2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Omega 50 - Traurig schwieg ein Mädchen (1973)

Alfa és OMEGA 50

Omega '50 - Az Arénában tartja fővárosi nagykoncertjét a csapat

Eldőlt, hogy az Omega együttes október 6-án a Papp László Budapest Sportarénában zárja a fővárosban jubileumi évét; az idén 50 éves zenekar még soha nem játszott ebben a csarnokban.

"A május 25-én Miskolcon záruló tavaszi szimfonikus turné nagy sikerrel ment, de októberben az Arénában mást mutatunk a közönségnek: szeretnénk egy igazán látványos, meglepetésekkel teli bulival emlékezni az elmúlt 50 évre" - idézték a szervezők Kóbor Jánost, az Omega énekesét az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben. Mint írták, a háttérben a szimfonikus zenekar az Arénában a klasszikus felállású Omegával közösen fog muzsikálni, az elmúlt évtizedek valamennyi slágere különleges hang- és látványelemek kíséretében csendül fel.

A legszerencsésebbek szó szerint az Omegában érezhetik magukat, ugyanis a színpadi kifutót a csapat jellegzetes logójára mintázzák, azon belül is lesznek nézők. A tervek szerint külföldről is várhatók sztárvendégek.

A március 9-én Egerben kezdődött szimfonikus Omega-turné eddigi állomása volt Zalaegerszeg, Tatabánya, Békéscsaba, Nyíregyháza, Szolnok, Kaposvár, Szeged, Szombathely és Pécs; a hármas felépítésű szakasz május 25-én Miskolcon zárul. A zenekar április végén Sepsiszentgyörgyön, május 4-én Szabadkán lépett fel, június 29-én pedig Dunaszerdahelyen játszik. "Ezek a koncertek hagyományos rockkoncertek a zenekar legnagyobb slágereivel" - mondta Benkő László korábban az MTI-nek.

Az idei jubileumi koncertsorozat harmadik változata, az Omega Rhapsody című produkció májusban három kelet-németországi városban, Lipcsében, Suhlban és Drezdában egy német szimfonikus zenekarral közösen fog megszólalni most csütörtökön, pénteken és szombaton. Az Omega augusztus 17-én Berlinben is játszani fog. A korábbi tervek között szerepelt, hogy az Omega szeptember 23-án egy nagy ingyenes koncerttel a Hősök terén zárja le a fővárosban jubileumi évét, ám ez végül nem valósul meg.

Az Omega minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara; első koncertjét 1962. szeptember 23-án adta a Műegyetemen. A hatvanas évek második felében első közép-kelet-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. Az együttes világszerte több mint 50 millió albumot adott el, itthon eddig tizenhat stúdiólemez mellett több válogatás, koncertalbum és DVD jelent meg. Az együttes Németországban ma is népszerű, az áttörést az 1977-ben ott megjelent Time Robber című angol nyelvű lemez jelentette, amely egymillió példányban kelt el.

Az első Magyarországon megjelent rockalbum az Omega Trombitás Frédi és a rettenetes emberek című nagylemeze volt 1968-ban, amely nagyon gyorsan 100 ezer példányban kelt el. Megszületett a Tízezer lépés, a Petróleumlámpa vagy a Gyöngyhajú lány, utóbbit később a német hard rock sztárcsapat, a Scorpions is feldolgozta, a dal díjakat nyert a tokiói Yamaha Fesztiválon és Mallorcán a Barbarella Fesztiválon.

A hetvenes-nyolcvanas évek space rock időszakának termése az Ezüst eső, a Fekete pillangó, a Léna, a Babylon vagy a Hajnali óceán. Az Omega nevéhez kötődik az első magyar gyémántlemez is ötmillió eladott albumuk után, de a leggrandiózusabb magyar koncertek szintén a zenekarhoz fűződnek, köztük négy népstadionbeli fellépéssel.

