2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Bevezették a telefonadót!

Már Mária Terézia is megmondta: azt a juhot lehet nyírni, amelyiket etetik.

Matolcsy a forgalmi és fogyasztási adók bevezetését és növelést szorgalmazza.

 

Elfogadta a parlament a telefonadó bevezetését

Hívásonként és megkezdett percenként kétforintos telefonadó bevezetéséről döntött a parlament pénteken. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatónak minden elküldött üzenet után is. Az új adót augusztustól szedik be a szolgáltatóktól.

telefonAz adó - amelynek alapja az indított hívások időtartama és az elküldött üzenetek száma - havonta magánszemélyeknél legfeljebb hétszáz, a cégeknél kétezer-ötszáz forint lehet. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Szintén mentesül az adó alól a segélyhívás és az adománygyűjtő számok hívása.

A szolgáltatóknak az adót havonta kell megállapítaniuk, valamint az adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon bevallaniuk és megfizetniük. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett törvény indoklása szerint az idei hiánycél csak pótlólagos intézkedésekkel - a költségvetési kiadások csökkentésével és az adóbevételek növelésével - érhető el. A tárcavezető ugyanakkor indoklásában is hangsúlyozta, hogy a távközlési vállalkozások által fizetett ágazati különadó - bár ebben az még érvényben van - 2013. január 1-jétől megszűnik. A telefonadó melletti érvként hozta fel Matolcsy György, hogy az adórendszerben a forgalmi és fogyasztási adók szerepe növekedjen.

A kormány az adóból évi 44,4 milliárd forint bevétellel számol. Az előterjesztést a parlament név szerinti szavazással, a kormányoldal szavazataival és ellenzéki nemek mellett fogadta el.

A gazdasági tárca korábban úgy foglalt állást, hogy az új adó ellenére némiképp javul a távközlési szektor adópozíciója a következő évtől, mivel a távközlési szolgáltatóknak nem kell 51 milliárd forint különadót fizetni. Azt is kiemelték, hogy az adó - amely először a Széll Kálmán-terv új változatában szerepelt - forgalmi jellegű, nem a nyereséget terheli. A Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone közös javaslatot nyújtott be, azt kezdeményezve, hogy a magánszemélyek előfizetését hétszáz helyett havonta legfeljebb négyszáz forint terhelje, a vállalati előfizetőkét pedig legfeljebb 1.400 forint. A szolgáltatók számításai szerint a tervezett adóbevétel így is biztosítható volna, álláspontjuk ugyanakkor változatlanul az, hogy az új adó nem szolgálja az ország érdekeit, és aránytalan terhet ró a távközlési szolgáltatásokra.

A Telenor időközben már jelezte, hogy mindaddig érvényesíteni fogja áraiban az új percalapú távközlési adót, amíg a szektort sújtó két különadó közül az egyiket kivezetik.

A Vodafone Magyarország azt közölte, hogy a társaság a hét elején meghozta "a szükséges döntéseket". A társaság bízik abban, hogy a közös iparági javaslatot figyelembe veszik, és szakmai alapokon nyugvó törvény születik, ebben az esetben ezzel kapcsolatos döntéseit a Vodafone felül fogja vizsgálni - olvasható közleményükben.

A Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója, Christopher Mattheisen pedig úgy nyilatkozott: bízik abban, hogy a hazai gazdaság egyik húzóágazataként jelentős munkáltatói és beruházói szerepet betöltő távközlési iparág minden szereplője számíthat arra, hogy az ország versenyképességének érdekében fenntartható megoldás születik a távközlési adóról.

 

MTI - barikad.hu

Telefonálás 2 Forintért

Kijátszható a telefonadó

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a  távközlési adót július 1-jétől vezetik be, ténylegesen augusztustól szedik be, az első 10 perc adómentes lesz, efölött minden perc 2 forinttal adózik, hasonlóan az SMS-ekhez és MMS-ekhez. A kormány tervei alapján az adó a magánszemélyekre vetítve havonta legfeljebb 700 forint, a cégeknek pedig maximum 2.500 forint lehet. A távközlési cégekre kivetett adótól az idén 30 milliárd forintos, jövőre pedig 52 milliárd forintos bevételt vár a kormány.

