2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Kosztolányi Dezső: Harsány kiáltások tavaszi reggel

 

Élni először itt e világon
s élni utolszor.
Látni a földet, látni csak egyszer
és soha többé.
Állni a fényben, inni meg enni,
csókba fürödni.
Nézni a kék nefelejcset a szélben,
barna göröngyön.
Érezni a gondolatok ragyogását
barna fejemben.
Menni a hegyre az éter elébe,
völgybe leszállni.
Lélekzeni, fölkiabálni rajongva
az égre, napra.
Aztán egyszerre vad zuhanással
összeomolni.

(Fotó: Pinterest)

HBB = az ország legjobb zenekara és legrosszabb énekese

Reggeli találat, szeretettel:

Megkezdődik a naperőmű építése

Magyarország legnagyobb naperőművét építi meg a Mátrai Erőmű, több mint 6 milliárd forintból. A tervek szerint idén ősszel már termel az új létesítmény.

A 15 Megawatt teljesítményű naperőmű építése 2015 tavaszától, az üzemkezdése 2015 októberétől tervezett, ezzel üzembe lép az ország eddigi legnagyobb fotovoltaikus naperőművi egysége. A beruházással a Mátrai Erőmű jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország teljesítse a megújuló energiából megtermelt villamos energia részarányának növelésére tett vállalásait - közölte a Mátrai Erőmű Zrt.

A Mátrai Erőmű a szénportüzelésű kazánok tüzelési maradék anyagait, a salakot és a pernyét vízzel bekeverve sűrűzagy formájában depóniákba tárolja le, amely megszilárdulva pernyekövet alkot. A közel 20 éves üzem után feltelt Őzse-völgyi depóniát hatósági előírás alapján rekultiválni kell, melynek alternatív energetikai hasznosítása kidolgozásra került.

A 30 hektáros, teljesen sík platófelület kiválóan alkalmas fotovoltaikus napelemekből álló naperőmű telepítésére. A területen egy 15 MW-os egység helyezhető el. Ez a nagyság megegyezik a 2013 végéig hazánkban telepített napelemek összesített teljesítményével - áll a cég közleményében.

"A projekt előkészítése 2013. elején kezdődött meg. Tekintettel arra, hogy ilyen nagyságrendű naperőmű nem létesült Magyarországon, a hatóságokkal részletesen egyeztettük az engedélyezési eljárásokat. Ezek alapján elsőként a környezetvédelmi hatóságnál zajlott le két engedélyezési eljárás, melynek eredményeként az illetékes miskolci környezetvédelmi hatóság hozzájárult a naperőmű létesítéséhez, valamint a projekt megvalósulása esetén a korábban előírt zagytéri rekultiváció módosításához. Ezt követően az elvi építési engedélyezési eljárás zajlott le, és a miskolci műszaki biztonsági hatóság kiadta az elvi építési engedélyét. Eközben egyéb engedélyezések is megtörténtek, a MAVIR jóváhagyta az országos hálózatra való csatlakozási tervet, az Energiahivatal kiadta az előzetes engedélyt, a Földhivatal elfogadta a szükséges telek-összevonási kérelmet, valamint az erdészeti hatóság jóváhagyta a naperőműhöz kapcsolódó villamos kábel nyomvonalában a létesítéshez szükséges erdőirtásokat. A környezetvédelmi hatóság által előírt előzetes állapotfelmérés elvégzése 2014-ben megtörtént" - írják.

A közleményből kiderül az is: már a beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzési eljárások közül kettő - a naperőmű kulcsrakész kivitelezéséről szóló eljárás, valamint a hálózati csatlakoztatáshoz szükséges transzformátorok beszerzési eljárása - lezárult, a szerződések mostanra hatályba léptek.

A naperőmű szállítója a Wire-Vill Kft – IBC

Solar

GmbH – Energobit S.A. magyar – osztrák - román konzorcium.

 

A hálózati csatlakoztatáshoz szükséges 6/120 kV-os transzformátorok szállítója a CG Electric Systems Hungary Zrt., korábbi nevén a Ganz Villamossági Művek.

