2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

PUTYIN CSAK MOSOLYGOTT, ÉS FILLÉREKÉRT VISSZAVÁSÁROLTA AZ OROSZ GAZDASÁGOT

2014.12.31 17:29

Mostanra lezajlott az a piaci művelet, amit az elemzők már elkezdtek a tőzsde megalapítása óta lefolytatott legzseniálisabb műveletnek nevezni. Oroszország a nyugati spekulánsok, az ellenséges liberális sajtó és a nyugati szankciós retorika felhasználásával fillérekért visszavásárolta a külföldi tulajdonban lévő orosz vállalatokat, napokkal az Eurázsiai Gazdasági Unió indulása előtt.

Az InSerbia hírügynökség által publikált elemzés szerint Oroszország néhány nap leforgása alatt felvásárolta az orosz vállalatok 30%-át, ami mindeddig külföldi tulajdonban volt, és emellé mintegy 20 milliárd dollár profitra tett szert.

A liberális nyugati sajtó heteken át azt a képet vetítette, hogy pillanatokon belül összeomlik az orosz gazdaság. Amikor az orosz jegybank gyakorlatilag semmit nem tett az értékének több mint 40%-át elveszítő rubel megmentésére, a nyugati sajtó ezt a gyengeség jeleként értékelte, ami csak hozzájárult a spekulánsok körében uralkodó pánikhangulathoz. A befektetők pánikszerűen menekültek Oroszországból, a moszkvai értéktőzsde mélyrepülésbe fordult, az orosz részvények eladói túlnyomás alá kerültek, a rubel pedig rohanásszerűen veszített értékéből (dollárban számítva). A helyzeten az sem javított túl sokat, hogy még egy hét késéssel is, Putyin csak mosolygott a sajtótájékoztató alatt, de nem jelentette be, hogy további lépéseket tennének a rubel megmentésére.

Hídfő.net.ru | Vlagyimir Putyin

Mivel a spekulánsokat a nyugati sajtó sikeresen meggyőzte arról, hogy Oroszország ma-holnap összeomlik, lehetővé vált, hogy Moszkva néhány nap alatt felvásárolja a külföldi tulajdonban lévő orosz vállalatok részvényeit, és ezt úgy tette, hogy a valós érték töredékéért vette meg az idegen kézben lévő vállalatokat.

Holnap, 2015. január 1-jén kezdi meg működését az Oroszország vezetésével kialakított Eurázsiai Gazdasági Unió, aminek előestéjén az orosz gazdaság nagy része orosz kézbe került vissza. Oroszország elnyerte függetlenségét a nyugattól.

Oroszország az új szövetségi rendszer megalakulását megelőző pillanatokban a nyugati befektetők nagy részét kitakarította az országból, és ezzel kiküszöbölte a legnagyobb biztonsági kockázatot, ami az Eurázsiai Gazdasági Unió indulását követően komoly nehézségeket okozhatott volna. Soros György piaci manővere a font térdre kényszerítésére mostantól kispályás húzásként szerepelhet a történelemkönyvekben, mert amit Moszkva néhány nap alatt végrehajtott, attól a nyugati országokban nagyon sokan fognak dührohamot kapni.

http://www.hidfo.net.ru/2014/12/31/putyin-csak-mosolygott-es-fillerekert-visszavasarolta-az-orosz-gazdasagot

"Míg Európában naponta egy McDonald’s-t nyitnak, Oroszországban naponta egy templom épül"

Míg Európában naponta egy McDonald’s-t nyitnak, Oroszországban naponta egy ortodox templom épül. Putyin nyilvánvalóan a mai világ legnagyobb államférfije – Philippe de Villiers szenzációs interjúja a Valeurs Actuelles nevű francia hetilapban
Nem véletlen, hogy a balliberális túlsúlyban lévő hazai sajtó (index.hu, origo.hu, mancs.hu, 168 óra, ATV, RTL Klub, Klubrádió és társai) soha nem idézi a legizgalmasabb francia hetilapot, a Valeurs actuelles-t (Mai értékek). A jobboldali, igen tekintélyes konzervatív újság szeptember 5-i számában az 1949-ben született Philippe de Villiers-vel készített interjút, akit igen sok támadás ért azért is, mert Vlagyimír Putyin orosz elnökkel találkozott, és őt kiemelkedő államférfinek tartja. A bevándorlást is teljes mértékben ellenző politikus 2007-ben indult pártja, az MPR (Mozgalom Franciaországért) képviselőjeként az elnökválasztáson, amelyet Nicolas Sarkozy nyert meg.

