2012.04.11. 05:20

Lehallgató berendezések Gyöngyöspatán: távozott a kabinetfőnök

Helyi források szerint egyre tarthatatlanabb a helyzet a jobbikos vezetésű településen, míg a hivatalos álláspont úgy szól: a polgármester közvetlen munkatársa feljebb lépett a szakmai ranglétrán.

Távozott posztjáról Gyöngyöspata jobbikos polgármesterének kabinetfőnöke, tudta meg az atv.hu. Vona Gábor, a Jobbik elnöke a múlt hét pénteken Gyöngyöspatán járt, és ez többek szerint összefügg azzal, hogy körülbelül egy hónappal ezelőtt  kiderült: több  lehallgató készüléket helyeztek el az önkormányzat helyiségeiben, így a jegyző irodájában is.

Értesülésünk szerint a berendezéseket Pichler Gábor, Juhász Oszkár polgármester kabinetfőnöke szerelte fel, ám az sem kizárt, hogy nem egyedül.

Úgy tudjuk, Vona Gábor néhány héttel ezelőtt a fővárosba rendelte Juhászt és Pichlert, és kezdeményezte a kabinetfőnök elmozdítását, Juhászt pedig felszólította, hogy „húzza meg magát.”

Az atv.hu megkeresésére Juhász Oszkár polgármester azt mondta, Pichler valóban nem dolgozik már az önkormányzatnál, de ennek az az oka, hogy eddigi kiváló munkája elismeréseként ezentúl Vona Gábor mellett foglalkoztatják. Juhász megerősítette, hogy a múlt hét pénteken is találkozott Vona Gáborral, ám ez nincs összefüggésben Pichler menesztésével. Vona több települést, köztük Gyöngyöspatát is felkereste a napokban, hiszen ez a választókörzete, magyarázta lapunknak Juhász.

Mátyás István jegyző kérdésünkre megerősítette, hogy Pichler március 31-én távozott kabinetfőnöki posztjáról. Mátyás is úgy tudja, Pichlert „felfelé buktatták”.

Az atv.hu helyi vállalkozóktól úgy értesült, hogy komoly feszültség és bizalmatlanság jellemzi a polgármester és a jegyző viszonyát, és már várható volt, hogy valamilyen ügy előbb-utóbb kirobban.   

Az atv.hu munkatársait két, az önkormányzat életére rálátással bíró informátor tájékoztatta az ügyről. Forrásaink nevük elhallgatását kérték, ám azt is elmondták: adott esetben a bíróságon is készek tanúsítani mindazt, amit a lehallgató berendezésekkel kapcsolatos esetről tudnak. „És mindez csak a jéghegy csúcsa” – tették hozzá.

atv.hu
---------------------------------------------------

Elég a hazugságokból!

Tovább folytatódik a gyöngyöspatai választási eredményt elfogadni képtelen politikai erők által gerjesztett szélsőséges médiahisztéria.

Az a sajtóban megjelent feltételezés, amely szerint lehallgatókészülékek elhelyezésével hozták összefüggésbe a település jobbikos vezetését, szemenszedett hazugság - áll Sneider Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője és Juhász Oszkár, Gyöngyöspata polgármestere által jegyzett közleményben.

Tény, a jegyzőnek saját irodájában rendelkezésére áll egy diktafon abból a célból, hogy a segélyért folyamodó, sok esetben életveszélyesen fenyegető cigányok megfélemlítő üvöltözéséről bizonyító erejű hangfelvétel készülhessen. Ha lennének is „poloskák” a jegyzői irodában, akkor azokat minden bizonnyal éppen a jobbikos településvezetés lehallgatása céljából használnák fel - emeli ki a közlemény.

Sem a Jobbik, sem Gyöngyöspata lakossága nem tűri tovább egyes szélsőségesen magyargyűlölő sajtóorgánumok és a településen a mai napig zavart keltő ál-jogvédő szervezetek hazudozásait. Ezért a mai napon rágalmazás miatt megindították a szükséges jogi eljárásokat - zárul a közlemény.

barikad.hu

------------------

A Jobbik cáfol: szó sincs poloskákról

HEOL.HU
2012. április 12. 04:27
Lehallgatás | A gyöngyöspatai kabinetfőnököt nem bünteti, hanem elismeri a párt. Lehallgatási ügy pedig nincs - állítja a Jobbik alelnöke.

Sneider Tamás országgyűlési képvsielő szerint azért van szükség arra, hogy diktafonnal rögzítsék a gyöngyöspatai polgármesteri hivatalban történteket, mert többször előfordult, hogy valaki nem megfelelően viselkedett és azt később letagadta, illetve távozása után esetleg mást állított, mint ami az ügyintézés során történt vagy elhangzott.

– A hivatalba érkezőket az ajtóra kihelyezett tábla tájékoztatja arról, hogy a beszélgetésekről hangfelvétel készül, tehát az érintettek tudtával rögzítenek mindent. Tudomásom szerint ezt a módszert más önkormányzatoknál is alkalmazzák – mondta a Jobbik alelnöke, aki szerint szükségtelen kivizsgálni, hogy a polgármesteri hivatal berkeiből származnak-e az általa hamisnak nevezett, lehallgatással kapcsolatos pletykák.

Dr. Mátyás István, Gyöngyöspata jegyzője elmondta: az önkormányzatnál négy kamera működik, kettő bent és kettő kültéren. Ezek hangot nem, csak képet rögzítenek. Titkosszolgálati eszközöket egyébként sem alkalmazhatnának, erre csak a Nemzetbiztonsági Szolgálatnak van lehetősége. A jegyző továbbá cáfolta azt a híresztelést, miszerint közte és a jobbikos polgármester között megromlott volna a viszony. Dr. Mátyás István szerint Juhász Oszkárral továbbra is jó munkakapcsolatot ápolnak.

Sneider Tamás Pichler Gábor távozásával kapcsolatban hangsúlyozta: Juhász Oszkár polgármester kabinetfőnökének nem a poloska-ügy miatt kellett távoznia a községházáról, a két dolognak semmi köze nincs egymáshoz.

– Pichler Gábor tavaly Gyöngyöspatán egy jó választási kampányt vezetett le, munkáját a Jobbik elismerte, és más helyhatósági választásokhoz kapcsolódó kampányok megszervezésében is számítunk a tapasztalataira. Jelenleg hat önkormányzati választáson indulnak jelöltjeink, nekik segít az egykori kabinetfőnök – tudtuk meg Sneider Tamástól.

Korábban az atv.hu közölte "az önkormányzat életére rálátással bíró informátorokra" hivatkozva, hogy valakik titokban bepoloskázták a hivatalt, s hozta összefüggésbe az ügyet Pichler távozásával.