Zirig Árpád|2014. 07. 10., 20:51|Utolsó módosítás:2014. 07. 23., 6:43|

Címkék:párizsi
Szeretném még az elején leszögezni: ez a cikk nem azért született, mert krónikus fikázók vagyunk. Nem szerez örömet mások bántása, sőt konspiráció sincs, nem a moldáv húslobbi fizetett ügynökei vagyunk.

Hiába szeretnénk, hogy ne így legyen, de a parizerek rosszak. Tudjuk, magyarok millióinak jelent napi rutint a megrágásuk, őket sem akarjuk fogyasztási szokásaikon keresztül megbántani. Azonban szeretnénk, ha ez egy háború első dokumentált napja lehetne: az, hogy ilyen akármiket élelmiszernek mernek nevezni, felháborító. Kevesebbért is tört már ki forradalom.

Ads By SerialTrunc
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ha van az élelmiszeriparnak mocskos, sötét oldala, ha vannak az országnak szégyenfoltjai, akkor ez az. Parizer, bűn a neved. Gyerekkoromban imádtam. Arra vágytam, hogy éjszaka betörjek a hentesboltba, leakasszak egy rudat, és csak harapjam, harapjam, míg meg nem unom. Nem húsz dekát, amennyit anyu vett, püffedtre akartam magam zabálni. Eltelt néhány év. Ma, ha párizsit kell ennem, büntetésnek érzem.

Vajon mi az oka annak, hogy a száz éve csemegének indult húsipari termék ide jutott? A vásárlók, akik mindent megvesznek, ha egy kicsit olcsóbb a másiknál? A gyártók, akiket csak a profit érdekel? A törvényalkotók a Magyar Élelmiszerkönyvvel? A témáról már írtunk egy cikket, most viszont a gyakorlatban is alaposan végigszemléztük a hipermarketekben kapható parizereket.

Ads By SerialTrunc
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A higiéniai viszonyok javulását nem dicsérni és kiemelni kell, ez egyszerűen természetes, ha élelmiszeriparról van szó. Az, hogy a városi legendák nem igazak, szintén alap: még jó, hogy nem marhaszem, sertésvégbél vagy a takarítónő van beledarálva.

A Magyar Élelmiszerkönyv szokás szerint túlságosan megengedő, mondhatni támogatja azt, hogy párizsi néven kritikán aluli termékek kerüljenek a boltokba. Mi mást lehetne arra mondani, hogy a késztermékre vonatkoztatva a hústartalomnak Élelmiszerkönyv fogalmai szerint a hús legalább 40%-nak kell lennie? Az milyen világ, amiben elfogadott, hogy a maradék hatvan darált jég, a jeget megkötő adalékanyag, ipari szalonna, fehérje, állagjavító és aroma legyen?

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Mi az a hús?
A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása:

Az emlősállatok és szárnyasok emberi fogyasztásra alkalmasnak minősített, természetes alkotórészeket képező vagy hozzájuk kötődő szövetből álló vázizomzata, ahol
• az emlősöknél (kivéve sertés, nyúl) az összes zsír nem haladja meg a 25%-ot, a fehérjetartalomnak maximum 25%-a kötőszövet,
• a sertéshúsban az összes zsírtartalom maximum 30%, a fehérjetartalomnak maximum
25%-a kötőszövet.
• a szárnyasoknál és a nyúlnál a zsírtartalom maximum 15%, a fehérjetartalomnak maximum 10%-a kötőszövet.

Ez a termék így már nem olcsó, nem segítség az anyagi gondokkal küzdő rétegek fehérjeellátásában, hanem szemfényvesztés.

Ads By SerialTrunc

Narancsbőrös párizsi

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mi az a párizsi?

A hivatalos megfogalmazás szerint a párizsi legalább 55 milliméter átmérőjű, természetes vagy műbélbe töltött, húspépet tartalmazó, főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstöletlen, vagy füst ízesítésű homogén metszéslapú, jól szeletelhető készítmény.

Kémiai jellemzői szerint fehérjetartalom legalább 10,0% (m/m), víztartalom legfeljebb 71,0% (m/m), zsírtartalom legfeljebb 23,0% (m/m), míg a só megengedett mennyisége 2,5% (m/m). Nem véletlen, hogy minden párizsi halálosan sós. Így könnyű kihasználni az emberi nyelvet, amelyen az ilyen domináns ízek elnyomnak maguk körül minden mást. Vagyis, ha nem jó ízű az összekutyult massza, tegyünk bele sok sót, akkor majd ráfoghatjuk, hogy párizsi.