Villiers-re a nyugati politika és a sajtó nemcsak azért haragszik, mert Putyint támogatja, hanem Ukrajna keleti részének elszakadása mellett állt ki, és többször kifejezte reményét, hogy a NATO eltűnik.
A többoldalas interjúban Villiers újságírói kérdésre elmondta, hogy Putyinnal a cárok nyári palotájában találkozott. „Úgy viselkedik, mint egy igazi államfő, hazafi, aki helyükre próbálja állítani az egykori Oroszország politikai, kulturális és erkölcsi értékeit”. A mai világ legnagyobb államférfija és stratégája, jelentette ki a francia politikus. „Míg Európában naponta egy McDonald’s-t nyitnak, Oroszországban naponta egy ortodox templomot építenek”, jegyezte meg Villiers interjúja elején. Ami Franciaországnak a NATO-ban vállalt szerepét illeti, ezt mondta: „Nemcsak Franciaországnak kell onnan távoznia, de a NATO-nak el kell tűnnie”, mert az egy Amerika által vezérelt imperialista tömörülés.
A politika természetét tudakoló kérdésre azt válaszolta, hogy „az benne kizárólag undort kelt”. A törvényhozókról általában mondta azt, hogy „gyávaságuk visszataszító”.
Az Európai Unióra térve Villiers kijelentette, hogy az „Washington eszköze” és onnan Franciaországnak azonnal ki kellene lépnie, valamint ismét be kellene vezetnie a frankot az euró helyett már csak azért is, mert azzal 20-30%-kal alacsonyabbak lennének az árak. Ezzel kapcsolatban Maurice Allais Nobel-díjas közgazdászt idézte, aki szerint „igen nehéz közös pénzt létrehozni, de igen könnyű abból kilépni”. A nacionalizmusról pedig azt a véleményét fejtette ki, hogy nem az okoz háborút, hanem az imperializmus (gyarmatosítás, gyarmattá tétel). „Franciaország Brüsszel kantonja lett, Brüsszel pedig az Egyesült Államok tartománya”, mondta.
Arra a kérdésre, hogy 2017-ben Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnökét megválaszthatják-e Franciaország elnökének, nemcsak igennel felelt, de hozzátette: „2017 politikai Fukusima lehet”. (A japán erőművet szökőár pusztította el.)
Az pedig csupán véletlen, hogy a hetilap 25-ik oldalán egy fotót közöl, amelyet a francia oktatási minisztérium tett fel büszkén Facebook-oldalára. Azon 7, padon ülő francia kisiskolás látható. Közülük 6 fekete. A minisztérium pedig arról panaszkodott, írja a Valeurs actuelles, hogy milyen sok „rasszista” támadást kapott a fotó közlése nyomán.
(Lovas István, Fb, 2014-09-15)

Földrajz órák

Уроки географии !

Hétfőn hivatalossá válik: újabb E.U. szankciók Oroszország ellen

Hétfőn hivatalossá válik: újabb E.U. szankciók Oroszország ellen

Az EU bejelentette, hogy hétfőn újabb szankciócsomagot léptet életbe Oroszország ellen

Az EU állandó képviselői letették az asztalra a végső verdiktet az új szankciókról Oroszország ellen.

Hétfőn az EU döntést (csak formait, dokumentálva, mert a döntés már megvan) fog hozni az Oroszország ellen bevezetendő új szankciókról, mondotta Herman von Rompuy, az Európa Tanács elnöke és az Európai Bizottság vezetője, José Manuel Baroso pénteken.

Az EU vezetői pénteken hozták meg a döntést arról, hogy kiterjesztik azon orosz és ukrán személyek fekete-listáját "akik felelősek a kelet-ukrajnai erőszakért s annak eszkalációjáért" - mondotta az Európai Unió sajtószolgálata az Itar Tass-nak.

Mi lesz az új szankciós-csomagban?

1, erősen korlátozzák a tőkepiaci hozzáférést

2, védelmi termékek, kettős felhasználású termékek (katonai, védelmi, rendészeti és polgári célokra is alkalmazható felszerelésekhez, technológiai hozzáférés-korlátozások) illetőleg az energiaipar terén egyes olajkitermeléshez szükséges "érzékeny" technológiákhoz is korlátozzák az orosz hozzáférést.

3, Az EU korábban bejelentette, hogy "kibővíti a személyek feketelistáját" - erre is sor fog kerülni.

