2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

ELKEZDŐDÖTT?

Itt az év eddigi legnagyobb napkitörése

Csütörtökön reggel, magyar idő szerint nem sokkal kilenc óra urán a NASA Solar Dynamics Observatory műholdja a Nap idei legnagyobb kitörését észlelte. A kitörést M6,5 erejűnek mutatták a műszerek, vagyis az nem érte el a legdurvább, X fokozatot, de közel járt hozzá. A napkitöréseket az energiájuk szerint A, B, C, M és X betűkkel jelzett kategóriákba osztják, X alatt a földi atmoszféra miatt nemigen érzünk meg semmit a dologból, legfeljebb a sarkvidékekhez közel élők gyönyörködhetnek ilyenkor az északi fényben. A NASA szerint a mostani kitörés esetlen okozhat pár perces zavarokat a rádiókommunikációban, amikor a kitörésben a Nap felszínéről távozott több milliárd tonnányi plazma eléri a Földet, és itt geomágneses viharokat okoz.

A napkitörés plazmafelhőjében érkező nagy energiájú, töltött részecskéket általában eltéríti a Föld magnetoszférája, azonban a két mágneses pólus környékén reakcióba léphetnek vele, ezzel pedig geomágneses viharokat gerjesztenek. Ilyenkor a Napból érkező részecskék ütköznek az atmoszféra gázatomjaival, ionizálják azokat, amire a levegőben levő oxigén és nitrogén fénykibocsátással reagál – ezt nevezzük sarki fénynek.

A Nap felszínén a viharok aktivitása 11 éves ciklusokban erősödik és gyengül, jelenleg éppen a felfutó szakaszban legvégén vagyunk egy ciklus csúcspontja előtt. 2013-ra azt várják a kutatók, hogy akár távközlési műholdakat komolyan megzavaró, esetleg meg is károsító napviharokkal kell szembenéznünk. Az eddig észlelt legnagyobb napkitörést 2003-ban X28-as erejűre becsülték, pontos mérési adat nincsen róla, ugyanis kiakasztotta a SOHO napszonda műszereit. Legutóbb tavaly márciusban regisztrált a NASA X-kategóriás kitörést.

Forrás: http://index.hu/tudomany/2013/04/13/az_ev_legnagyobb_napkitoreset_regisztralta_a_nasa/

D-vitamin: negyedórát kell sétálni a napon!

Májustól szeptemberig a D-vitamin pótlásához az is elég lenne, ha pólóban, rövidnadrágban elsétálnánk bevásárolni, és ez alatt a negyed óra alatt testfelületünk mindössze ötödét napfény érné. Ennél többre nincs is szükség, több napozással ugyanis nem keletkezik több D-vitamin, a napsugarak káros hatásai azonban érvényesülhetnek.
Ajánlat

"Életünket házakban éljük, kevés időt töltünk szabad levegőn, ez okozza, hogy a világ civilizált részén még nyáron is óriási a D-vitamin hiány, ami a magyar lakosság mintegy felét érinti. Ha ez megszűnne, és a téli időszakban is pótolná mindenki a D-vitamint, a daganatok száma harmadával, a combnyaktöréseké negyedével, a szív- és érrendszeri megbetegedéseké tizedével csökkenne, és egyes számítások szerint akár 90 százalékkkal kevesebben betegednének meg influenzában. Végső eredményként 2-3 évvel nőne az átlagéletkor" - mondja dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára.

Az endokrinológus szerint Magyarország lakosságának "feltöltése" D-vitaminnal (nyáron napozás, télen vitamin formájában) évi tízmilliárd forintba kerülne, az egészségbiztosítási pénztár nyereség viszont 200-250 milliárd forint lenne.

A D-vitamint általában a csontrendszer befolyásolójaként ismerik, de a klinikán évtizedek óta foglalkozunk a további aspektusaival is - mondja Lakatos. "Tudjuk, hogy hiányának szerepe lehet bizonyos daganatok kialakulásában, idegrendszeri megbetegedésekben, a keringési rendszer problémáiban, befolyásolja a pajzsmirigy működését, és olyan hormonális betegségek előfordulását is fokozhatja, mint például a cukorbetegség."

Elérte a Földet a napanyag, sarki fény lehet

Január 23-án, magyar idő szerint hajnali 5 órakor hatalmas napkitörés zajlott le a Nap 1402-es számú napfoltcsoportja felett. Emiatt egy gyorsan mozgó anyagfelhő tart a Föld felé, amelynek érkezése kedden délután várható. Kedden reggel nagy energiájú protonok záporába került a Föld, délután pedig megérkezett a Napból kiszakadt anyagfelhő is. A következő órákban mágneses viharok várhatóak, amelyekhez sarki fény is kapcsolódhat.

