J. J. Modi jeles indiai tudós 1925-ben Budapestre látogatott, és a Magyar Tudományos Akadémián, népes hallgatóság előtt tartott előadásában így szólt a magyarokról:

"Áldottak legyetek magyarok, Atilla népének egyetlen örökösei! Félszázados tanulmányaim meggyőztek arról, hogy a hunok feltétlenül a magyarok ősei voltak, s így a mai magyarság az ősi szkíta népek egyedüli leszármazottai. Így a magyarságnak a történelme a ma élő összes nemzetek legősibb történelme. Kutatásaim során a hunokat olyan nemzetnek ismertem meg, amelynek dicsősége a mai szomorú világot is beragyogja. Atilla a világtörténelem egyik legnagyobb hőse, aki mint minden igaz hős, lovagias és nagylelkű is volt, amit Róma alól történt visszavonulásával a legcsodálatosabb módon bizonyított be" - olvashatjuk az MTF-14-ben.

Dr. Sir J. J. Modi (1854-1933) - teljes nevén Shams-Ul-Ulama Dr. Sir Jivanji Jamshedji Modi - indiai tudós Mumbai-ban (korábban Bombay) élt. Itt mellékelt képe és a munkásságát hirdető J. J. Modi könyvtár az ottani Cama Intézet-ben található. J.J. Modi párszi (perzsa) eredetű, gazdag indiai család sarja, történelem és angol szakos diplomát szerzett az egyetemen. 1915-ben megismerte a heftalita, azaz a fehér hunok történetét, akik a mai Afganisztán felől érkezve hódították meg Észak-Indiát. Kutatásait ezt követően a heftalita hunok, és Atilla hunjai tanulmányozásának szentelte. Magyarországra - Zajti Ferenc közvetítésével - Horthy Miklós kormányzó meghívására érkezett.

Kép és adatok: Dr. Aradi Éva