A megajánlott erőmű 72.480 db, egyenként 255W névleges teljesítményű polikristályos napelemből épül fel, melyeket fix tartószerkezetekre rögzítenek. A termelt egyenáramot 20 db nagyteljesítményű SMA gyártmányú inverter alakítja át váltóárammá, és a feszültség feltranszformálása után az országos 120 kV-os hálózatba jut a villamos energia.

A projekt részben saját erős beruházásként, részben pedig fejlesztési adókedvezmény igénybevételével valósul meg, melyhez a Nemzetgazdasági Minisztérium a hozzájárulását már 2014-ben megadta. A projekt teljes bekerülési költsége 6,4 milliárd forint lesz.

A 950 MW beépített kapacitással rendelkező Mátrai Erőmű ZRt. a magyarországi villamos energia igények közel 15 százalékát elégíti ki, a hazai termelésből több mint 20 százalékkal részesedik és ezzel jelenleg a második legnagyobb áramtermelő. A Mátra alapvetően lignittüzelésű erőmű – mely a tüzelőanyagot a visontai és bükkábrányi külfejtéses bányáiból szállítja be-, de éves szinten 8 százalékban hasznosít növényi eredetű biomasszákat, melyet magyarországi termelői integrátoroktól, illetve kereskedőktől szerez be. Ezen felül mintegy 2 százalékban használt fel gázt tüzelőanyagként a IV-V. blokkokhoz kapcsolt előtét gázturbinák üzemeltetéséhez.

A Mátra - mint a naperőmű is mutatja - a megújuló energiaforrások részarányát tovább kívánja növelni a villamosenergia-termelésben.

http://www.gyongyos.hu/helyi-hirek/kozelet/2386-megkezdodik-a-naperomu-epitese

Sőre Péter BMX Flatland világbajnok

Tündérfok

Reményik Sándor: Tündérfok

Az életednek van egy titkos csúcsa, 
Mely rejtve őrzi boldogságod,
Egy sziklafok, ahonnan Te az élet 
Töretlen teljességét látod,
Hol imádkoznál hosszan, térdenállva, 
Mert onnan végtelen a panoráma.

Az életednek van egy titkos csúcsa 
Köröskörül őserdő, ősbozót -
Keresztül-kasul vágtató csapások,
A sok hamistól nem látni a jót,
Isten előre ment, a csúcson vár be -
Csak az a kérdés, hogy odatalálsz-e?

Az életednek van egy titkos csúcsa,
Hová a mélyből kibukkan fejed
S a szépség minden gazdagsága, fénye 
Megáldja két csodálkozó szemed,
Hol tiszta vagy, mint kristálypatakok 
S megnyitod szíved, mint egy ablakot.

Az életednek van egy titkos csúcsa, 
Vezetnek hozzá szent véletlenek,
Jaj, hogy leszállni kell, jaj, hogy nem adhatsz 
A pillanatnak örökéletet!
S botlasz újra sok rögös, buta úton. -

De mindegy. Egyszer fenn voltál a csúcson.

(Fotó: Krzysztof Browko)

"Orbánt államférfinak képzeltem, de nem az" Magyar Narancs-interjú

MN: Az elmúlt négy órában kis túlzással többet nyilatkozott, mint az azt megelőző négy évben. Segítsen rekonstruálni, pontosan mi történt ma és miért.

Simicska Lajos: Őszinte leszek: még én is dolgozom az elmúlt órák rekonstruálásán. Képzeli, mennyire mellbe vágott a dolog. Elárultak az embereim.

MN: Kik az árulók?

SL: Az, amit a Liszkay úr és a menedzsment művelt, teljesen mellbe vágott. Olyan nincs, hogy valaki bejelenti a lemondását, majd azt egyből nyilvánosságra hozza, és viszi a komplett bandát. Ez számomra vállalhatatlan.

MN: Tisztázzuk: akkor tehát ő mondott le, vagy ön mondott fel Liszkaynak?

