2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Bárkiből lehet fdsz-professzor

2014. július 04., péntek, 14:20

Szerző: hvg.hu

Elfogadta az országgyűlés a felsőoktatási törvénymódosítását, amelynek értelmében a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése "a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül", míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek. Mindezzel lehetővé válik, hogy egy olimpiai érem tulajdonosa egyetemi tanár legyen akkor is, ha ehhez nincs meg a képesítése, például doktoi címe, ami szükséges lenne.

Eldőlt, a kormány szeretné esetenként maga eldönteni, ki kapjon a tudományos fokozatokkal egyenértékű – s így például felsőoktatási intézményvezetői pozícióra is jogosító – címet. Az ötletet Pósán László fideszes képviselő futtatta meg egy módosító indítvány formájában úgy két hete, ám akkor ezt visszavonta, mondván: kezdeményezése házszabályellenes lenne. Most azonban a parlament elfogadta az oktatási törvény módosítását, amelynek értelmében a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése "a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül", míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek. Utóbbi elsősorban Kossuth-díjra vonatkozik, de ezt bármely, kormányrendelettel adományozott díj is kiválthatja.

Mindezek alapján a hvg.hu összeállított egy – távolról sem teljes – listát azokról, akikből e művi úton válhat professzor.

1. Mocsai Lajos

Fotó: Fülöp Máté

A javaslatot eleve "lex Mocsai"-ként emlegették, hiszen egyik élharcosa volt annak, hogy a Testnevelési Fősikola váljon önálló egyetemmé, sokan pedig őt jósolják annak élére. Pénteken a képviselők döntöttek a TF önállósodásáról is, neki azonban önéletrajza alapján nincs meg az egyetemi tanári címhez szükséges képesítése. De mint tudjuk, ha az elfogadott módosítás hatályba lép, ez már nem akadály.

2. Schmitt Pál

Fotó: MTI - Illyés Tibor

A volt köztársasági elnök neve elől eltűnt a „Dr”, hiszen a hvg.hu cikkei nyomán bebizonyosodott, hogy a disszertációját plagizálta, így a címet 2012-ben visszavonták tőle. Az új elképzelések szerint azonban – hiszen a párbajtőrcsapat tagjaként kétszer is olimpiai bajnok volt – nem kell megírnia a beígért önálló disszertációját, újra kvázidoktorrá emelheti a politika.

3. Vidnyánszky Attila

Fotó: MTI / Földi Imre

A Nemzeti Színház igazgatója a színészképzésben is a legmagasabbra tör. Ez régi terve: ma is rektorhelyettes a Kaposvári Egyetemen, de volt már intézetvezető is – elvileg mindkettőhöz minimum PhD-fokozatra volna szükség. Egy ilyen rendszerben a 2011-ben megkapott Kossuth-díjával könnyen kiváltható lenne az a fránya tudományos fokozat.

4. Balázs Péter

Fotó: MTI / Bugány János

Egyelőre a Vígszínház vezetésének elnyerése a célja a 2012-ben Kossuth-díjat kapó színész-rendezőnek, de ha netán egy – többek közt Kerényi Imre által sokat hangoztatott – újjászervezett színészképzésben is szerepet szán magának (vagy neki a kormányzat), akkor jól jöhet a könnyen ölébe hullt tudományos fokozat.

5. Kovács Ákos

Fotó: MTI / Mohai Balázs

A „nemzeti oldal” által a tenyerén hordozott popzenész fellépéseit eddig csak busás állami pénzekkel, megbízásokkal bombázták. Az egykori Bonanza-frontember 2012-ben a Kossuth-díjat is megkapta, ami az eredetileg közgazdász végzettségű zenésznek már-már tudományos fokozatot jelenthet. Mondjuk egy zeneakadémiai, vagy egy egyetemi rock-tanszaki katedra elől is elhárulhatnának a jogi akadályok, ha Ákos aspirálna ilyenre.