4, Teljes fegyverembargó Oroszország ellen

A "fekete-listához", mi ez? Büntetőintézkedéssel sújtanák a Donbasz (az önmaguk által kikiáltott Donetski és Luhanski Népköztársaságok) új vezetőit, a Krím kormányát, további orosz politikai döntéshozókat és orosz nagyiparosokat, nagyvállalatokat is.

Herman von Rompuy, az Európa Tanács elnöke és az Európai Bizottság vezetője, José Manuel Baroso szerint "Az új szankciók növelik majd az eddigiek hatékonyságát, s alátámasztják azt az elvet, hogy céljuk Oroszország Ukrajnával szemben tanúsított magatartásának megváltoztatása"

Itar Tass hírügynökség

megjegyzés: csak nehogy a (biztosan bekövetkező) orosz válasz-viszont-szankciókban Moszkva megtiltsa az európai autók importját, mert akkor meg az EU érzi meg rövid idő alatt a szankciókat, és akkor majd elmondhatja a német ipari miniszter, a német mezőgazdasági miniszter által mondottakat, kicsit átfogalmazva ("egyetek sok gyümölcsöt az orosz élelmiszerimport-tilalom ellensúlyozására") - tehát: Vegyetek jó sok autót, mert nagyon sok van. De mit mond majd a tíz -és vagy százezreknek akik elvesztik emiatt az állásukat? Nehogy meglépje ezt a viszont-szankciót Oroszország, mert azt tényleg nahyon megérezné az EU.

Az említett ominózus, német mezőgazdasági miniszter által mondott mondatról bővebben itt:http://oroszhirek.hu/index.php/gazdasag/3706-nemet-mezogazdasagi-miniszter-egyetek-sok-gyumolcsot-az-orosz-elelmiszerimport-tilalom-ellensulyozasara

Vladimir Putin amerikai szankciókra adott válasza cenzúrázatlanul magyarul

Vladimir Putin amerikai szankciókra adott válasza cenzúrázatlanul magyarul

- Ön korábban már mondta, hogy fel kell készülnie Oroszországnak a Nyugat szankcióira adott válasszal. Nos, mik lesznek Oroszország reakciói ?


Putin:
- Először is meg kell néznünk mit takarnak ezek a szankciók, nyugodtan és nem elkapkodva.

Általánosságban viszont el kell mondanom sajnos, hogy mindazok, akik a külpolitikát irányítják az Egyesült Államokban - ez nem egy új megfigyelés, hanem sajnos így van az elmúlt 10-15 évben - egy olyan agresszív külpolitikát folytatnak, mely az én nézeteim szerint inkább szakmaiatlan és dilettáns, mert bármit is tesznek bárhol, ott mindig mindenütt problémák keletkeznek.
Csak nézze meg ! Problémák vannak Afganisztánban, Irak teljes szétesésben, Líbia szintén, ha Sisi tábornok nem tudja egyben tartani Egyiptomot, valószínűleg ott is felfordulás keletkezik. Afrikában számos országban hasonló a helyzet.

Majd hozzányúltak Ukrajnához és ott is mekkora problémák keletkeztek.


Jó lenne, ha végre mindenki megértené, hogy nekünk a nemzetközi jog alapvető elvei mentén kell kapcsolatainkat alakítani. Főleg olyan nemzetek esetében, melyek épphogy még csak most kezdenek saját lábukra állni. Ahol a politikai rendszer még nagyon fiatal és a gazdaság is még fejlődik.
Ezeket a helyzeteket nagy óvatossággal kell kezelnünk.
Nagyon súlyos következményei vannak, ha nem így járunk el : dezintegráció és belső konfliktusok, ahogy látjuk ezt most Ukrajna esetében is.

Azok az emberek, akik ilyen irányba akarnak tolni más országokat, soha nem lenne szabad elfelejtsék a katonák vérét a reguláris hadseregben, akik életüket adják ezért. És az ellenállás miatt, a civilek élete az elsősorban, ami a kezükben van és anyák, árván maradt gyermekek könnyei, amiért felelniük kell.
Ők ennek tudatában cselekszenek és semmi erkölcsi alapjuk nincs, hogy ezt a morális felelősséget valaki másnak a vállára terheljék át.

Amit itt nagyon fontosnak tartok közbeszúrni:

Minden felet, mely részt vesz az ukrán konfliktusban, azonnal a harcok beszüntetésére felszólítani és tárgyalóasztalhoz ültetni.

De sajnos ugyanezt az erőfeszítést nem látjuk partnereink részéről és itt elsősorban az amerikai félre gondolok, akik éppen ellenkezőleg Ukrajna jelenlegi vezetését nyomják bele egy testvérgyilkos háborúba és folytatják a megtorló hadműveleteket !
Ez a politika nem ígér semmi jót !

A különböző szankciókkal kapcsolatban már elmondtam, hogy ennek elsősorban bumeráng-hatása lesz. És kétség nem fér hozzá, hogy ebben az esetben az USA-Oroszország kapcsolatokat patt-helyzetbe hozzák és súlyosan károsítják azokat.

Biztos vagyok benne, hogy ez sérti majd hosszú távon mind az amerikai adminisztráció, mind az amerikai emberek érdekeit egyaránt.

Nagyon sajnálatos, hogy partnereink ezt az utat járják, de az ajtó egy tárgyalásos folyamatra a múltbeli dolgokon túllépve, még nyitva áll.
Remélem, hogy ebből az okból és a vágyaimból kifolyólag is békésen sikerül ezt az ügyet diplomáciai úton rendeznünk.

- Az IMF delegáció éppen véglegesíti döntését azt Ukrajnának nyújtandó segélyről. Mit gondol az ilyen fajta segítségről ?


Putin:
- Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy Oroszország erősen érdekelt abban, hogy Ukrajnában a konfliktus a lehető leghamarabb érjen véget. nem is hiszem, hogy Ukrajnán és Oroszországon kívül lenne bármely más nemzet, mely jobban szeretné ezt. Hogy a vérontást szűnjön meg és megoldás szülessen két testvérállam között. Azért is, mert sok barátunk él ott és a kapcsolataink mindig is sajátosak voltak, hiszen sok orosz és oroszul beszélő ember él ott...stb. És más okokból is, mint pl. a gazdasági kapcsolatok.

A fegyveres konfliktusnak azonnal véget kell vetni és ahogy már mondtam a katonai konfrontációnak is. Tűzszünetet hirdetni és mindkét oldalt leültetni a tárgyalóasztalhoz.

Távolabbról nézve, érdekeltek vagyunk az IMF-által Ukrajnának nyújtott gazdasági segítségben.

Ugyanakkor szeretném kihangsúlyozni, hogy az IMF szabályai nem teszik lehetővé, hogy segítséget nyújtson egy olyan országnak, mely háborúban áll. Úgy gondolom, hogy ez helyes megközelítés és ezt Ukrajnával szemben is alkalmazni kell.

Megkérdezheti, hogy miért.....
Azért, mert a pénzt bizonyos célokra adják és aztán a végén más dolgokra költik el. A gazdaság és a társadalmi szféra támogatására adják és a végén katonai kiadásokra költik el valamilyen álca alatt.

Azt hiszem pontosan ez történ Ukrajnában a segítség legelső szeletével. Az alap jelentős része a bankszektor és pénzügyi szektor támogatására szolgál. Amit én tudok az az, hogy ennek a pénznek a jelentős része az ukrán oligarchák által birtokolt bankokhoz került.

Hol van ez a pénz most ? És mi történt vele ? Kinek a zsebében végezte ?
Ez olyan valami, amit az IMF, Ukrajna közvéleménye és az őt támogató más országok is jó lenne, ha kinyomoznának......!

Tehát mi először a harcokat állítanánk le és csak utána adnánk oda a pénzt. Minden mástól függetlenül az első szeletét az anyagi segítségnek arra kellene fordítani, hogy Ukrajna eleget tehessen a külföldi kereskedelmi kapcsolatokban vállalt kötelezettségeinek.

Igen, ez jelenti azt is, hogy fizetnek az orosz energiahordozók felhasználásáért. Ebből a pénzből mi még egy fityinget sem láttunk...

Ami az IMF alapokkal történik az ugyanaz, mint az orosz kölcsönökkel történt:
a több milliárd dollárral, amit Oroszország nyújtott még ebben az évben, nincs adósságtörlesztés, nincs jelenleg semmiféle fizetés.

Nagyon szeretnénk tudni, hol van a pénzünk és mire költötték el ?

Ha mindez, amiről most beszélek megoldódik, akkor természetesen nekünk is érdekünkben áll támogatni Ukrajnát. De a fenébe is, nem az ukrán oligarchákat, hanem az ukrán embereket, a népet. Ez nagyon fontos feladat.

A javasolt terv és eszközök olyan fajta monitorozását várjuk el, amiben kétséget kizáróan be lehet mutatni az alap pénzeinek célját és felhasználásának módjait.

