, azt, hogy hogyan kell tömegeket kiszolgálni, ezzel pedig meghatározó pozíciókat szerzett".

Jack Cohent - aki saját kezében fogta össze a terjeszkedő hálózatot - hamarosan "Slasher Jack"-ként (azaz Árleszállító Jack -ként) kezdték emlegetni. 1955 és 1960 között - mindössze 5 év leforgása alatt - 500 üzletet nyitott!

Tesco számára ma is példaképül szolgálhat hajdani önmaga, mivel aCohen által már a hatvanas években bevezetett pontgyűjtő akciók ma is a mindennapi vásárlók életének részét képezik. Akkoriban a vevők úgynevezett "green shield stamp"-eket, "zöld pajzs bélyegző"-ket kaptak, amiket összegyűjtve akkoriban is hasonlóan válthattak háztartási és egyéb használati cikkekre, ahogyan manapság. A pontgyűjtő módszer továbbfejlesztett változata a Tesco-s klubkártya, amivel ma már a Földön közel három magyarországnyi, több mint 27 millió ember rendelkezik, és ez a szám napról napra bővül.

Tesco Gazdaságos termékeket először a hajdani alapító, Jack Cohen Angliájában vezették be, 1993-ban.

Sir Jack Edward Cohen 1979. március 24-én halt meg, de az általa létrehozott Tesco máig halhatatlan.

 

Cikk: Molnár F. Árpád

http://www.hirhatar.hu/hir/ime-a-tesco-alapitoja-es-tortenete