Mi az a kék?

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az Élelmiszerkönyvben foglaltak szerint a párizsi jól szeletelhető, egy centinél nagyobb légüreg nincs, nem tartalmaz 3 milliméternél nagyobb ín- és kötőszöveti hártyadarabot. Színe egyenletes, világos rózsaszínű. A főtt húspép íze mellett csupán borsíz érezhető, idegen- és mellékízek nem, igaz a füstöltek esetében füstíz és -illat is megjelenhet.

Mikor extra, príma, eredeti, vagy különleges a párizsi?

A párizsi megnevezésében alkalmazható az extra, a príma, az eredeti, a különleges vagy más egyéb, a kiválóságra utaló jelző, ha annak hústartalma a késztermékre vonatkoztatva legalább 1,3-szorosa a megkülönböztetett jelző nélküli terméknek (tehát legalább 52 százalék), és a termékek előállításához csak húseredetű fehérjét használnak. Olvasni is fáj, igaz?

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Arról, hogy mire kell figyelni a párizsi vásárlásakor, korábban született cikkünk. Abból számos dolog kiderül a vegyi összetételről, a színezésre használt kárminsavról és az egyéb adalékokról. Kattintsanak ide, fussák át azt is, de előbb érezzék át vezeklésünket: megkóstoltunk önök helyett huszonkét párizsit, és kimondhatatlanul elszomorodtunk és féltünk a rosszulléttől is, pedig 22 db vékony, fél szelet párizsi elfogyasztása nem kellene hogy hányingerhez vezessen meglett mindenevő férfiakat.

A kérdés: Van egyáltalán ehető parizer, amit odatehetünk a gyerek elé?

1. Baroni Marhapárizsi, 150g, 259 Ft (1726 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Azt, hogy miből készült, nem lehet íz alapján megállapítani, pedig 56 százaléka marhahús. Csak a mesterséges színezék által adott árnyalat ad némi támpontot abban, hogy mégis mi a fenét teszünk a szánkba. Állaga gumis, nyúlik a kezünkben a szelet. Nem véletlen: guar- és xantángumit is szórtak az üstbe.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az illata hüllőtartásban érdekelt kollégáink szerint egyértelműen a teknőseledelre hasonlít, igaz, ízében nem jelenik meg. Tejes mellékíze van, de nem a friss, hideg kortyé; mintha egy fél napot a pohár aljában állna fél deci a meleg szobában. Sajnos igazi íze nem nagyon van, a fűszerek sem tudnak benne érvényesülni.

2. Sága pulykapárizsi, 90g, 219 Ft (2 433 Ft/kg)

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Ads By SerialTrunc
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A műfajra jellemző fehér borsos íz teljesen hiányzik, helyette dominánsan a só jelenik meg. Utána marad egy kevés füstösség, de nem menti meg semmi sem attól, hogy egy harapás után az összes kóstolónk kihajítsa az erre rendszeresített edénybe.

Ads By SerialTrunc
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Hiába a 65 százaléknyi hús, ha az állag gumis és lecsengésként valami műanyagos mellékíz is megjelenik, olyan, mintha a csomagolásról is lenyalnánk a rátapadt zselatinos levet. A színe sötét, de tompa, persze igazából sokkal fakóbb lenne, ha nem lenne kárminsavas színezék.

3. Sága Falni Jó pulykapárizsi, 90g, 144 Ft (1 440 Ft/kg)

Ads By SerialTrunc
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Először csak mindenki szaglászta a 41 százalék hústartalmú szeleteket, és mivel mindenki a másik arcát figyelte, nem lehetett elsumákolni a kóstolást annak ellenére, hogy a szag nem volt bizalomgerjesztő.

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A gáláns egy százalék, amivel több hús jutott bele az előírt minimumnál, még nem tette finommá, sőt – volt olyan, aki egyből kiköpte, mondván, hogy ezt aljasság volt nemcsak felkínálni, hanem legyártani is.

4. Berger Extra, 150g, 252 Ft (1680 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az állaga olyan, mint a selyemsonkáé, vékonyak a csomagban talált szeletek. A fűszerezésből semmit nem érzünk, csak a sót, de az is eltűnik. Rövid lejáratú élvezetet kínálnak az osztrákok, már ha valaki vevő az ilyen élvezetekre.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ugyan hatvan százaléka hús, de ez sem menti meg. Kicsit bíztunk benne, mondván, bezzeg az osztrák húsipar, de csalódtunk: ilyen, éppen hogy ehető párizsit itthon is tudunk, ezért kár volt kiküldeni a hűtőkocsit.