6. Bárki, akit jutalmazni szeretetne a kormány.

Tényleg bárkit, aki rendelkezik valamilyen diplomával, a doktori címmel egyenrangú tudományos fokozat birtokosává tehet a kormány. Innen kezdve ez lényegében csak Orbán Viktoron múlik.

Fotó: Fazekas István

hvg.hu

A MONDVACSINÁLT PROFESSZOROK ORSZÁGA LESZÜNK? NEM

Visszavonta előterjesztését...

A felsőoktatási törvény most beterjesztett módosítása értelmében Kossuth-díjjal és olimpiai éremmel is kiváltható lesz a doktori fokozat azoknál az állásoknál, amelyeknél korábban a PhD megszerzése és a habilitálás is elengedhetetlen feltétel volt.

Eztán az egyetemi alapképzés sikeres elvégzése és egy Kossuth-díj (no meg az MMA támogatása) is elég lesz ahhoz, hogy egyetemi tanár váljon valakiből. Az oktatási törvény Pósán László fideszes képviselő által jegyzett módosító javaslata azonban nem csak a művészeti oktatásban megfelelő tudományos fokozat nélkül dolgozók előmenetelét könnyítené meg, hanem a sportolóból lett tanárok érvényesülését is segítené. A módosítás ugyanis az olimpiai – illetve paralimpiai és siketlimpiai – érmet szerzettek számára is megnyitná az utat az egyetemi ranglétrán fölfelé.

A javaslat szerint ugyanis a jövőben nem csak a tudós doktorok végezhetik a professzorok munkáját. Azok, akik elvégeztek egy egyetemi alapképzést, illetve Kossuth-díjat kaptak vagy olimpiai érmet szereztek ugyanúgy jelölhetők lesznek egyetemi tanári posztra, mint azok, akik tudományos munkásságukkal, illetve oktatási teljesítményükkel hosszú évek alatt érdemelték ki ezt a lehetőséget.

Az egyetemi tanári posztra történő jelölés lehetőségét is megbolygatják: ezután az adott intézmény rektora mellett az MTA, valamint művészeti területen a Magyar Művészeti Akadémia, sporttudományi területen pedig a Magyar Olimpiai Bizottság is kezdeményezheti az egyetemi tanárok kinevezését.

A javaslattal a kitüntetettek megspórolhatják a doktori iskola kijárását, a PhD megírását, valamint az annak megvédését követő öt éves oktatói tevékenységet, illetve az azt lezáró habilitációt is. Az MMA, illetve az MOB által javasolt díjazottak ugyanis ezek – illetve az ezzel együtt járó oktatói, tanári tapasztalatok megszerzése – nélkül is az egyetemek rektori székében landolhatnának.

A jelenleg hatályos felsőoktatási törvény szerint ugyanis az egyetemi tanári munkakörben való alkalmazás feltétele „hogy az érintett rendelkezzék doktori fokozattal, amennyiben magyar állampolgár, habilitációval [...], továbbá az adott tudomány vagy művészeti terület olyan nemzetközileg elismert képviselője legyen, aki kiemelkedő tudományos kutatói, illetve művészi munkásságot fejt ki. Az oktatásban, kutatásban, kutatásszervezésben szerzett tapasztalatai alapján alkalmas a hallgatók, a doktori képzésben részt vevők, a tanársegédek tanulmányi, tudományos, illetve művészi munkájának vezetésére, idegen nyelven publikál, szemináriumot, előadást tart. Az egyetemi tanár jogosult a professzori cím használatára.”

Arról már korábban hírt adtunk, hogy a jogszabály megváltoztatásával a Semmelweis Egyetemből kiváló és újra önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektora lehet Mocsai Lajos, a világbajnoki kvalifikációt pár napja elbukó férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A felsőoktatási rendszert érinti, hogy bevezetik a kancellári rendszert, amely az egyetemek, főiskolák autonómiáját szintén sértheti, mert az intézményekben a gazdasági kérdésekben a kormányzat által kinevezett embereknek lenne döntő szava.

IDE TARTOZIK

„CSAK ÚGY REKTOR ÚR Ő, AHOGYAN ÉN ORVOS”