A zenekar felállása 1971 óta állandó: Kóbor János - ének, Benkő László - billentyűs hangszerek, Molnár György - gitár, Mihály Tamás - basszusgitár, Debreczeni Ferenc - dob. A csapatban korábban olyan zenészek fordultak meg, mint Presser Gábor, Laux József vagy Somló Tamás.

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/kultura/omega-50---az-arenaban-tartja-fovarosi-nagykoncertjet-a-csapat-.html

50 éves az Omega

2011-es cikk...

Tíz ingyenes szabadtéri nagykoncert már biztos 2012-ben az Omega együttes 50. születésnapját ünneplő, nemrég kezdődött jubileumi évben.

Trunkos András, a jubileumi év főszervezője az MTI-nek elmondta: az alapvető elképzelés az volt, hogy az Omega 50. születésnapján ingyenes nagy koncerteken játsszon.
“Tíz ilyen fellépés vidéken, illetve a határokon túl a magyarok lakta területeken már biztos és az is eldőlt, hogy a záró koncert 2012. szeptember 23-án Budapesten lesz. Ennek megvalósítása természetesen támogatók bevonásával történik, hiszen például a hangosításnak, a kivetítők használatának komoly költségei vannak” – hangsúlyozta Trunkos András.
A pontos helyszínek egyelőre nem publikusak, de az MTI úgy tudja, a vidéki városok között lesz Szeged, Debrecen és Székesfehérvár, emellett az Omega a tervek szerint koncertezik Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken is.

http://www.youtube.com/watch?v=gJZfe7A-3j4
Mint Trunkos kifejtette, az ingyenes szabadtéri koncertek jövő júliusban indulnának, a záró budapesti koncert pedig 2012. szeptember 23-án lesz, várhatóan valamelyik nagyobb téren. 1962. szeptember 23-án adta első koncertjét az Omega a Műegyetemen.
Szó van egy tavaszi sportcsarnok-turnéról is, ezekről ez év végére születhet végleges döntés. Kóbor János, az Omega énekese szeptemberben az MTI-nek arról beszélt, hogy dolgoznak az Omega Rhapsody című szimfonikus zenekari produkció magyarországi előadásának előkészítésén. (Ebben csak Kóbor és Debreczeni Ferenc dobos szerepel az Omegából.)

http://www.youtube.com/watch?v=zHBKDO6d-VA
Ami a lemezeket illeti, egyelőre nem dőlt el, lesz-e jövőre új Omega-stúdióalbum, viszont a régi kislemezeket és ritkaságokat tartalmazó Kiabálj, énekelj! című CD (kiadó: Collective Art), valamint Mihály Tamás basszusgitáros szólólemeze (Last Minute, kiadó: Magneoton/Warner) az elmúlt hetekben már megjelent.
A jubileumi év főszervezője, Trunkos András a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején a Rolls Frakció basszusgitárosa volt, szövegeket írt a Bikini számára, később az Omega Egy életre szól és Égi jel című lemezeire is, emellett producerként dolgozik az Omega zenei produkcióiban és kezdeményezésére aktivizálódott a jubileumi évre újra a rajongói szervezet, az Omega Fan Club.

http://www.youtube.com/watch?v=Cnui9WCnJ_I
Az Omega minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara; annak idején első közép-kelet-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. Az együttes világszerte több mint 50 millió albumot adott el, ebből csak az 1977-ben megjelent Time Robber című angol nyelvű lemez 1 millió példányban fogyott. Itthon eddig tizenhat stúdiólemez mellett több válogatás, koncertalbum és DVD jelent meg. A zenekar felállása 1971 óta állandó: Kóbor János – ének, Benkő László – billentyűs hangszerek, Molnár György – gitár, Mihály Tamás – basszusgitár, Debreczeni Ferenc – dob.
Az Omega múlt héten vette át a Pro Urbe-díjat Tarlós István főpolgármestertől.

http://www.youtube.com/watch?v=kMKyfkBlMF0

(forrás: MTI)