5. Pick Békebeli, 100g, 299 Ft (2 990 Ft/kg)

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

„Szívvel és szakértelemmel minden nap...” – hirdeti a csomagolás. Nagy kár, hogy munkájukba szerelmes vegyészeket alkalmaznak gasztronómiai szakértők helyett, mert sajnos a 42 százalék sertés és 12 százalék marhát tartalmazó Békebeli párizsi nem sikerült igazán.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Félelmetesen sós, és műanyagdarabokkal táplált tűzrakás képe ugrik be a mesterséges füstíztől. A nyelv nem képes tetten érni a hús ízét. Ha ilyen a békebeliség, akkor jöjjön már a háború, legyen harc, állítsunk barikádokat párizsirudakból.

6. EFEF Baromfi, 150g, 199 Ft (1 990 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az illatát nagyon könnyű beazonosítani, pont ilyen a kutyám rágókája is. Sajnos az ízében sem fedeztünk fel semmit, nem tudtunk olyat mondani róla, amiben egy cseppnyi kis pozitívum akad. Káromkodás töltötte be a konyhát: annak ellenére, hogy hivatalosan ehető, ezt sajnos túlzás élelmiszernek nevezni.

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Állagában a zselatin dominál, nem jó érzés a szájban tartani. Annak ellenére, hogy a csomagolás büszkén tájékoztat arról, hogy laktózmentes, gluténmentes és mesterséges ízfokozó sincs benne, jutott bele bőven olyan dolog, ami csak a Magyar Élelmiszerkönyv szerint alkalmas emberi fogyasztásra, a józan ész nem ezt diktálja – itt a címke, böngésszék csak.

7. Szeletelt baromfipárizsi, 150g, 145 Ft (960 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mintha sodrófával kilapították volna a középkategóriás virslit. Az összetevők listája szerint 66 százalék baromfihús van benne, de igazából ez semmit nem mond el róla. A Gallicoop által gyártott, de szemérmesen csak Szeletelt baromfipárizsi néven forgalmazott terméknek teljesen más az íze, mint az összes többinek. Nem jobb, nem rosszabb, más.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Kicsit a gyökérzöldségek nehéz, földes ízvilágát adja, amely fölött határozottan elhever a koriander: persze mindezt egy kémikus hozta össze, de a többi tesztelt termék után felkaptuk a fejünket. Ha éhségsztrájkkal fenyegetőzve, Hollóházi Porcelánt dobálva tombol a gyerek, hogy adjunk neki parizert, megvehetjük, bár egy kis pedagógia hosszú távon kifizetődőbb.

8. Dulano sertéspárizsi, 200g, 249 Ft (1245 Ft/kg)

Ads by UtubeAdRemovalAd Options
Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Legalább szép, mondtuk többen, hisz a szeletek nagyon szépen elrendezve voltak a csomagban. Oldalról nézve mint egy modern épület, úgy helyezkedtek el egymáson a párizsikorongok. Nem volt sem túl vastagra, sem túl vékonyra szeletelve – ha mást nem is, ezt eltalálták.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az ízében egyértelműen megjelenik a májasság, pedig belsőség hivatalosan biztosan nincs benne, a parizerben tilos. Feltehetőleg csak az aromák furcsa összjátéka ez, több most kóstolt termék esetében belefutottunk. A Dulano is elég sós, de kesernyés utóíze sem töltött el minket lelkesedéssel. 84 százalék sertéshús van benne, a legtöbb az összes közül.

9. Spar marhapárizsi, 100g, 199 Ft (1990 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Minden kislány szokott a homokozóban ezt-azt megsütni, megfőzni. A szülők játékból megkóstolják, megdicsérik a pulyát, hogy milyen finom, megsimogatják buksiját. Az, hogy tényleg beleegyenek a homokba, senkiben sem merül fel – másodjára majd mi is így cselekszünk a Spar párizsijával. Azt írják, marha, de a 42 százalék marhahúson túl 12% sertés is van benne. A szaga a bolti húspástétomokat idézi, az ízében ugyancsak megjelenik ez, de ahhoz, hogy élvezni lehessen, negyed ennyi só kellett volna bele.

