2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Skót kormányfő: az angolok félrevezették, becsapták a nemmel szavazókat

A függetlenedés ellen szavazó skótok becsapásával vádolta meg vasárnap a brit miniszterelnököt a skót kormányfő, a függetlenség pártiak vezetője.
Alex Salmond szerint David Cameron és más londoni politikusok hamisan ígértek az eddiginél szélesebb függetlenséget Skóciának a népszavazási hadjárat utolsó napjaiban arra az esetre, ha az elszakadást ellenzők győznek. Bár Cameron azt mondta, hogy elkötelezett a skót autonómia kiszélesítése iránt, ahhoz viszont alkotmánymódosításra van szükség Nagy-Britannia többi részére vonatkozóan is. Csakhogy az ellenzékben lévő brit munkáspárt nem támogatja Cameron indítványát, ami hosszadalmas politikai csatározást vetít előre és igencsak a távoli jövőbe tolhatja ki a Skóciának tett ígéretek megvalósulását.
"Félrevezették, gyakorlatilag becsapták azokat az embereket, akik nemmel szavaztak. Ők azok, akik igazán dühösek" - mondta Salmond.
A skót kormányfő a számára kudarcot jelentő eredmény kihirdetése után rögvest - már pénteken - bejelentette távozási szándékát az általa vezetett és kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) éléről, közölve, hogy nem akarja újra jelöltetni magát a párt november 13-15-én esedékes éves kongresszusán.
Ez azt is jelenti, hogy más lesz a skót kormányfő, mivel az mindig a kormányzó párt vezére.
(MTI)

Felejtsd el az ősi Egyiptomot és Stonehenget, nézd meg Skóciát!

4/27/2013 ujvilagtudat.blog

Az Atlanti-óceán és az Északi-tenger határán fekvő kis szigeten egy régészeti feltárás újraírhatja a brit régészeti történelmet. A kis szigetcsoport, melyet Orkney-szigeteknek neveznek számos titkot rejt, többek között Scarra Brae-t, de ez a mostani felfedezés a Brodgar Földnyelven időben megelőzi még az ősi egyiptomi piramisokat is.

Úgy tartják, hogy a hely i.e. 3500-ban már lakott volt, több mint 5000 évvel ezelőtt. De hol van ennek a jelentősége? A jelentősége az, hogy azok az emberek, akik Brodgar-t építették, a tudásukat átadták délre, Stonhenge építőinek. Annyira fejlett módon építették fel a települést, hogy ez volt a legbonyolultabb a maga nemében, melyhez hasonlót sehol máshol Európában eddig nem fedeztek fel.

Nagyon sok kérdés merül fel, például miért és hogyan...?

A felmért és feltárt föld eddig annyi megleptést hozott, hogy amit felfedeztek, az elhomályosít minden mást, amit eddig egész Európában találtak. De miért telepdtek le és építettek ilyen csodálatos dolgokat az Orkney szigeteken? Miért vitték Angliába ezt a fejlett tudást?


A Brodgar Földnyelv templom komplexusa és mérete, bonyolultsága és összetettsége miatt a régészek reménytelenül küzdöttek, hogy megtalálják azokat a szuperlatívuszokat, melyek leírják annak a csodáját, amit találtak.

Felfedeztünk egy Neolitikus templom komplexust, melyre nincs párhuzam egész Nyugat-Európában. Évtizedekig azt hittük, hogy csak egy jégkorszaki moréna által létrehozott domb. - mondja Nick Card felfedező, az Orkney Régészeti Kutatóközpont munkatársa. Valójában egy teljes egészében ember által létrehozott hely annak ellenére, hogy a területe több mint 2,4 hektáros.

Miközben védett két hatalmas fallal, melyek több mint 100 méter hosszúak és 4 méter magasak, a komplexum több mint egy tucat nagy templomot foglal magában, - az egyik majdnem 25 négyzeméter - amelyek kapcsolódnak melléképületekhez és konyhákhoz, gondosan megépített kő burkolatokkal. A feláldozott marhák csontjai, elegánsan készült kerámiák, valamint festett kerámiadarabok elszórtan fekszenek körben a területen. A komplexum pontos célja egy rejtély, bár nyilvánvalóan ősi. Egyes részei több mint 5000 évvel ezelőtt épültek.

Videó: http://www.youtube.com/watch?v=Uyf0i0K-Nwc

Egyértelmű, hogy Orkney gazdálkodó népének kulturális energiája eltörpül az akkor létező civilizációk mellett. De a mérete és a kifinomultsága összemérhető Stonhenge-el és az ókori Egyiptommal. Ám a templom komplexus mindkettőt megelőzi időben. Az a tény, hogy egy ilyen impozáns épületegyüttes jött létre Orkney-ban egy szigeten, a távolsága miatt gúny tárgyává vált, ami a terület felfedezését még figyelemre méltóbbá tette. Sok régész számára a felfedezés forradalmasítani fogja az ókori Britannia megértését.