A hazai mobilos előfizetés külföldi használata, azaz a roaming díjainak uniós csökkentése miatt egyébként az is előfordulhat más EU-s országok szolgáltatóinak csomagjaival kedvezőbb díjakat lehet majd elérni, mint sok hazai tarifacsomag esetében. A hvg.hu a Telefonközpont blogra hivatkozva azt írja, a jelenlegi 290 forint körüli feuró árfolyammal számolva, az EU területén roamingolva az sms-küldés ára július 1-jétől maximum 33-34 forint lehet - ez pedig több hazai csomagban lévő díjnál olcsóbb.


A Kiszámoló blog a hanghívások esetében talált egy kedvező tarifát. Az osztrák Orange szolgáltató Supernet Europa csomagjában havi 23.2 euroért (kb. 6700 forint) havonta ad 1000 perc ausztriai beszélgetést, 1000 ausztriai sms-t, 1 GB internetet és - ami itthon a legfontosabb - 300 perc roaming beszélgetést, EU-n belül bárhonnan, bárhova. Ha a csomag Ausztriában felhasználható elemeit nem is számoljuk, akkor is 300 perc jár a 6700 forintért, így 22.3 forint körül alakul a percdíj - hétvégén, este és csúcsidőben is, bármelyik magyar mobil vagy vezetékes hálózatba telefonálva - a lakossági ügyfelek számára elérhető tarifák elsöprő többségében drágább telefonálni.

Forrás: atv.hu

 

Okostelefonnal kikerülhető a telekomadó

Mind több olyan alkalmazás van, amivel nem a GSM-hálózatot használjuk telefonáláskor, hanem a netet, s így ki lehet kerülni a mobilhívások költségét.


Havi háromezer forintnyi kiadást is jelenthetnek egy család számára az új adók. Ezt valahogyan ki kell gazdálkodni. A sarcot megúszni nehéz, de a szakértők szerint nem lehetetlen.

 

A magyar köztudottan kreatív nép, bármilyen nehéz helyzetből képesek vagyunk kivágni magunkat. Különösen, ha a pénzünkre pályáznak. Most szükség is lesz a leleményességre, hiszen a második Széll Kálmán-tervben szereplő öt új sarc közül három közvetlenül érinti majd a pénztárcánkat. Az adók akár több ezer forintot is jelenthetnek havonta. Máris megindult a tervezgetés, miként lehetne elkerülni ezeket a terheket vagy legalábbis visszaszorítani a kiadásokat.

Segít a költségek összehasonlítása

A legkevésbé elkerülhető a pénzügyi adó, ugyanis még azokat is sújtja, akik meg tudják oldani, hogy ne számlára kapják a járandóságukat. A nyugdíjas például kérheti postán. Ezzel elkerüli a pénzkivétellel és kártyás vásárlással megfizetendő díjat, de a csekken történő befizetés után neki is kell fizetnie. Csak kevés olyan szolgáltató van, ahol lehet személyesen, készpénzzel rendezni a számlát.

– Nálunk eddig nem volt igény a személyes befizetésre, de van rá lehetőség – mondta Boross Norbert, az Elmű szóvivője. – Kínálkozik több mód a csekkes befizetés elkerülésére, de a törvény megjelenéséig nem tud senki biztosat – tette hozzá.

– A UPC-nél van lehetőség a személyes fizetésre, de ez sem biztos, hogy jobban megéri majd. Bővebben akkor tudunk erről beszélni, ha megismertük a törvényt – kért türelmet Szűcs László, a UPC kommunikációs igazgatója. Egyelőre a távközlési cégeknél is ingyenesen lehet ügyfélszolgálaton rendezni a számlát. Tartani lehet azonban attól, hogy ha a személyes fizetéssel spórolni akarók elárasztják az ügyfélszolgálatokat, akkor a szolgáltatók is pénzt kérnek majd az ügyintézésért.

Aki a számlájára kapja a fizetését, annak érdemes banki átutalással rendeznie a számláit. Ha ugyanis felveszi a pénzt, és utána csekken befizeti, akkor kétszer fizeti meg az adót. A Bankszövetséget hiába kérdeztük a spórolási lehetőségekről és arról, milyen magatartás várható a bankok részéről, Müller János szóvivő azzal hárította el kérdéseinket, hogy csak a tervezett intézkedés részletes szakmai anyagának ismeretében tud majd mondani valamit. Megkerestek négy nagy bankot is, ám lapzártánkig csupán a Budapest Banktól kaptak választ. Szerintük a számlák külföldre telepítése nem megoldás, ugyanis több olyan tényező akad – árfolyamkülönbség, utazási költség, kamat-adó –, amelyek megdrágítják a számlaváltást. Feltételezhető, hogy néhány pénzintézet lecsap majd a spórolni vágyó ügyfelekre, és nulla forintos utalásokat, díjmentes számlavezetést vagy készpénzfelvételt hirdet, úgyhogy érdemes figyelni az akciókat.