SL: Liszkay közölte, hogy le szeretne mondani a főszerkesztőségről. Ezt én el is fogadtam, aztán a sajtóban láttam, hogy az egész menedzsment felállt. Én meg csak néztem, hogy mi a pöcs zajlik itt. Akkor mondtam, hogy jó, rendezzük a tulajdoni viszonyokat, és az ügyvezetői és főszerkesztői kinevezéseket. Két óra alatt lerendeztem. Na most, jóbarátok nem így intézik az ügyeket. Ez kicsit feldúlt. Az embereknek lehetnek fenntartásaik, problémáik – bizonyos dolgokban egyetértenek, másban nem –, de az ügyeknek van kulturált intézési módja. Nem érdekel, miért csinálta. Áruló.

MN: Időközben a Átlátszónak adott interjújából kiderült, hogy ön lesz a HírTV első embere, és már ki is nevezte D. Horváth Gábor korábbi főszerkesztő-helyettest a Magyar Nemzet szerkesztősége élére. A cégadatok szerint ugyanakkor Liszkay tulajdonosa is a lapot kiadó Nemzet Kft.-nek. Akkor neki ebbe már nem is volt beleszólása?

SL: Valóban tulajdonosa volt, de Liszkay a mai nappal kiszállt a társaságból és eladta az üzletrészét. Az új ügyvezető igazgatót Tóth Mariannának hívják.

MN: Ezek szerint Liszkay lemondott a tulajdonrészéről?

SL: Nem lemondott róla, eladta.

MN: Kinek?

SL: Pillanat, utána kell kérdeznem a kollégáknál. (…) A Pro-Aurum Zrt.-nek.

MN: Az adattár szerint a Pro Aurum Zrt. az ön többségi tulajdonában van.

SL: Igen, de tájékozódnom kellett, hogy pontosan melyik vállalaton keresztül zajlott az üzlet. Kiadtam az utasítást, hogy vásárolják ki, és ezt az illetékesek végrehajtották.

MN: Tehát akkor lényegében arra kérte Liszkayt, hogy amennyiben lemond, adja el a Nemzet Kft.-ben lévő tulajdonrészét önnek.

SL: Igen, mondtam neki, hogy rendben, lemondhat, de akkor el kell adni. Kapsz érte valami lét, azt megkapod és baszd meg. Nem volt ellenvetése. Kineveztem az új ügyvezetőt és a főszerkesztőt, és a dolog el volt rendezve. Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom, mostantól csak a saját embereimre támaszkodom. Ez így rendben van önnek?

MN: Mennyit fizetett Liszkaynak a részesedéséért?

SL: Mit tudom én. Na jó, várjon, megmondom, mindjárt utánakérdezek. (…) 100 millió körüli pénzt.

MN: Más tulajdonosi kérdést is rendezni kellett? Van más résztulajdonos a korábbi ügyvezetők között, aki most eladta önnek a részét?

SL: Mit tudom én azt. Megvettem amit kellett, azt kész.

MN: Mekkora részben öné a Pro Aurum?

SL: Ne kérdezzen már hülyeségeket, nem tudom pontosan fejből. Az enyém. Kiterjedt a birodalom, sok érdekeltségem van.

MN: Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője is lemondott. Az ő utódja megvan már?

SL: Megvan. Schlecht Csabának hívják.

MN: Mennyire maradt egyedül? Nyerges Zsoltot vagy Fonyó Károlyt továbbra is a szövetségnek tekinti? Vagy ők is árulók?

SL: Nem, ők nem. Csak a Liszkayt és az ő keze alatt dolgozó menedzsmentet tekintem árulónak. Azokat, akik lemondtak. Nyerges és Fonyó üzleti partnereim, nincs közük ehhez az esethez. Jóban vagyok velük.

MN: Arról is cikkeznek már, hogy feltehetőleg Orbán Viktor és a főtanácsadója, Habony Árpád állnak az akció mögött. Állítólag egy új médiabirodalom van kiépülőben, amelynek Liszkayék lehetnek a fő arcai.

SL: Ezt nem tudom megmondani. Egy háború zajlik, amiben könnyen lehet, hogy ilyen eszközökkel is számolni kell. Maximálisan ellenzem azt a médiapolitikát, amit a kormány folytat, és ennek hónapok óta hangot is adtam.

