2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Miniszterelnök úr, nézzen egy éhező kisgyerek szemébe! Pedagógusok tüntetése

Több ezer pedagógus tüntetett a Pedagógusok Szakszervezete szervezésében a magyar közoktatás napján: a tanárok a jövő évi költségvetés javaslata ellen tiltakoznak, szerintük a felszámolás szélén van a közoktatás. A PDSZ elnöke először azt hittük, unalmas tanévnyitóba kezd, végül keményen beolvasott Orbánnak.

 

Az első felszólaló arról beszélt, hogy a tüntetéssel szolidaritást vállalt 42 európai ország pedagógus és oktatási szakszervezete. A tüntetést az ATV közvetítette.

Miniszterelnök úr, nézzen egy éhező kisgyerek szemébe!

Az internetadó-ellenes demonstrációt is szervező Gulyás Balázs megköszönte, hogy ilyen hidegben ennyien eljöttek, hiszen november van,

"nem mindenki nyaralhat Új-Zélandon, mint Kósa Lajos".

"Akárhova nézünk, korrupciót és butaságot látunk"– mondta Gulyás, amikor a szokásos simicskázásokkal vegyítve felelevenítette Hoffmann Rózsa munkásságát. Szerinte tömegektől venné el a kormány az érettségi lehetőségét. "Sportol az egész ország, csak itt a mélyrepülés a kedvenc sportág" – idézett egy költőnőt Gulyás Balázs, majd azzal zárta, hogy ki kell állnunk az európai oktatásért.

Eldobható betanított munkások

A következő felszólaló arról beszélt, hogy szakközépiskolákba és szakiskolákba jár a magyar tanulók kétharmada, és mint tudjuk, "a kétharmad mindenre feljogosít".

A szakmai részletekbe merülő beszédben szó volt többek között arról, hogy a kormány nézetével ellentétben a 14 éves gyerekek nem a munkaerőpiac részei, hanem tanítani, nevelni való gyerekek. "Egyszerhasználatos, eldobható", betanított munkásokat képezne az oktatáspolitika, akik később nem lesznek képesek alkalmazkodni a változó világhoz – mondta.

Ezután egy szülő állt a színpadra, aki egy sor kérdést tett fel, például, hogy rendben van-e, hogy egy elsős szakiskolás annyi munkaórát dolgozik, mint egy szülő. Szerinte "tömegével menekítik a szülők gyereiket magániskolákba".

A hatalomnak nem fontos az oktatás

Galló Istvánné, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke arról beszélt, hogy az oktatás a legszegényebbektől fogja elvenni a lehetőséget a kitörtésre. Azzal folytatta, hogy szerinte már látszik, "a kormánynak nem fontos az oktatás" – amivel a délután talán legnagyobb dudálását-bekiabálását aratta.

"Nincs nagyobb ostobaság, mint amikor egy kormány szándékosan, és tudatosan teszi tönkre egy nemzet jövőjét" – mondta. "Merjen a hatalom végre szembenézni azzal, hogy hogyan élnek ma Magyarországon az emberek, ne bujjon el, hanem oldaja meg, mert az a dolga."

Galló Orbán Viktort is megszólította, hosszas füttykoncert után azt javasolta neki, ha túlzásnak tartja a szegénységről szóló híreket, győződjon meg róla személyesen: "keressen egy középiskolást, aki tanulás mellett dolgozik, mert a szülei közmunkások, keressen egy dadust, vagy iskolatitkárt, aki a munkájáért minimálbért kap, keressen egy külföldre emigrált fiatalt, aki majd csak a szülei temetésére fog hazajönni."

"Tisztelt miniszterelnök, azt kérem öntől, álljon eléjük, és mondja: te nem kellesz nekünk, nekünk a stadionépítések, a szobrok, a terek átépítése fontosabb, mint a te jövőd"

– zárta beszédét Galló.

A szervezők a tüntetés végén petíciót olvastak fel a kormánynak címezve.

http://propeller.hu/itthon/3023589-tobb-ezer-tanar-tuntet-budapesten

Gyöngyöspatán a polgármester lemondását követelték

Gyöngyöspatán hétfőn este mintegy 250 javarészt helybéli roma gyűlt össze a községháza előtt, hogy lemondásra szólítsák fel Juhász Oszkár polgármestert, vagy ha ez nem történik meg, a képviselő-testület oszlassa fel önmagát és új választásokat írjanak ki.

A megmozdulást a Gyöngyöspata Község Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezte - mondta ifj. Farkas János a kisebbségi képviselet vezetője. – Indoklásképpen közölte: Juhász Oszkárnak a közelmúltban napvilágot látott szavai – miszerint polgárháborút vizionált –, már nem a cigányságot érintő kérdés, hanem egész Magyarország problémája. Összeféretlenséget szít az emberek között, veszélyezteti az együttélést, ezért szeretnék, ha a falu vezetője távozna. Elutasítjuk a megfélemlítést – mondta.

Fotó: Czímer Tamás Fotó: Czímer Tamás

A tüntetést az előírásoknak megfelelően bejelentették a rendőrségen. A helyszínt nagy számban biztosították az egyenruhások, és ott jártunkkor semmiféle rendbontás nem történt. Ifj. Farkas elmondta: a beszédek végén küldöttségük bemegy a képviselő-testület ülésére, ahol petíciót szeretnének felolvasni, majd elhagyják a termet.

Juhász Oszkár polgármester lapunknak elmondta: nem mond le megbízatásáról. Álláspontja szerint politikai ellenfelei használták ki a helyi cigányság naivitását a demonstrációra. Szerinte ezzel a patai romák sem értenek egyet, amit az is bizonyít, hogy csak töredékük jött el az eseményre. Szerinte áljogvédők és megélhetési politikusok akciója volt a megmozdulás, aminek célja nem a megoldások keresése.

Ugyancsak hétfőn lemondott Matalik Ferencné alpolgármester, de információink szerint döntésének nincs köze a történtekhez.

Heol.hu:http://www.heol.hu/heves/kozelet/gyongyospatan-a-polgarmester-lemondasat-koveteltek-439120

Roma tüntetés hétfőn Gyöngyöspatán

Meg nem erősített hírek szerint 2-400 roma fog tüntetni Gyöngyöspatán április 23-án, hétfőn 17.30-tól a polgármesteri hivatal előtt, ahol 17 órától bizottsági ülések, 18.00 órától rendes (= éves munkaterv szerinti) testületi ülés lesz. A hírek szerint 04.20-tól elrendelték a fokozott rendőri jelenlétet Gyöngyöspatán, ami a tavalyi hasonló időszakban 200 rendőr jelenlétét jelentette.
A facebook.com-on is szervezik a tüntetést, lásd lent: