Forma 1

31/12/2013 - 16:02 - Updated 02/01/2014 - 11:28
Schumacher és a csodák - Forma 1
AFP

Nem én mondtam, hogy Michael Schumacher szent, hanem a németek. Az eset nem új, de igaz

1996-ban a saját két szememmel olvastam a Nürburgringen, hogy néhány derék hívő azzal a kéréssel fordult a helyi plébánoshoz, hogy ők Szent Schumelix néven kezdeményeznék Schumacher szentté avatását, mert az a véleményük, hogy a csodálatos teljesítménye miatt megérdemli.

A plébános persze lehűtötte a lelkesedésüket, mondván szép dolog, amit Michael Schumacher eddig elért, meg örül, hogy az emberek szeretik őt, de a szentté avatáshoz azért több kell.

Csak azért mesélem el ezt a régi történetet, mert jól érzékelteti, hogy egy sportoló milyen hatással tud lenni a környezetére. A franciaországi síbalesete után pedig már a fél világ szorít, imádkozik Schumacherért. Várják az újabb csodát, hogy Schumi megnyeri élete legnagyobb csatáját is.

Valószínűleg én vagyok az egyetlen sportriporter az országban, aki gyakorlati tapasztalatból tudja, hogy mekkora harcot is vív valójában Schumacher. Amikor sziklamászás közben koponyasérülést szenvedtem, nem sokon múlott, hogy életben maradtam. Az sem sokon múlott, hogy megőriztem az elmém épségét és nem kaptam maradandó agykárosodást.

És így is hét hónapig küzdöttem, mire újra ember lett belőlem. Olyan, aki rendesen tud járni, beszélni, gondolkodni, dolgozni, majd később már sportolni is. Az én példám azt tanúsítja, hogy van kiút, lehetnek nagyszerű gyógyulások.

Schumacher és a csodák - Forma 1

Az eddig beérkezett sajtójelentések alapján azonban úgy tűnik, hogy Schumacher súlyosabb sérüléseket szenvedett, mint én. Éppen ezért jobban is aggódom, mint az átlagos szurkoló– a mostanában befutott kedvezőbb hírek ellenére is.

2001-ben az első magyar újságíró voltam, aki gratulálhattam neki a Hungaroringen megszerzett világbajnoki címéhez. Az (is) egy csodálatos teljesítmény volt tőle.

Most 2013 szilveszterén egy vagyok azon milliók közül, akik egy újabb, utolsó csodát remélnek tőle. Hogy nem jut honfitársa, Joachim Deckarm sorsára, aki egy Tatabánya elleni kézilabda mérkőzésen szenvedett súlyos, maradandó agysérüléseket. Hogy Schumi megnyeri az életéért, az egészségéért folytatott versenyt is.

A legutóbbi hírek szerint Schumacher csak egy bajba jutott barátján akart segíteni, amikor a sípályán sziklának csapódott. Mi csak a fohászainkkal tudunk neki segíteni. Egykoron belőle akartak szentet faragni, most mindenki választhat magának egyet, akinek a közbenjárását kéri. Így változott a világ az évek során.

Csak a csodák állandóak.

Igaz?

Eurosport - Várhegyi Ferenc

http://tv.eurosport.hu/forma-1/storynews_sto4069334.shtml