MN: Beszélik, hogy önnek nem tetszik az oroszbarát kül- és energiapolitika. Ebből mi igaz?

SL: Nem tetszik, nagyon nem tetszik. Én még akkor nőttem fel, amikor itt Szovjetunió volt, és nincsenek jó emlékeim a ruszkik magyarországi tevékenységéről. Finoman szólva nem tudok határozott különbséget tenni az akkori szovjetek és a mai oroszok politikai viselkedése között.

MN: Több helyen felmerült, hogy azért orrolt meg Orbánra, mert a szűk körei kihagyták önt az MVM Földgázszállító és a Mol Energy Trade Zrt. közti orosz földgázüzletből, amivel a kedvezményezettek tízmilliárdos nagyságrendű hasznot tettek zsebre. SL: Lehet, hogy ezen marhára meg fog lepődni: a világ nem csak üzletből áll. Én alapvetően – itt meg lehet, hogy hangosan nevetni is fog – értékek és elkötelezettségek mentén végzem a dolgomat. Nekem ezek fontosabbak adott esetben, mint az üzlet. Lehet, hogy a mai világban ez furcsán hangzik, de én ilyen vagyok. Tartozom annyival a hazámnak, a családomnak és magamnak, hogy csak olyat cselekszem, amit helyesnek tartok és olyanokkal üzletelek, akiket vállalható üzletpartnernek tekintek. Hiszi vagy sem: az én szövetkezésem Orbánnal abból indult ki, hogy le akartuk bontani a diktatúrát és a posztkommunista rendszert. Kiderült, hogy ez nem egy egyszerű dolog, ezen melózni kell. De az kurvára nem volt benne ebben a szövetkezésben, hogy felépítünk helyette egy másik diktatúrát. Ebben én nem vagyok partner.

MN: Azért kell, hogy legyen ennek a konfliktusnak egy személyes dimenziója is: mégiscsak bő harmincöt éve egymás barátai és harcostársai. Ne mondja, hogy ebben a szembenállásban nincsenek érzelmi motívumok.

SL: Persze. Egy nagy csalódás, nem tagadom. Államférfinek képzeltem, aki jót tehet ennek az országnak, de rá kellett jönnöm, hogy nem az. Ezt írja is meg.

MN: Azt nyilatkozta a hír24.hu-nek, hogy nem érzi biztonságban magát: elütheti egy autó, de akár le is lőhetik. Miért érzi fenyegetve magát?

SL: Ismerem ennek a történetnek a szereplőit, tudom mire képesek. De igazából nem félek, csak amikor az az újságíró hívott, épp útban voltam a kocsival a szerkesztőség felé; még nagyon zaklatottan éreztem magam, és akkor mondtam, hogy persze, akár le is lőhetnek. Amúgy ez tényleg benne van a pakliban, de ettől még nem félek. Ez egy kemény világ. Röhögjön csak ki, de én egy elkötelezett demokrata vagyok. Kurvára nem tetszik az, ahogy és amilyen módszerekkel ezek a fiúk intézik a dolgaikat ebben az országban.

MN: Azért Orbán önkényuralmi törekvései nem tavaly kezdődtek, és amíg az érdekeltségei nem bánták, önt sem zavarta annyira a demokratikus jogok csorbulása. Mikor tört meg a kapcsolatuk? Mi volt a fordulópont?

SL: Tavaly áprilisban a választások után leültünk és elmondta az elképzeléseit. Ennek a részleteibe nem fogok belemenni, de nem tetszett a dolog. Én erre azt mondtam neki, hogy ebben én nem akarok partner lenni. Azóta durvultak el az események.

MN: Azóta nem is találkozott azokkal a befolyásos fideszesekkel – elsősorban Rogán Antalra és Lázár Jánosra gondolok –, akikkel korábban gyakran találkozott?

SL: Azt tudom erre mondani, hogy korábban sem voltak túl aktívak ezek a kapcsolatok. Ez nem így működik. Én politikussal, ha jól emlékszem, az elmúlt egy évben nem is beszéltem. Minek.

MN: Most akkor elmegy pihenni?

SL: Egy hétre elmegyek holnap, igen.