- Tisztázni szeretnénk néhány dolgot a szankciókkal kapcsolatban.


Putin:
- Mi van itt tisztázni való ? Nem mi vezetünk be szankciókat másokkal szemben ! miért nem kérdezi azokat, akik igen ?! ......

- Mindazonáltal néhány hónappal ezelőtt ön azt mondta (lehet rosszul idézem), ha még több szankció lesz és ha mindez folytatódik, Oroszország óvatos pillantást vet majd a külföldi cégekre, melyek az energiaszektorban Oroszország területén tevékenykednek.

Mit gondol, elérkezett az idő egy ilyen "odapillantáshoz" ?


Putin: - Igen arra utal, amit én bumeráng-effektusként említettem.

Azt mondtam, hogy az intézkedések, amelyeket az USA adminisztráció hoz Oroszország ellen, azok nagyon is sérthetik az Egyesült Államok érdekeit, amikor visszaütnek.

Mit is jelent ez ? Azt jelenti, hogy bizonyára van számos külföldi társaság, mely szeretne Oroszországban tevékenykedni, de bizonyos korlátozások miatt elveszíthetik majd versenyelőnyüket más nemzetközi energia-társaságokkal szemben.

Lehetővé tettük a legnagyobb amerikai társaságnak, hogy a partjainkon működjenek.
Nem akar az Amerikai Egyesült Államok itt dolgozni ? (hmmmm) jó


Még a saját energetikai cégeik érdekeit is sértik ! Mégis milyen céllal ? Hogy egy újabb hiba elkövetését erőltessék, amivel egy előző hibájukat akarják kijavítani ?

Ezt a megközelítést tartom minimum szakmaiatlannak és kevésbé professzionálisnak.

Jelenleg a nemzetközi kérdések megoldásában folyó módszereknek kell megváltozniuk. De akik ezeket irányítják felelősek lesznek a károkért !

- A moszkvai metróban történt balesettel kapcsolatban a felelősségről szeretnénk még kérdezni.


Putin: - A felelősség soha nem lehet más, mint személyes felelősség ! ! !

Van egy klasszikus példa a büntetőtörvénykönyvben, amit "lövöldözéses tragédiaként" említek: amikor két vadász rálő egy bokorra, azt gondolva, hogy egy vad van ott és véletlenül megöl egy embert. Addig amíg a szakértők nem tudják megállapítani ki tette, addig mindkettő 'szabad' .

De a felelősség mindig csak személyes lehet ! Ha egy személyt bűnösnek találnak és bebizonyosodik, hogy a baleset az ő hibájából következett be - ami egy borzalmas katasztrófa valljuk be - de nem teszünk addig semmi általánosító kijelentést itt és nem használunk fel egy tragédiát PR-célokra.

Itt most szakszerű lépésekre és profi emberekre van szükség a kapcsolódó hatóságok részéről, hogy a fontos következtetéseket le tudjuk vonni.

Viszontlátásra !
(Fordította: SBG Buddha - VilagHelyzete.com)

Orosz ellenszankciók - érzékeny ponton üt vissza Moszkva

2014.08.01 09:51

Lengyelországgal szemben is hasonló intézkedés történt, onnan is betiltottak minden mezőgazdasági termék beszállítását. Lengyelország alma termelésének 60%-át Oroszországba adta el, burgonya termelésének felét szintén. Moldovával felmondták a kereskedelmi megállapodásokat, mivel az ottani vezetés az EU-tárgyalásokat szorgalmazza. A korlátozás minden növényi és állati termékre vonatkozik, valamint mostantól itt is megszűnik minden gáz és olajszármazék kedvezmény.

Az orosz egészségügyi ellenőrzések kimutatták, hogy az Európából származó húsokban, hústermékekben nagy mennyiségben található növekedést serkentő hormon. Emiatt leállítottak minden uniós hústermék beszállítását az egész EU területéről.

Ukrajna sem marad ki, sőt ő szenvedi el a legtöbb veszteséget. Szinte napi rendszerességgel adja ki az orosz külügy, vagy gazdasági tárca a különböző tiltásokat. Semmilyen fajta tejterméket nem vesznek át többet. Majd jöttek a gyümölcsök, aztán a zöldségek, a húsfajták, legutóbb a gyümölcsök és gyümölcsleveket tiltották le.