10. Pápai sertéshúsos párizsi, 184 Ft (1 840 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

A sós semmi. Íze nincs, nem érezni benne semmiféle húsaromát, képtelenség felfedezni bármit, ami természetközeli táplálékra utalna. 40 százaléka hús, de minek? Halálukban is dühödten sírnak az állatok, hogy ezért kellett elpusztulniuk.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az állaga elkeserítő: nyálkás és csúszós, mintha csigákat sétáltattak volna rajta. Egy tesztelőnknek a régi ifjúsági film, A hegy gyomrában nyálkahegyei ugrottak be, joggal. A szeletek felülete is visszataszító, rapancsos, hullámos és színtelen. Tudják, mi fáj a legjobban? Ráírták, hogy "Kóstolja meg! Egy falat Magyarország!" Ezek tényleg a szemünkbe röhögnek?

11. Pick borjúpárizsi, 100g, 299 Ft (2 990 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az illata jó, a párizsira műfajilag jellemző fehérbors halványan megjelenik. Igazából nincs benne semmi zavaró, ez volt az első és egyetlen, amelyből mindenki lenyelte az egész szeletet. Érezni a húst, igaz, ebben is több só van a szükségesnél.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ha nem lenne ebben is szója, sokkal boldogabbak lennénk. Ennek ellenére ez az egyetlen parizer a ma teszteltek közül, amit legalább meg lehet enni.

12. Kométa Harmónia sertéspárizsi, 150g, 249 Ft (1 660 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Zselatinos víz megsózva. Hiába nyammogtunk, senki nem kiáltott fel, hogy ő érzi, megtalálta benne a húst, pedig a csomagoláson azt írják, hatvan százalék van benne.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Feltűnően vékonyak a szeletek, igaz, felesleges is lenne vastagabb takarót képezni a reggeli szendvicsre, akkor sem ingerelné jobban nyelvünket a Kométa terméke.

13. Pick Nosztalgia, 100g, 299 Ft (2 990 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Volt, aki lelkesen mesélte, hogy csak Pick Nosztalgiát vesz otthonra, mert az finom. Mivel vakteszt volt, nem tudta, hogy a kezében éppen Pick Nosztalgia van, amiből csak egy falatot nyelt le, majd a maradékot kidobta, azzal, hogy ez nagyon sós és alig van íze.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Sajnos ez ilyen: ha nem kenyérrel és mindenféle egyéb kísérővel fogyasztjuk a párizsikat, teljesen más élményt adnak, mint otthon, reggeli közben. Ennél határozottan kilógnak a mesterséges aromák, ezt leszámítva nem bántó, szomorkodva meg lehet enni, már aki bukik az ilyen mesterséges aromákra.

14. Tesco pulykapárizsi, 100g, 98 Ft (980 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Mintha kinyújtott nyelvvel zuhannánk egy sóbánya végtelen tárnájában. Csak ezt érezni, meg valami iszapos, sűrű, vegyszerest ízt – az, ami valójában egy jó párizsi jellemzője lenne, ebben nem felfedezhető.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

43 százalék a hústartalom, nem sokkal lőttek a minimum fölé. Mindannyian tudjuk, hogy ételt nem illik kiköpni, de ennél többen megtették, igaz, nem is étel ez, hanem párizsi, a rosszabbik fajtából.

15. Tesco sertéspárizsi, 100g, 105 Ft (1 050 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Ennél már többen szerettek volna elmenekülni, hogy írniuk kell, vagy belepiszkálni a címlapba, de szigorúak voltunk, bezártuk a konyha ajtaját és lenyeltük a kulcsot. (Meglepően finom volt a parizerek után.)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Pállott íze van, húsosságról nem beszélhetünk 41 százalék esetében. A szeletkéket forgatva találtunk benne valami kéket is, le is fotóztuk, hátha elmászik, de nem, velünk maradt. A Tescónak vannak jó termékei, de ez nem az – rengeteg hiányossággal küzd, amit nem lehet a maroknyi sóval sem elfedni.

16. Zimbo marhapárizsi, 150g, 179 Ft, (1193 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

„A feleségem Zimbó marhát vesz, de én otthon sem igazán eszem.” – említette egy kóstolónk még a teszt előtt. Figyeltem arcát a kóstolás közben, itt sem élvezte, amit odahaza nem kedvel. Nincsen jó íze, a zsírt érezni benne, kellemetlenül tapad a szájra.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Szemre is láthatóak a zsiradék darabkái. A 35 százalék marha és 15 százalék sertés ellenére húsízről vagy kellemesen füstös fehérborsosságról most sem szólhatunk, helyette meg kell említeni a kicsit klóros, sós, ipari utóízt. Sajnos ez sem jól sikerült párizsi.