MN: Újságírók közt gyakori téma, hogy Simicska és Orbán annyi minden régi sztorit tud egymásról, hogy már csak ezért sem mernének nyílt karddal egymásnak menni.

SL: Mire kíváncsi? Harmincöt éve ismerem, mond ez valamit? Ismerem, sok minden tudok róla, igen. Na és?

MN: Akkor, bizonyos tekintetben politikai kockázatot hordoz a kormányfőre nézve.

SL: Na és, akkor mi van, lelőnek? (Nevet.) Bízzunk benne, hogy nem így lesz.
Forrás: https://kuruc.info/r/2/139160/

Simicska Lajos: Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó

Üdvözlöm, Nagy József vagyok a Hír24-től. Simicska Lajost keresem.

Én vagyok személyesen, parancsoljon. Mit óhajt tőlem?

Elnök úr, nem tart attól, hogy a mai lépésével szétveri a Fideszt?

Ne haragudjon, éppen milyen lépésemről beszél? Éppen most közölték velem egy órája, hogy a teljes menedzsment felmondott a médiánál, és éppen indulnék bemenni, lecserélni az egész médiát. De ön mire gondol? Mit kéne lépnem? Mit kéne tennem?

Az elmúlt egy órában kemény hangon nyilatkozott volt alkalmazottairól…

Kemény hangú nyilatkozatok? Én nagyon szoftos voltam mostanáig. Ennél sokkal durvábbakat is tudnék nyilatkozni.  Kifejezetten visszafogott voltam a nyilatkozataimban. Ezt le is hozhatja.

Így tervezem.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rögzíti vagy csak jegyzetel?

Fölveszem, természetesen.

Akkor hozza csak le, hogy kifejezetten szoftos voltam, ennél sokkal durvábbat is tudtam volna mondani.

Bayer Zsolt írja, hogy „amit most művelsz, Lajos, az gyalázatos”.

Ezt mondja? Hol mondja?

A mai Magyar Hírlapban olvasom.

Tényleg? Én nem olvastam a Magyar Hírlapot. Ezt írja?

Olvasom akkor az egész bekezdést.

Na!

„Te is tudod, én is tudom, kedves Lajos, hogy nélküled már nem lenne Fidesz. Már 94 óta nem lenne. De amit most művelsz, az gyalázatos.”

Ezt mondta?

Igen.

Na, akkor én meg annyit mondok, egy mondatot, hogy: légy oly kedves, ha fölidéznéd, hogy mennyivel tartozol nekem, ha megadnád a tartozásodat, az jó lenne.

Mennyivel tartozik önnek Bayer Zsolt?

Fejből nem tudom megmondani. Sok-sok millióval. De ha megadná, az jó lenne.

Sokan vannak ilyenek a Fideszből, akik tartoznak önnek?

Ne akarjon túl sokat. De miután ez a geci ilyet nyilatkozott rólam, a gecit is lehozhatja, nyugodtan, a geci egy állandó jelzője ennek a görénynek, tehát nyugodtan lehozhatja, miután ilyet nyilatkozott rólam, majd akkor nyilatkozzon, ha megadta a tartozását felém.

Ön szerint ki áll az ön hátbatámadása mögött?

Orbán Viktor áll a hátbatámadás mögött. Ez így elég önnek? De mennem kell, ki kell basznom embereket...

Bayer Zsoltra ön azt mondta, hogy geci. Mondjon már egy jelzőt  Orbán Viktorra is.

Az is geci.

Orbán is?

Az Orbán Viktor is geci. Az is geci. Azt is leírhatja.

Mi lesz ennek a háborúnak a vége, elnök úr?

Hát azt nem tudom. Valaki elesik.

Ki esik el?

Mit tudom én.

Ketten vannak a színen.

A háború az olyan, hogy vagy ez esik el, vagy az. A tököm tudja. Majd a végén valaki elhullik, nem?

Ön is elhullhat ebben a háborúban?

Természetesen.

Ez az elhullás mit jelenthet? Távozni kell az országból, föl kell adni az érdekeltségeit? Vagy fizikai elhullás?

Fizikai, persze, fizikai, én fizikailag gondoltam végig a dolgokat.