Olcsóbb a netes telekommunikáció

Itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk telefonálási szokásainkat és előfizetési csomagunkat. Lehet, hogy találunk olcsóbb percdíjakat, így az új csomagon behozhatjuk az adót. Érdemes váltás előtt tájékozódni: hűségidő alatt csak kötbérrel lehet felmondani a szolgáltatást. Azzal is spórolhatunk, ha a feltöltőkártyáról átállunk előfizetésre vagy fordítva – attól függ, mire használjuk a készüléket —, a vezetékes telefont pedig felmondjuk. A legjobb, ha okostelefonra váltunk, arra ugyanis ma már letölthetőek olyan alkalmazások (Skype, Viber), amelyekkel – amennyiben ingyenes wifihez jutunk – díjmentesen beszélhetünk egy másik, hasonló felépítésű készülékkel, sőt akár videotelefonálhatunk is. Az okostelefonról ráadásul akár e-mailt vagy Facebook-üzenetet is küldhetünk, szintén kikerülve ezzel az sms-re vonatkozó adót. A hosszabb beszélgetéseket is meg lehet oldani számítógépről, egy-kétezer forintért már beszerezhető olyan mikrofonos fejhallgató, amellyel kényelmesen tudunk beszélni. Megkerestük a három nagy szolgáltatót, de egyelőre egyiktől sem kaptak választ arra, hogyan segítenek ügyfeleiknek az adó kifizetésében.

Változó szokások

Tíz perc után percenként két forint - a tervek szerint ekkora lenne a telekomadó mértéke, amit a hívó félnek kell majd fizetnie. A nemzetgazdasági tárca tervei szerint a telefonadó maximum 700 forint lenne havonta, és az első tíz percért nem kellene fizetni. Információink szerint a részletekről holnap egyeztet a kormány a távközlési szolgáltatókkal – hangzott el a Duna Televízió Híradójában.

Mindegy, hogy vezetékes vagy mobil, a telefonadót mindenkinek fizetnie kell majd. A szaktárca azt javasolja, hogy minden hónapban az első tíz perc legyen adómentes, utána percenként kellene 2 forintot fizetni. Aki viszont nagyjából 6 óra telefonálás után eléri a 700 forintot, annak már további adót nem számláznának. A tárca szerint azoknak lesz segítség a tízperces időkorlát, akiknek már most is nehézséget jelent a telefonszámla befizetése.

Eddigi vizsgálataink alapján körülbelül ez a tíz perc az, ami az előfizetők 15-20 százalékát olyan mértékben érinti, hogy ők lényegében nem is beszélnek többet egy hónapban ennél, és feltehetően ez az előfizetők az a szegmense, akiknek leginkább terhet jelent a telefonálási díj, telefonköltség – mondta Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes-államtitkára.

Az sms-ek és mms-ek után is egyenként 2 forint lenne az adó.Sokan használnak olyan díjcsomagot, amelyekben nem kell külön percdíjat fizetni. A tervek szerint ezeket az ingyenes beszélgetéseket továbbra sem terhelné adó, a közterhet az előfizetési díjakba építenék be.

Szakértők szerint a telekommunikációs adó jelentősen megváltoztathatja a magyarországi telefonálási szokásokat. Lesznek, akik jóval kevesebbet beszélnek majd, de egyre inkább elterjednek az okostelefonok is, amelyeken az internet segítségével lehet olcsóbban telefonálni.

Alapvető trend, hogy egyre több olyan megoldás van, amivel nem a GSM-hálózatot használjuk telefonáláskor, hanem a netet. Nagyon sok olyan program van, amit okostelefonokra fel lehet telepíteni, és így ki lehet kerülni a mobilhívások költségét – magyarázta Khell Bogdán, a mobilaréna.hu főszerkesztője. A kormány úgy számol, hogy a távközlési adóból idén 30, jövőre körülbelül 52 milliárd forint folyhat be a költségvetésbe.

FORRÁS: http://richpoi.com/cikkek/uzlet_gazdasag/okostelefonnal-kikerulheto-a-telekomado.html

Telefonadó

Céges mobilok: évi 30 ezer lesz a telefonadó

Cégeknek évi harmincezer forint extra kiadást jelent a telefonadó, amit akkor is meg kell fizetni, ha az ügyfél nem fizette be a telefonszámlát.

