Illetékköteles lett a bankszámláról bankszámlára utalt, legalább 150 ezer forintnyi ajándék összeg. Igaz ez a szabály a takarékbetétes ajándékozásra is. 1991 óta az ilyen ajándék után nem kellett fizetni, most visszamenőleg is kell.

Illetékköteles lett az ajándékozásA gyakorlatban úgy működött a dolog, hogy a magánszemélyek között bankszámlán keresztül történő pénzajándékozás nem járt semmilyen adó- vagy illetékfizetési kötelezettséggel. Ezt a szabályt január 1-jével hatályon kívül helyezték – írta meg az RSM DTM blogján Fajcsák Gábor nemzetközi adószakértő. Kivétel egyedül az az eset, ha az ajándékozó és az ajándékozott egyenes ági rokonai egymásnak. Minden más tranzakció után 18 százalékos ajándékozási illetéket kell megfizetni.

A szakértő szerint az illetéktörvény visszamenőleg is fizetésre kötelezi azt, aki így kapott nagy értékű ajándékot, vagyis a törvény azokra az összegekre is illetéket ró ki, amelyeket január 1. előtt kaptak a bankszámla tulajdonosok, már ha nem jelentették be az ilyen ügyleteket az adóhatóság felé. Az írás szerint ugyanis a NAV-nál úgy gondolkodnak, hogy nem az ajándékozás időpontja számít, hanem a bejelentésé.

A bankszámlás tranzakciók általában kevés hivatkozást tartalmaznak, magánszemélyek között sok esetben még az „átutalás közleménye” vagy „jogcíme” sincs kitöltve – hiszen ez nem feltétele egy utalás indításának. Így, ha 150 ezer forint feletti összeg érkezik a számlánkra közlemény nélkül, az adóhatóság igazoltathatja velünk annak eredetét. Ha nem tudjuk bizonyítani például egy kölcsönszerződéssel, hogy a pénz egy korábbi baráti kölcsön visszafizetése és nem ajándék, akkor fizethetjük a 18 százalékos adót, mert a NAV ajándékozásnak fogja tekinteni.

Arról nem szól a rendelkezés, hogy hogyan ellenőrzik az esetleg utólagos "lepapírozásokat", és arról sem, hogy az ennél elvileg magasabb adóterhek elkerülésére bárki mondhatja, hogy a számlájára érkezett összeg nem jövedelemként érkezett, hanem ajándékként. Így elvileg 34,5 százaléknyi adó és járulék helyett fizet 18 százalékot.

http://kurir.hu/komoly/komoly-hirek/penznevelde/1910-vege-az-illetekmentes-ajandekozasnak