2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Okospárna az egészséges ülésért

Ha ezen ül, hosszú távon is egészséges maradhat a gerince
2014. december 6., szombat 20:48 , forrás: Kickstarter, szerző: SZB
Okospárna az egészséges ülésért
Kickstarter

Naponta átlagosan 9,3 órát töltünk üléssel, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet. A Darma nevű ülőpárna monitorozza ülési szokásunkat, és a stressz-szintünket és méri.

A civilizáció fejlődésével egyre inkább háttérbe szorultak a fizikai munkák, hiszen ezek nagy részét már gépek végzik el helyettünk. Az emberek nagy része tehát irodai munkát végez, ami együtt jár a hosszú ideig tartó monoton üléssel. Felmérések szerint tíz emberből nyolc élete során szenved kisebb-nagyobb hátproblémákkal, azonban ne higgyük azt, hogy csak a gerincünket érinti negatívan a rengeteg ülés.

A fizikai inaktivitás értelemszerűen elhízáshoz vezethet, és a legfrissebb tanulmányok szerint a sokat ülő emberek jóval nagyobb eséllyel kapják meg a 2. típusú cukorbetegséget, magasabb lehet a vérnyomásuk, és hajlamosabbak a szív- és érrendszeri betegségekre. A fizikai inaktivitás a második vezető halálok az Egyesült Államokban, világszinten nézve pedig a negyedik!

Mi is az a Darma párna?

A Darma tulajdonképpen a világ első „inaktivitás trackere” egy ülőpárnába integrálva. A nevét Bódhidharmáról kapta, akit a zen buddhizmus és a meditáció atyjának tartanak. A különleges okospárna figyelemmel kíséri az ülési szokásokat és javítja a fizikai, valamint a mentális egészséget. A készülék újonnan kifejlesztett érzékelő-technológiát és algoritmusokat használ, majd az eredményeket kielemezve, tanácsokat ad az ülőhelyzet javítására, annak érdekében, hogy egyensúlyba kerüljön a testünk, és ezáltal a stresszt is csökkenti. A lítiumion akkumulátor egy hónapig bírja a strapát, utána USB-mini porton keresztül tölthetjük fel.

Mit mér, és milyen tanácsokat ad?

A párnában egy mini számítógép van elrejtve, mely veszi a jelet a szenzoroktól, és egy szoftver segítségével kielemzi azt. Méri a fenék és a combok egyensúlyi helyzetéből a testtartást, a szívritmust, a szívverés hullámformáját (mint egy egyszerűsített EKG), a légzés gyakoriságát, és ez utóbbi adatokból meghatározza az aktuális stressz-szintet.

Ha a rendszer azt érzékeli, hogy előre görnyedünk, és a fejünket lógatjuk, akkor jelet küld az okostelefonunkon (iOS vagy Android) futó alkalmazásra, és figyelmeztet rá, hogy húzzuk ki magunkat. Méri az időt is, és ha túl régen álltunk fel, akkor gerincátmozgató tanácsokat ad.

Amennyiben felszökik a pulzusunk, és a légzésünk szaggatottá válik, akkor egy speciális légzőgyakorlatot ajánl a Darma, melynek végrehajtásával jelentősen csökken a stressz-szintünk.

Húzd ki magad!
Húzd ki magad!
Fotó: Kickstarter

Neves orvosok, mérnökök és jógaoktatók állnak a projekt mögött

A találmány vezéralakja dr. Joan Vernikos, aki egykor a NASA élettudományi részlegének igazgatója volt, és nagyon híres a szakterületén. Egy másik fontos láncszem Dana Santas jógaoktató, aki több száz profi sportolóval, és több tucat csapattal dolgozott együtt, és osztotta meg velük saját, speciális képzési programját. Charles és Kai Huang nevét sem hagyhatjuk ki, az ő nevükhöz fűződik a Guitar Hero nevű léggitáros játékprogram, és komoly szakértelmük van a hardver, valamint a szoftver optimalizálásában.

A Darma jelenleg a Kickstarteren pörög, méghozzá ezerrel! A céltámogatási összeget messze túlszárnyalva 220 000 dollár támogatásnál jár, és még nem zárták le a pályázatot. A legkedvezőbb előrendelési opciók már elfogytak, azonban így sem lesz drága a készülék, mikor jövő májusban piacra kerül, ugyanis 199 dollár (nagyjából 50 000 forint) fog szerepelni az árcéduláján.

Légzésgyakorlati tanácsadó
Légzésgyakorlati tanácsadó
Fotó: Kickstarter