Láthatóan Moszkva arra az álláspontra helyezkedett, hogy gazdaságilag helyezi nyomás alá a nyugatot. Amikor a keleti országok vagy a BRICS államok egymás közötti kereskedelemben, a banki utalásokban kihagyja a dollárt, azzal Amerika hatalmas bevételektől esik el. Amikor Moszkva, majd Peking piacra dobott sok milliárd dollárnyi tartalékot, az elértéktelenedést elkerülendő az USA visszavásárolta saját pénzért, természetesen újabb hitelekből.

A nyugat elfoglalta gazdaságilag az összes volt, kommunista területhez tartozó államot. Ezeknek az országoknak - hogy saját ipari termékeit eladhassa - iparát kivégezte, majd következett a mezőgazdaság leépítése, és a mezőgazdasági feldolgozóipar kivégzése. A multik és a nyugati vállalatok hólapáttal szórják ki a saját cégeik által megtermelt hasznot, azt kint újra megforgatják, majd pályázatokon, de leginkább hitelek formájában visszaadják azoknak az országoknak, amelyek azt valójában megtermelték. Ezek az országok egyetlen utolsó megmaradt lehetősége volt a keleti nyitás, és az, hogy azokat a terményeket, amelyek még piacképesen megmaradtak, Oroszországba eladja. Itt az aratás, a betakarítás ideje. Hatalmas gyümölcstermés van idén, a gabonafélék is szépen teremtek. És most, a betermelés alatt Moszkva bejelenti, hogy kevés kivétellel mindent lemond. Nem vesz át semmit. Sem gabonát, sem gyümölcsféléket, sem semmit, ami ezekből készül. Százával, de inkább ezrével fognak tönkremenni a termelők ezeken a vidékeken, A feldolgozócégek ugyanis semmit nem fognak átvenni, - mert hova adja el? Nyugatra nem tudja vinni, keleten letiltották.

Volt már egyszer ilyen - emlékszünk rá - a rendszerváltás után - amikor Orbán még azt ordibálta és plakátolta mindenfelé, tavaris konyec. A káposzta, burgonya, és számtalan termék tonnaszám rohadt meg a földek szélén, szántották be újra. Az elmúlt években a keleti piacra alapozva nagyarányú újrafejlesztés történt. Nem véletlen, hogy a kondér közelében ülők - országunk esetében a Fidesz - hatalmas földvásárlásokba kezdett. Most elgondolkodhatnak rajta, hogy merre adják el, amit megtermeltek, mert az EU-USA-NATO agresszív oroszellenes viselkedése miatt elkezdtek bezárulni a kapuk. Hazánknak ez nagyon sok milliárdos kiesést fog jelenteni - euróban. Aztán lehet gondolkodni.

A sornak nincs vége. Oroszország jelezte, hogy hadi és polgári hajógyártását, illetve hajómegrendeléseit teljes egészében haza irányítja. Ezzel Németország több ezer munkahelyet veszít el, éppen most rendeltek meg négy darab új jégtörő hajót, melynek motorjait, hajótestét a németek gyártották volna le, de megrendelésre került volna két újabb Mistral, és számtalan teherhajó. Moszkva jelezte, hogy felmondja a németekkel elvileg megkötött vasút modernizációs előszerződését. Oroszország egész vasúti rendszerét kívánta a németekkel kooperálva felújítani. Összegekről nem esett szó, de el lehet képzelni mekkora tételről lehet. Ugyanígy jelezték azt is, hogy a Vlagyivosztokot Moszkvával összekötő, 500km/órával haladó vasút megépítésében sem a németekre, hanem a kínaiakra számítanak és esetleg Dél-Koreára.

Ráadásul a Jukosz olajtársaság volt tulajdonosai 500 millió dollár kártérítést követelnek Moszkvától, melyet a nemzetközi bíróság megítélt nekik. Moszkva közölte, semmiféle bíróság ítéletét nem fogadják el az orosz belügyekben, és nem fizetnek senkinek egy fillért sem. Ez a válasz az amerikai és európai "szankciókra", de legfőképpen az ukrajnai szerepvállalás miatt. Ha ehhez hozzá tesszük maga Ukrajna gazdasági helyzetét, nyugodtan kijelenthetjük, igen nagy változások és bajok közelegnek a gazdaságilag túlméretezett, és túltermelésben lévő nyugaton.

http://www.hidfo.net/2014/08/01/orosz-ellenszankciok-erzekeny-ponton-ut-vissza-moszkva

No comment.

 

Orosz Védelmi Minisztérium sajtótájékoztatója a lelőtt maláj géppel kapcsolatban

VÉGIGNÉZTEM.

Közzététel: 2014. júl. 22.