Mármint belehalhat ebbe a konfliktusba?

Persze. Természetesen! Simán! De odáig el is megyek!

De hogy?

Mit tudom én. Kinyírnak, lelőnek, elüt egy autó.

Nem mondja komolyan!

De, de, de.

Magyarországon megtörténhet egy politikai merénylet? Ezt mondja?

Persze, hogy lehet. Hogyne.

Egy Simicskát le lehet lőni?

Le, le, le. Engem is le lehet lőni. Na, ezt hozza le nyugodtan, a viszont látásra, de mennem kell, mert nincsen főszerkesztőm… Hirtelen most sok embert kell kineveznem.

Fog ma este beszélni este a tévéjében?

Dehogy! De higgye el, hogy mennem kell, vár a kocsi, egy csomó ember vár, ki kell neveznem egy csomó embert, mert holnaptól a Nemzetnek, Hír tévének és mindennek működnie kell. Tudja? És dolgom van. Ne haragudjon. És lehozhatja: mindenki geci, mindenkit nyugodtan ki lehet rúgni, merénylet, izé, nyugodtan hozza le, csókoltatom, viszhallás.

http://www.hir24.hu/belfold/2015/02/06/simicska-lajos-kinyirnak-lelonek-elut-egy-auto/

18+! Gyűlnek a mémek a jobboldali médiavezetők lelkiismereti okokból történő lemondása és Simicska Lajos nyilatkozatai kapcsán. Gyűjtés.

forrás

forrás

forrás

forrás


forrás


forrás: Kétfarkú Kutyapárt


forrás

Forrás:

Facebook

 


Forrás: Facebook

Forrás: http://www.hir24.hu/poszt-itt/2015/02/06/simicska-lajos-nyilatkozata-robbantja-netet/

Kiss Judit Ágnes: Szó *

Elhangzott napjainkban Budapesten, a Katona József Színházban, az
"Illaberek" előadásán, és ledöbbentette a közönséget. *

Kiss Judit Ágnes: Szó *

Hazádból, *
hogyha még bírod, *
Ne menj el, ó, magyar. *
Hogy menekülj, lesz mindig ok, *
És mindig, hogy maradj. *
Itt áldozat, s vajon mi ott? *
Bevándorló lehetsz, *
Nem tudhatod, végül melyik *
A súlyosabb kereszt. *
Ez a föld régóta ugar, *
Terméketlen, sivár, *
De van még , ki zenét szerez, *
És színházat csinál, *
Szeret és harcol semmiért, *
Mert másként nem tehet. *
Hogy itt vagy, erőt ad nekik, *
S ők itt vannak veled. *
Lehet, hogy nem jön jobb soha, *
Ki itt él, mély repül. *
Megúszhatják a vétkesek, *
S te bűnhődsz vétlenül. *
Míg annyi jóval tele *
A másik serpenyő, *
Ha baj van, ki ne mentené, *
Ami még menthető? *
De itt van szükség rád nagyon, *
Sötétben lenni fény, *
Hogy fölemeld, ki megrogyott, *
És bátorítsd, ki fél. *
Maradj, mert meg kell védeni, *
Kinek nincs is hova, *
Legyen szegény, hajléktalan, *
Zsidó, meleg, roma, *
Vagy bárki más, aki alól *
Kihúzták a talajt. *
Légy fül, ha semmit nem tehetsz, *
Ki hallja még a jajt. *
Ez frontvonal, ez harcmező, *
S még így is otthonod, *
Rád simul minden rég bejárt *
Tered, kamaszkorod. *
Taposhatnak röhögve mind *
Az összes elveden, *
De szétolvadnak a szavak *
Az anyanyelveden. *
Ne hidd, hogy semmi eszközöd, *
Fegyver vagy te magad, *
Mind különleges ügynök az, *
Ki mégis itt marad. *
Maradj, tövisnek bőr alatt, *
Ha bírod még, magyar, *
Légy viszkető seb, mit kéz *
Álmában is vakar. *
Itt áldás is, másutt csak egy *
Bevándorló lehetsz. *
Ki mondja meg, végül melyik *
A súlyosabb kereszt. *