A Kaposvári Egyetem polgárai megkapták azt a rektori utasítást, amelyben szabályozzák, hogy október 1-től mely feltételeknek megfelelő ruházatban vehetnek részt a mindennapi munkában. Úgy tűnik, a konzervatív öltözet a nyerő.

Országos vihart kavart az egyetemi dress code

2013.10.03., csütörtök 15:47

Tegnapi cikkünk hatalmas port kavart az országos médiumokban. Megindult a kommentáradat az egyes hírportálokon, amely többeket megosztott. Október elsejétől a hölgyeknek tilos miniszoknyát vagy túlságosan kivágott ruhát hordani a Kaposvári Egyetemen.

A Kaposvári Egyetem polgárai megkapták azt a rektori utasítást, amelyben szabályozzák, hogy október 1-től mely feltételeknek megfelelő ruházatban vehetnek részt a mindennapi munkában. Úgy tűnik, a konzervatív öltözet a nyerő.

Az egyetem hallgatói nem hagyják válasz nélkül ezt a rendelkezést, máris tüntetést szerveztek jövő hétfőre. Itt lehet csatlakozni a csoporthoz: Dress Code 2013 KE

"Aki nem ért egyet a rektori utasítással, jöjjön strandpapucsban és törölközőben az egyetemre." -áll a felhívásban. Egy olvasónk elmondása szerint a művészeti kar hallgatóinak nagy része pedig fekete csadorban ment ma reggel iskolába.

A művészeti kar harmadéves színészhallgatói már ma demonstráltak, meztelenre vetkőztek, ezzel tiltakozva a rektori utasítás ellen. A kis akciót a tízfős osztály hajtotta végre a zárt teremben, így semmilyen közszeméremsértő cselekedet nem történt. Csapó Virág, aki már negyedik éve óraadóként dolgozik a Kaposvári Egyetemen, teljesen nonszensznek tartja az egyetem vezetőjének előírásait. Szerinte ha a rektor ismerné a kaposvári színészképzést, talán tudná, hogy próbálni nem lehet az általa előírt öltözetben - nyilatkozta az Indexnek Csapó Virág színésznő.

Fotó: Kaposvári Egyetem

Deutsch Tamás parlamenti képviselő szerint teljesen elfogadhatatlan egy nyilvános, állami közintézményben a közízlésnek megfelelő öltözködést betiltani. A politikus Facebook oldalánfakadt ki, és mielőbb leváltaná a kaposvári rektort.

Betarthatatlannak tartja a Kaposvári Egyetem rektorának utasítását az öltözködési előírásokról az oktatási jogok biztosa.

Aáry-Tamás Lajos szerint az utasítással az az igazi probléma, hogy a kaposvári rektor jogszabályi következményekkel fenyegeti a hallgatókat, ha megsértenek ízlésbeli kérdéseket. "Ki fogja megmondani, hogy egy szoknya elég hosszú-e, vagy azt, hogy a parfüm intenzitása túlzott-e, egy bizottság fogja szaglászni az egyetemistákat?" - példálózott az ombudsman. "Betarthatatlan egy ilyen utasítás, könnyen válik nevetség tárgyává, így nem ér semmit" - jelentette ki Aáry-Tamás Lajos.

Az ombudsman azt mondta, hogy ha a kaposvári hallgatók hivatalosan panaszt tesznek nála, kivizsgálja az ügyet, és "nagy valószínűséggel azt fogom javasolni a rektornak, hogy vonja vissza az utasítást".

Az országos sajtókhoz érkezett kommentekből szemezgettünk. Az Origo, a Hír24, az Eduline, a 168óra, a 444! olvasóit megosztotta a rendelkezés. Többek támogatják a rektori intézkedést, van aki pedig felháborítónak tartja mindezt. Önnek is van véleménye? Írja meg!