A Malayzia Airlines Boeing 777-es járat katasztrófájával kapcsolatban, mely Amsterdamból tartott Kuala Lumpurba, az utóbbi időben számos ellentmondásos információ jelent meg.

Oroszország és Kína újradefiniálja az Új Világrendet


Május 20.-án történelmi jelentőségű találkozóra került sor a CICA keretében Sanghajban, amelyen az új barátok Vlagyimir Putyin, Hszi Csin-ping és az iszlám köztársaság elnöke Hassan Rouhani megbeszélték a szorosabb együttműködés mikéntjét azzal a céllal, hogy lecseréljék a Nyugattal kiépített kapcsolataikat...főként a dollárt.
Amit elsőként megemlítenek a találkozó eredményéről az az, hogy a VTB a legnagyobb orosz bank a Bank of China-val megegyeztek, hogy egymás között a saját valutájukkal megkerülve az amerikai dollárt szabadon kereskedhetnek, s intézhetik a kifizetéseket, a "befektetési banki, a bankközi hitelezést, kereskedelem-finanszírozási és a tőke-piac tranzakciókat".
A Magyar média írja:
Megérkezése előtt Putyin azt nyilatkozta kínai médiumoknak, hogy Kína „Oroszország megbízható barátja".
„Azt hiszem nem túlzás azt állítani, hogy a két ország közötti együttműködés még sosem volt ilyen szinten, mint most" – idézi az orosz elnök szavait a BBC. Kína Oroszország legfőbb gazdasági partnere: mintegy 90 milliárd dollár forgalmat bonyolítottak le 2013-ban, és a tervek szerint ezt 200 milliárdra kívánják növelni az évtized végére.
A Xinhua kínai állami hírügynökség szerint több megállapodás is születik majd a csúcson Kína és Oroszország között, valamint Hszi Csin-ping kínai elnök várhatóan Ázsia biztonságával kapcsolatosan is tett bejelentéseket. A két ország közös - haditengerészeti - hadgyakorlata is megkezdődött.
Oroszország és Kína nemcsak a gazdaság területén evez egy hajóban, de mindkét országot komoly kritika érte az elmúlt időszakban: míg Putyint Ukrajna miatt ostorozzák, addig Kínát azért, mert olajfúrótornyot helyezett üzembe a Dél-kínai-tengernek olyan körzetében, amely Vietnamtól 240 kilométerre van, és így a délkelet-ázsiai ország saját területeként tartja számon.
Egy másik helyen A The New York Times szerint:
Putyin Kelet felé hajlása konzervatív, nacionalista ideológiával párosul, amely az egyre istentelenebb, relativistább és dekadensebb Nyugattal szemben a vallást, a családi értékeket és hazafiasságot hangsúlyozza ki.
A The New York Times szerint Putyin kétnapos kínai látogatásának középpontjába annak a megállapodásnak a megkötése kerülhet, amelynek alapján Oroszország 2019-től gázt szállíthat Kínának az új szibériai mezőiről.
A lap úgy értesült, hogy a körvonalazódó üzlet 38 milliárd köbméternyi, mintegy 14 milliárd dollár értékű gáz eladásáról szólna, ha a feleknek sikerülne megállapodniuk az ezer köbméterenkénti 380 dollár körüli árban. Megegyezés esetén Kína megépítene egy több mint 2400 kilométeres, 30 milliárd dollár értékű csővezetéket.
Szakértők szerint Moszkva ma már kész a megállapodásra, már csak azért is, hogy jelezze Washingtonnak és Nyugat-Európának: máshol is talál fontos barátokat és felvevőpiacokat az orosz gáz számára. Az orosz-kínai alku csökkentené a nyugati szankciók jelentőségét, s megerősítené Putyin pozícióit
A lap szerint Oroszország Kínával tavaly közel 90 milliárd, az EU-val 2012-ben mintegy 370 milliárd, az Egyesült Államokkal pedig ugyanabban az évben csak 26 milliárd dolláros értékű kétoldalú kereskedelmet bonyolított le. Oroszország exportbevételeinek 67 százaléka a kőolaj- és földgázkivitelből származik.
Az oroszország hangja pedig ezt írta: Oroszország és Kína szembe fog szállni más országok belügyeibe való beavatkozás ügyével, megvétózza az egyoldalú szankcionálást, más államok alkotmányos rendszere megváltoztatására irányuló tevékenység finanszírozását vagy ösztönzését – áll Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping sanghaji tárgyalásának eredményeképpen elfogadott közös nyilatkozatban.