17. Spar sertéspárizsi, 100g, 199 Ft (1990 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az íze a zöldséglevesre emlékeztet, de nem a kedves-kellemes otthonira, hanem a porból, kockából főzöttekre, amit körülleng a gumitömlők tipikus szaga. Hiába keresünk benne sertést, ízében az 59 százaléknak nincs nyoma.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az állaga nem volt rossz, korrekt vastagságú szeletek voltak a csomagban, azonban harapás előtt szaglászva felfedeztünk valami kesernyés, oda nem illő illatot. Az állagjavító is vastagon ott van, de hát mit csodálkozunk? Ennyi jégkristályt és húspépet össze kell valamivel tapasztani.

18. Zimbo Original marhapárizsi, 359 Ft (2 393 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Van sima és Original Zimbo is, de a három százalék plusz húson kívül nem sok jóval kecsegtet ez sem. Az erősen színezett, megfelelően vastag szeletek erős löncshúsos íze azonban meglepetés: egymástól függetlenül, egymást nem hallva többen is erre asszociáltak.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nem volt túl nedves, de a só aránya ezen is felette van a normálisnak mondhatónak, igaz, ez szinte mindegyikre igaz, akárcsak az, hogy párizsinak néznek ki, de az ízük nem olyan. Tudják mi a legrosszabb? Sokaknak fel sem tűnik, mert soha nem találkoztak igazi, ehető változattal. Gyanítom, a gyártók sem.

19. Spar Budget sertéspárizsi, 150g, 199 Ft (1326 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Vastagon szedve emelik ki a szójafehérje szót, bár, ha látatlanban tippelésre kerülne sor, rátenném a havi fizetésem, hogy van benne, naná. A 47 százalék sertéshúst hiába borították be az aprítógépbe, mert ha az íz, amit a szánkban érzünk a hús, köszönjük szépen, soha többé nem kérünk húst.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Savanykás, tolakodóan mesterséges, amit tovább ront a szemnek és kéznek is visszataszító nyálkás felület. A szánkban mint valami lágy, sózott gumi tekereg. Nem jó ez sem, de már kezdjük megszokni.

20. Tesco Baromfipárizsi, 100g, 95 Ft (950 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

„Hé, haver, emlékszel 1992-re, arra a nyári táborra Röjtökmuzsajon? Ott ettünk ilyet reggel a kisbolt előtt!” – klasszikusan rossz íze van a Tesco baromfipárizsijának, de ugye addig poén a retró, amíg nem kell benne élni. Minden falat egy időutazás a múlt egy szegletébe, igaz, pont ez volt ez a szeglet, amit a tudatalattink minden erejét bevetve próbáltunk elfeledni.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Viccből bele lehet harapni, de aki ezt komolyan élelmiszernek kínálja, egye évekig, helyettünk is. Savanykás a szaga és az íze, nincs benne semmi olyan, amiért lelkesedne a sóbombát túlélő ízlelőbimbók maradék partizáncsapata.

21. Sertés Párizsi, 150g, 149 Ft (993 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Nem sok mindent árul el a márkanév igaz? A csomagolást megfordítva kiderül, hogy a Pick gyártja. Kóstolás után már érthető, hogy miért nem hangsúlyozzák.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az íze? Sós semmi a szájban. Mindent elnyom, még a mesterséges fűszereket is. Csak az orrunkat nem tudja megvezetni, kellemetlen szagát azonnal kiszimatoljuk. Állaga gumis, elszakítani is alig bírjuk, megnyúlik a kezünk között az 50 százalék hústartalmú parizer.

22. Tesco marhahúsos párizsi, 100g, 149 Ft (1 490 Ft/kg)

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Egyszer vettem a kutyámnak kutyaszalámit. Muszáj volt megkóstolnom, hogy tudjam, milyen. Hát, nagyon hasonló volt ehhez, csak nem volt benne só, szóval igazából jobbnak tűnt a Tesco marhapárizsijánál.

Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Sem a színe, sem a szaga, sem az állaga nem bizalomgerjesztő, íze meg ugye nincs ennek sem. Egy kevés utóíz előbújik: „mintha megnyalnánk egy öreg, mosdatlan bakát.” Nem kellett volna tesztelőnknek kimondani ezt, mert vizuális típus vagyok.

Remélem, önök is.

http://www.origo.hu/tafelspicc/teszt/20140710-parizsi-meger-egy-miset.html