NOL| 2012. május 3.

Kommentek

| 2012. május 3. | 22:25:51

es kp fogok fizetni mindent a kurva anyjukat

| 2012. május 3. | 22:24:36

ok akkor juni 1 tol teljesen atterek a skype ra!
em fogom etetni az elitet, hogy aztan maguk kozt szetosszak az adoinkat!!!

| 2012. május 3. | 19:52:24

Ittenem, ennyi vadbarmot!?
:(((

pedro-amigo | 2012. május 3. | 16:33:56

Ez egyre szánalmasabb. Szarrá bonyolítanak mindent mert nincs pofájuk kiállni és azt mondani elqrtuk az egykulcsossal.

Bakker, lassan már a ventillátor sem fog pörögni nemhogy a gazdaság!

| 2012. május 3. | 15:58:45

Viszont ha az új adót nem velem, hanem a szolgáltatóval fizettetik meg, az adóemelés egyúttal tarifaemelés is lesz, akkor pedig a szolgáltató szeg szerződést, így bukja a hűségszerződést. Tehát: vagy átírja magántarifára a vállalkozóit, vagy elveszíti a partnert. Mert az szinte biztos, hogy ha nem segít csökkenteni az adómat, szolgáltatót fogok váltani, akkor is, ha a másik sem jobb.

| 2012. május 3. | 15:42:24

a szokásos.
a nemzeti gazdaságpolitika mindig a kicsikre/szegényekre rak több terhet, a nagyokat/gazdagokat következetesen mentesíti a nagyság következményeitől.


A kivetett adót a szolgáltatónak akkor is meg kell fizetni, ha az előfizető egyébként nem fizette be a telefonszámlát
Népszabadság - M. Schmidt János
A céges mobilokra is adna telefonadó-kedvezményt a kormány, amelynek nagyjából annyi értelme van, mint a magán-előfizetők tízperces engedményének. Havi 2500 forintban maximálná a nemzetgazdasági tárca a céges mobilok telefonadóját, vagyis 1250 perc forgalom fölött nem kell adót fizetni – írja a Telefonközpont Blog.

A kedvezmény a cégeknél hívószámokra érvényes, azaz minden egyes céges mobil harmincezer forint extra kiadásban lesz évente, függetlenül attól, hogy az előfizető multicég vagy egy kis bt. Noha a kis- és közepes vállalkozások támogatását hangoztatta az Orbán-kormány programja és Matolcsy György személyesen is, pont őket érinti a legérzékenyebben ez az adóteher, ugyanis pont e cégek nem kapnak semmilyen adókedvezményt.

A 2500 forintos ársapka ugyanis 1250 megkezdett percnél lép életbe. Figyelembe véve, hogy a kis- és közepes vállalkozásoknak ajánlott publikus díjcsomagok mostanság 10-20 forint közötti percdíjakkal operálnak, mindez pedig azt jelenti, hogy havi 12500 forint fölötti számláknál lép csak életbe a kedvezmény. Ilyen forgalom azonban jellemzően pont a kisvállalkozások esetében ritka, vagyis ők lesznek leginkább megadóztatva.

Az adó sok magánszemélyt is érinthet, ugyanis sokan vásárolták az előfizetésüket bt.-jük, kft.-jük nevére. Ugyan eddig akár magánbeszélgetéseiket is elszámolhatták családi cégükben, ezzel némi előnyre téve szert (adózási szempontból is, ráadásul a tarifa is kedvezőbb), most viszont lényegesen több adót is fizethetnek, hiszen számukra a magánszemélyektől eltérőn nem havi 700, hanem 2500 forint az adóteher felső határa. Sok érintett nem is tudja visszaíratni az előfizetését magánszemélyként a saját nevére, például ha hűségnyilatkozat köti.

A kivetett adót a szolgáltatónak akkor is meg kell fizetni, ha az előfizető egyébként nem fizette be a telefonszámlát – tartalmazza a törvény tervezete. Ez ugyan felveti a kérdést, hogy ténylegesen az ügyfél, vagy a távközlési szolgáltató fizeti az adót, ugyanakkor legalább megelőzi azt, hogy minden telefonszámla-tartozás egyúttal adóhátralékot is jelentsen a magánszemély vagy a cég pedigréjén.