Friss információ, kedd, magyar idő szerint 17.22

A hétfői napkitörést követő koronakitörés anyaga a becsléseknek megfelelő időben érkezett meg a Földhöz. A részecsketömeg magyar idő szerint 15-16 óra között ütközött bolygónk mágneses védőburkával, a magnetoszférával.

A következő órákban mágneses viharok várhatóak, amelyekhez sarki fény is kapcsolódhat. A Spaceweather.com arra biztat, hogy ha sötét van a lakóhelyünk környékén, menjünk az ég alá, és figyeljük a sarki fény esetleges feltűnését.

Aki megpróbálja, öltözzön fel jó melegen, és nézzen egy sötét helyről észak felé. Szerencsé esetben sötétvörös derengést, hihetetlenül szerencsés esetben pedig kékes-zöldes fényeket láthat, de erre nincs semmi garancia.

Kedd, magyar idő szerint 8.12

A hétfői napkitörésből (lásd lent) származó nagy energiájú protonok jelenleg haladnak el a Föld mellett, jelentette a bolygónk környezetét is monitorozó amerikai NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration). A Spaceweather.com űridőjárási portál szerint lehetséges, hogy emiatt egyes műholdak számítógépei újraindítják magukat, illetve a földi rádiókommunikációban is problémák jelentkezhetnek, főleg a magasabb földrajzi szélességeken. Az eseményt 3-as kategóriájúnak rangsorolták az 1-től 5-ig terjedő skálán, amelynél már az űrhajósok és magasan repülő interkontinentális repülőjáratok sugárterhelésére is érdemes figyelni. Az alábbi filmet a SOHO napkutató űrszonda készítette. A Napot kitakarták a képen. A havazásra emlékeztető látvány a detektorba csapódó sok töltött részecske miatt jön létre.

Forrás: NASA
A napkitörésnek a részecskéi karcokhoz hasonló vonalakat okoznak a SOHO űrszonda kamerájánál (NASA)

Korábbi információk

Január 23-án hajnalban, magyar idő szerint 4.59-kor az 1402-es jelű napfoltnál látványos robbanás történt. A bekövetkezett napfler (napkitörés) az osztályozási rendszer alapján M9-es kategóriájú volt, amely majdnem a legmagasabb (X) osztályba tartozik. Ez azt jelenti, hogy intenzív ultraibolya- és röntgensugárzás kapcsolódott hozzá, amely ionoszférikus zavarokat kelt a Föld felsőlégkörében.

Forrás: NASA
A napkitörés az ultraibolya tartományban (Solar Dynamics Observatory, NASA)

A SOHO és a STEREO napkutató űrszondák megfigyelései alapján a robbanáshoz úgynevezett koronakitörés is kapcsolódott. Ennek keretében jelentős mennyiségű izzó plazma és gázanyag hagyta el csillagunkat, méghozzá nagyjából a Föld irányába. A Spaceweather.com űridőjárási portál legutóbbi információi szerint a viszonylag gyorsan, 2200 km/s sebességgel mozgó anyagfelhő kedden (január 24-én), magyar idő szerint 15 órakor éri el a Földet (plusz-mínusz 7 óra).

A napanyag érkezése geomágneses vihart okozhat. A rádiózavarok mellett látványos sarki fények is feltűnhetnek.

Forrás: Bjorn Jorgensen
Sarki fény január 22-én Norvégiából. További képek a
www.arcticphoto.no honlapon tekinthetők meg (Bjorn Jorgensen)

Néhány napja hasonló kitörés zajlott le a Napon. Ennek anyagfelhője az előrejelzéseknél valamivel később, január 22-én érte el bolygónkat, és a poláris területekről figyelve látványos sarki fényeket hozott létre. Az űridőjárás (tehát a Föld körüli mágneses tér állapotát) figyelő Goddard Space Weather Lab intézet bejelentése alapján az esemény során bolygónk mágneses védőburka érezhetően zsugorodott, és több geostacionárius pályán keringő műhold a magnetoszférán kívülre került, ahol a napszél szabadon bombázhatta őket - meghibásodásról egyelőre nem érkezett híradás.

A Fizika Napja Szegeden

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, Dóm tér 9. (fizikus épületszárny)
Időpont: 2012. január 28., szombat, 9-14 óra.

Az érdeklődők változatos előadásokon keresztül ismerkedhetnek meg a Szegeden zajló sokrétű fizikai kutató- és fejlesztőmunkával. A bemutatókkal, kipróbálható kísérletekkel és kvízjátékkal gazdagított programra az SZTE Dóm téri, felújításon átesett fizikus épületszárnyában kerül sor. Az egyetemi képzések iránt érdeklődőket a szervezők felvételi és tanulmányi információkkal is várják. A részletes program a rendezvény honlapjánolvasható.

ORIGO:HU