Folytatódtak a kormányellenes tüntetések Bukarestben
2012, január 15 - 21:46
Friss hírekKülföld
Folytatódtak a súlyos összecsapások vasárnap este Bukarestben az egészségügyi rendszer tervezett privatizálása miatt a kormány, a Traian Basescu államfő ellen tüntetők és a rendfenntartó erők között.
A Realitatea hírtelevízió ismét egyenes adásban közvetített a zavargásokról. Eszerint az Egyetem téren - ahol már szombaton is incidensek voltak a csendőrök és a tiltakozók között - vasárnap este az utcára vonulók közül többen petárdákat lőttek a rohamrendőrökre, akiket üvegekkel és kövekkel is megdobáltak. A rendfenntartók könnygázzal válaszoltak. Tüntetések zajlottak ismét több romániai nagyvárosban.

Traian Igas belügyminiszter válságstábot hívott össze, hogy értékeljék az elmúlt napok bukaresti eseményeit, és megtervezzék a szükséges intézkedéseket. Az elégedetlenség hátterében az új egészségügyi törvény tervezete áll, amely az egészségügy privatizációját helyezte kilátásba, és amelyet maga Basescu szorgalmazott erőteljesen.

Az esetleges magánosítás éles vitát váltott ki a román közéletben. Az államfő néhány nappal ezelőtt durva szóváltásba keveredett egy televíziós műsorban a köztiszteletnek örvendő Raed Arafat orvossal, aki a rendszerváltás után kiépítette a korszerű sürgősségi mentőszolgálatot (SMURD). A Basescu által támogatott tervezet a mentőszolgálat piacát is magánosítaná, amivel az orvos nem ért egyet.

A vita nyomán a palesztin származású Arafat lemondott az egészségügyi minisztériumban betöltött államtitkár-helyettesi tisztségéről. Ezt követően több romániai nagyvárosban az emberek szimpátiatüntetést szerveztek az orvos mellett.

Bár Basescu és a kormány időközben visszakozott, azaz Ritli László egészségügyi miniszterrel visszavonatta a jogszabály tervezetét - amely egyelőre még csak internetes honlapon, a "társadalmi vitára bocsátás" stádiumában volt -, az indulatokat nem lehetett megfékezni, a tüntetések Basescu- és kormányellenes tiltakozássá fajultak.

Emil Boc miniszterelnök jelezte: a kormánykoalíciót alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hétfőn egyeztetni készül egy olyan új egészségügyi törvényről, amely már nem tartalmazza a Sürgősségi Rohammentő Szolgálat (SMURD) feloszlatását, sem a sürgősségi rendszer privatizálását.

MTI - barikad.hu