ecoline.hu 2012.02.11., 22:53

A szervezők becslése szerint mintegy 300 ezer ember vonult az utcára Lisszabonban, tiltakozásul a már végrehajtott, illetve a továbbiakban tervezett brutális megszorítások ellen. Három évtizede nem volt ekkora tüntetés Portugáliában.

Az ottani kormány úgy tűnik, nem magyarázta el az embereknek, hogy nem megszorítástokról van szó, hanem megújulásról - a portugálok ugyanis brutális megszorításként élik meg a brutális megszorítást. Tavaly a Trojka (IMF, unió, Európai Központi Bank) mentőhiteléért kénytelenek voltak gyors privatizációba kezdeni, valamint a munkavállalóknak nagyon fájó munmkerőpiaci reformot hajtottak végre.

A vásárlóerő csökken, a szegények és a munkanélküliek száma folyamatosan nő, ezzel párhuzamosan az elégedetlenség is. A tüntetést azért időzítették erre a hétvégére, mert jövő héten jön a Trojka ellenőrizni, hogy teljesíti-e az ország a feltételeiket. A szervezők szerint a hitelezőknek le kellene venniük a kötelet az ország nyakáról, mert így, a folyamatos és durva megszorításokkal megfullad Portugália.

A következő hetekben további komoly demonstrációkra lehet számítani.