2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Rákóczi imája

309 éve: 1703. június 16-án vette kezdetét a Rákóczi-szabadságharc

A Rákóczi-szabadságharc (1703-1711) a török uralom alól felszabadult Magyarország első jelentős szabadságharca volt a Habsburg abszolutizmus ellen.

rakoczi

A II. Rákóczi Ferenc vezette küzdelem a rendi kiváltságok védelméért, a gazdasági, társadalmi fejlődésért folyt, majd végül az egyenlőtlen erőviszonyok, a kedvezőtlenné váló európai politikai helyzet, illetve az ország belső társadalmi ellentmondásai miatt bukott el. A bukás ellenére a szabadságharc megakadályozta Magyarország beépítését a Habsburg birodalomba, és az ország rendi alkotmánya, ha látszólagosan is, de fennmaradt.

1706

A török kiűzése után a bécsi kormány intézkedései súlyosan sértették a magyar társadalom különböző rétegeit. 1703-ban az elégedetlen parasztok, a szélnek eresztett végvári katonák, valamint Thököly bujdosó kurucai a Tiszaháton felkeltek a Habsburg kormányzat ellen, s mozgalmuk vezetésére hazahívták a Lengyelországba menekült II. Rákóczi Ferencet. 1703. június 15-én az ország határánál egy Kliniec nevű faluban, Lawiczne mellett fogadta az Esze Tamás vezetése alatt megjelent paraszti csapatokat. Ez 200, puskával felfegyverzett gyalogost és 50 lovast jelentett. Rákóczi 1703. június 16-án Vereckén keresztül érkezett Magyarországra és teljes serege körülbelül 3000 főből állt. Ezzel kezdetét vette az 1711-ig tartó 8 éves szabadságharc.

"Istennel a Hazáért és a Szabadságért!"

 

László Ferenc

barikad.hu