John McCain amerikai szenátor, a republikánusok 2008-as elnökjelöltje kedden nagyon keményen nekiment Magyarországnak: “most egy olyan országról van szó, ami a peremén áll annak, hogy feladja függetlenségét egy neofasiszta diktátornak” – mondta többek között abban a szenátusi vitában, amikor az új magyarországi nagykövet kinevezéséről szavaztak.

/ 2014.12.02., kedd 19:01 /
McCain és Orbán Viktor, 2014 januárjában

McCain és Orbán Viktor, 2014 januárjában

Fotó:

Facebook

[Előzmény: 52:42 arányban megszavazta az Egyesült Államok szenátusa Colleen Bell kinevezését a budapesti amerikai nagykövetség élére.]

Ez tényleg minden eddiginél durvább.

Ezen a felvételen 1:00-nál látható és hallható, ahogy John McCain, a republikánus szenátor

konkrétan neofasiszta diktátornak minősíti a „Putyinnal ágyba bújó” Orbán Viktort.

Az egész McCain-felszólalást érdemes meghallgatni, egyértelműen a tusnádi beszéd készítette ki az agg republikánust; Putyin-tanítványozza Orbánt rendesen, majd eljut a legdurvábbig, amit eddig amerikai vezető politikus mondott. A neofasiszta diktátorig. Nem, nem lehet, hogy Putyinra érti, hiszen a mondat második feléből kiderül, hogy az a bizonyos neofasiszta diktátor éppen Putyinnal bújik ágyba.

Mentegethetné a magyar kormány a helyzetet azzal, hogy ez amerikai belpolitika, de nem javasolnék ilyet.

Annak, hogy Bellt is keményen ütötte McCain, valóban belügyi okai vannak: Obama múlt heti bevándorlási döntése után a republikánusok az obstrukcióra rendezkedtek be.

Ez viszont nem magyarázza a példátlanul durva minősítést.

S hogy inkább ne is foglalkozzunk az öreg republikánussal? Legyintsünk?

Nos, ez sem jó ötlet. A republikánusok többségbe kerültek a kongresszusban, a külügyi felelős pedig nem más lesz, mint McCain.

S hogy mi a teendő ilyenkor politikailag? Döntsék el a politikusok. Én, publicistaként legfeljebb hosszú életet, kevés rövidet, annak következtében pedig több megfontoltságot, eredményesebb tájékozódást és pontosabb megfogalmazásokat kívánok az éltes republikánusnak.

Greetings from Hungary.

http://valasz.hu/vilag/mccain-szenator-neofasiszta-diktatornak-nevezte-orbant-107175