2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Háztisztító szertartásaink

Háztisztító szertartásaink
2012, február 2 - 16:40
Friss hírekÖrökségünk
Bevezető:
A népi mondás szerint a kutya nem eszi meg a telet. Különösen igaz ez a február hónapra, amikor még kemény fagyokra lehet számítani.
Cikk Front kép - 280x185:
A népi mondás szerint a kutya nem eszi meg a telet. Különösen igaz ez a február hónapra, amikor még kemény fagyokra lehet számítani. A régi falusiak  mégis reménykedve várták a tavasz beköszöntét és ezért számos tisztító szertartást végeztek portájuk körül.

Ókori szokások

Néhány ókori nép számára ez volt a tél és egyben az év utolsó hava. Ez az ősi hagyomány megőrződött néhány országban, ahol máig márciust tartják a hagyományos újév kezdetének. Ezt a régi hiedelmet őrizte meg a hamvazószerda, a húsvéti böjt kezdete, amikor megkezdődik a készülődés a legnagyobb tavaszi ünnepünkre. A böjt a test és a szellem megtisztulását szolgálta és szolgálja a mai világban is.

Tisztító szertartások  

A híres 18. századi magyar író, Bod Péter leírta, hogy a régi magyarok ebben a hónapban tisztították meg a magokat, házakat és sokféle télűző ceremóniát végeztek. A rossz szellemeket zajjal kergették el, az ágakat rügyeztették így várták a tavasz eljövetelét. A ház és környékének megtisztításához a legősibb természeti elemeket használták fel, vizet, tüzet (füstöt), ágakat és gallyakat. A zajkeltéshez pedig a háznál lévő fazekakat, csörgőket vették elő.Az állatok védelmében

Rontások ellen sokszor állatok koponyáját vagy körmét vetették a tűzbe, hogy a felszálló füst megvédje az állatokat a rontás ellen. Ezzel a mágikus gyógymóddal próbálták megelőzni a veszettséget, valamint a tehén tőgyének boszorkányok általi elapasztását, de úgy vélték, hogy ez jó a szemmel verés ellen is. Használták szívbántalmak gyógyítására, ízületi bántalmak kezelésére. Még nehéz szülés idején is füstöltek, hogy a meleg és a jótékony füst hátha átsegíti a vajúdó asszonyt a nehézségeken.Zöldág és vesszők

A kemény téli napokban az állatok vesszővel és zöldággal való megcsapkodása a jószágok egészség- és termékenységvarázslására irányul. A lányok gyakran törtek le gallyakat, melyeket otthon kivirágoztatták, abból szerették volna megtudni, hogy mikor kötik be a fejüket.

Zajkeltés szerepe

Tél végén, farsangkor elsősorban a telet akarták elzavarni, de a néphit úgy vélte, hogy a nagy zaj elriasztja a ház körül ólálkodó gonosz szellemeket és boszorkányokat, ezért a tél végén lármakeltéssel tisztították meg a ház környékét, hogy tavasszal már ne zavarják meg rossz erők a tavaszi munkát megindulását.  

OB

barikad.hu