Medvegyev egy interjúban elmondta: "Lassan, de biztosan haladunk egy új hidegháború felé, amire nincs szükség senkinek." A szankciókra "különösképpen nem reagálunk, nem toroljuk meg, habár megvannak az eszközeink, hogy keményen sértsük a szankciókat kezdeményező országokat" -utalva Obama "politikai tapintatlanságára".

Medvegyev elnök nem blöffből mondta e szavak. Nézzük az Idők Jelei oldalán egy cikk részt:


Az Obama kormány megkezdte az orosz politikusok és üzleti érdekek elleni szankciók bevezetését, bár ezek az ellenmondásos politikai manőverek az ellentétek enyhítése helyett inkább olajat öntöttek a tűzre.
Marin Katusa, a Casey Research vezető forrásstratégája szerint Oroszország kulcsfontosságú forrásai különleges stratégiai helyzetet biztosítanak számára az Egyesült Államokkal szemben, amennyiben úgy döntenek, hogy ők maguk is szankciókat vezetnek be. Az ország bőséges olaj és gázforrásai olyan előnyt jelentenek, amit nem egy alkalommal kihasználtak már a múltban, például európai partnerekkel folytatott tárgyalások során, burkoltan vagy nyíltan azzal fenyegetve, hogy elzárják a csapokat, ha nem teljesítik követeléseiket. Van azonban egy olyan forrás, amiről kevesen tudják, hogy Oroszország birtokolja a dominanciát a világon. Ez pedig az urániumbányászat.
Katusa elmagyarázza, hogy amennyiben Oroszország az uránium kivitel korlátozása mellett döntene, az Egyesült Államok jelenlegi életformája igen gyorsan megváltozna.
Marin Katusa elmagyarázza, milyen mértékben függ az Egyesült Államok nemcsak az olajexporttól, de a külföldről behozott urániumtól és egyéb forrásoktól és, hogy milyen következményei lehetnek egy igazi kenyértörésnek a két ország között. http://idokjelei.hu/2014/05/a-forrasstratega-uj-orosz-veszelyre-figyelmeztet-ez-lenne-az-amerikai-tortenelem-legnagyobb-aramszunete/
Még az ukrajnai válság előtt Oroszország elkezdte az amerikai dollárt háttérbe szorítani; ez tény. "A Gazprom szimbolikusan jüanban fog kereskedni Kínával"; "40 központi bank döntött úgy, hogy a dollár helyett az új tartalék valutában a jüanban számol" és hasonló cikkekkel találkoztam.
Az Oroszország hangja (no nem a magyar) megjelentett egy cikket, amelyben az áll, hogy az orosz pénzügyminiszter kész zöld utat adni egy tervnek, amely radikálisan megnöveli a rubel szerepét a kereskedelemben és csökkentené a petrodollár dominanciáját a tranzakciók során. Az oroszországi bankszektor már felkészült a tervet alkalmazására.
Április 24.-én az orosz kormány egy speciális találkozót szervezett azzal a céllal, hogy megtalálják annak módját, hogyan szorítsák ki az amerikai dollárt az orosz export műveletekből.
Az energiaszektor főbb vezetői, bankok és kormányszervek számos lehetőséget vetettek fel arra, hogy hogyan kellene válaszolni az Oroszország elleni amerikai szankciókra.
Ha a Nyugatnak az volt a céljuk a szankciókkal, hogy válaszlépést csikarjanak ki az oroszoktól, akkor jó úton járnak.
A „de-dollárizálás” találkozón az orosz miniszterelnök helyettes Igor Shuvalov kijelentette, hogy Moszkva nagyon komolyan elhatározott abban, hogy megállítsa a dollár használatát.
A pénzügyminiszter helyettes Alexey Moiseev a TV-ben később elmondta (lenti videó), hogy a rubel szerepköre dominanciája nőni fog, amely lebonyolítását egyetlenegy bank, szervezet, szakértő sem tartja problémának.
Ez lenne a „valuta váltás különleges rendelete”, ami azt jelenti -mondja a miniszter-, hogy a kormánynak megvan a legális hatalma, hogy a rubel elsődleges használatára késztesse az orosz vállalatokat.
A témáról sok szó esett, de lényeget már látjuk, hogy ez a dollár elleni háromoldalú egyezség nagy koppintás a Nyugat orrán és, hogy melyik valutát használják erre az mindegy, csak ne az amerikai dollárt.
Kína, Oroszország és Irán…a három nagy kebelezendő ellenség most már egyre jobban összefonódik, hónapról hónapra és a Nyugattól egyre távolodik.