Ugye mindenkinek van a kamrában, hűtőben, spájzban egy-két kötés sárgarépája? Ha nincs, akkor sincs semmi veszve, hiszen minden sarkon kapható, ráadásul olcsó. De azt ne felejtsük, hogy mától kötelező tartozéka a háztartásnak és az egészséges életnek.

Azt a sárgarépát válasszuk, melynek szép narancssárga színe van, hiszen ez tartalmazza a legtöbb béta-karotint. Fogyaszthatjuk nyersen, főve, krémlevesnek, főzeléknek, párolva, de egészségünk szempontjából leghatásosabb a házilag facsart sárgarépa lé.

sargarepale

Mivel nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, ezért segít, hogy savtalanítsa a vérünket. Ezenkívül pedig hozzájárul az egészséges csontozat és fogazat kialakulásához – ezért nagyon ajánlott már gyerekkorban sokat fogyasztani belőle. Fogyókúrázóknak is ajánlott, mivel csillapítja az éhségérzetet, és úgy tölt el hamar jóllakottság érzéssel, hogy közben hasznos tápanyagokkal lát el.

A sárgarépa az egyik legjobb májtisztító. Azáltal, hogy savtalanítja a vért, hozzájárul a hatékony májtisztításhoz, ezáltal pedig az egész szervezet egészséges működéséhez. A sárgarépa más klorofill tartalmú zöldségekhez hasonlóan segít a szervezetben lerakodó nehézfémeket eltávolítani.

A szép bőr gyógyszere lehet a sárgarépa. Mivel leginkább a felhalmozódott méreganyagoktól, és a nem megfelelő emésztéstől alakulnak ki a bőrkiütések, foltok, pikkelysömör, pattanások, ezért jó, ha minél több sárgarépát fogyasztunk. Nem csak a savfelhalmozódást akadályozza meg, hanem magas B-vitamin tartalmával is a bőr szépségét támogatja.

 

Kutatások során bebizonyították, hogy a dohányosok élettartama jóval meghosszabbítható a bőséges A-vitamin bevitellel. A sárgarépa sok A-vitamint tartalmaz, ezért hatékony a tüdőrák elkerülésében is. Legalább napi egy pohár friss sárgarépalé ajánlott, de ez sem biztos, hogy tökéletes védettséget nyújt.

A sárgarépalé tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék és a hasnyálmirigy működését. Jó hatással van az emésztésre is. A sárgarépa olyan értékes összetevőket tartalmaz, melyek segítségével hatékonyan gyógyítható az ízületi gyulladás, és a szervezetben fellépő bármilyen gyulladás.

Mint tudjuk a sárgarépa az egyik legjobb látásvédő és javító zöldségünk. Fogyasszunk minél többet, így megelőzhetjük az öregkori szembetegségeket és a szürkületi vakságot is.

Amikor sárgarépa levet készítünk otthon, ne feledkezzünk meg, hogy a karotin nem oldódik vízben, ezért adagoljunk hozzá pl. búzacsíra olajat. A sárgarépát, ha káposztával együtt fogyasztjuk egy lébőjt kúrába beillesztve, sokkal hatékonyabb a szembetegségekkel szemben.

Kapcsolódó írás:
Ann Cameroon története, aki sárgarépalével győzte le a rákot!

Sárgarépalé készítése

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, almareszelőn lereszeljük és pár csepp citromot hozzáadva levet ereszt, ekkor kinyomkodjuk.
Könnyebb megoldás, ha a konyhánkban van gyümölcscentrifuga. Ezt használva több, ízletesebb répalevet nyerhetünk.

http://tudnodkell.info/tisztitja-a-majat-javitja-a-latast-es-serkenti-a-hasnyalmirigy-mukodeset/