Meg kell hogy fordítsuk Nagy-Britannia térképét fejjel lefelé, ha figyelembe vesszük a Neolitikus és vállrándítós dél-központú hozzáállást - mondja Card, a brodgari ásatások jelenlegi igazgatója. Ma lehet, hogy London Nagy-Britannia kulturális központja, de 5000 évvel ezelőtt Orkney volt az innovációs központ a brit-szigeteken. Ötletek terjedtek el erről a helyről. Az első hornyolt cserép, ami annyira jellemző volt a korra itt készült, és az első kőgyűrűket, körülöttük árkokkal Orkney-ban állították fel. Aztán az ötletek átterjedtek a Neolitikus Britanniába. Ez volt az új gondolkodási stílus abban az időben.

Amit ettől a ponttól kezdve tennünk kell ha ránézünk az Egyesült Királyság ősi történetére és valójában Európáéra, hogy szemünket az északi hideg éghajlat felé kell fordítanunk, nem pedig a meleg délre. Ezek az akkori gazdálkodók olyan pazar valamit építettek, amit ha a maga idejében láthattunk volna, talán nem is hittünk volna a szemünknek.

Kihez imádkoztak? Kitől szerezték a tudást a 100 méter hosszú és 4 méter magas és vastag falak megépítéséhez?

Az ásatások hivatalos honlapja: http://www.orkneyjar.com/archaeology/nessofbrodgar/

3D panorámaképek a helyszínről: panoráma 1, panoráma 2, panoráma 3, panoráma 4, panoráma 5, panoráma 6, panoráma 7, panoráma 8

A sziget más részein készült 3D panorámaképek: http://kenstuart.com/orkney-2012/panos.htmlAz ásatások feltártak több épületet, melyek rituális és háztartási jellegűek, és a munkálatok arra utalnak, hogy a közelben valószínűleg több is van. Kerámiák, elhamvasztott állati csontok, kőeszközök és csiszolt kőbuzogány fejet is találtak. Néhány burkolólap ferde négyszög geometriai ábrákkal díszített, más Neolitikus területeken talált díszítésekhez hasonlóan.

Vannak maradványai egy nagy kőfalnak ("A Brodgari Nagy Fal"), amely 100 méter hosszú és 4 méter széles, vagy annál is szélesebb. Úgy tűnik, hogy áthalad az egész félsziget területén, és lehet, hogy egy szimbolikus akadály a Gyűrű rituális tájképe és a körülötte lévő anyagi világ között.

A templomhoz hasonló szerkezetnek, melyet 2008-ban fedeztek fel 4 méter vastag falai vannak, az épület alakja és mérete most is látható a több mint 1 méter magas falakat nézve. A szerkezet 25 méter hosszú és 20 méter széles, és egy lyuk formájú álló kő, ami egy homkórára hasonlít van beépítve a falba. Van egy kereszt alakú belső szentély, és az épület körül egy burkolt folyosó. A régészcsapat úgy véli, hogy ez a legnagyobb szerkezet a maga nemében észak-Britanniában, és hogy ez uralta a félsziget rituális tájképét. A legújabb leletek között vannak kő kések, kalapács kövek és egy másik, talán még nagyobb fal. Az ásatáson az Orkney Főiskola, az Abrdeen-i, Cardiff-i és Glasgow-i egyetemek régészei vesznek részt.


2010 júliusában egy figyelemre méltó vörös, narancs és sárga színű szikla látott napvilágot. Ez az első felfedezés Nagy-Britanniában mely bizonyítja, hogy a Neolitikus népek festékeket használtak az épületek díszítésére, és hasonló színű a természetes homokkő árnyalathoz, melyet a belső szentély építéséhez használtak. Úgy gondolják, hogy az egyszerű festéket vasércből, állati zsírból, tejből vagy tojásból keverték. Egy héttel később egy vörös cikk-cakk mintát találtak egy szarufán a közelben.

Az égetett agyag lelet az úgynevezett "Brodgar Fiú", amiről úgy gondolják, hogy egy fej figura testtel és két szemmel, szintén az egyik szerkezet romjai közül került elő. Két részben találták meg, a legkisebb 30 mm-es, de úgy találták, hogy az egy nagyobb tárgy része.

3D-s panorámakép a területről (interaktív)

Olvastad már?
Az Atlantiszi Thoth Smaragdtáblái
Hogyan ismerd meg a felsőbb éned?
Alakváltó Jézusról ír egy 1200 éves egyiptomi szöveg