2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Live! Budka Suflera forever!

Lengyel libidó tangó

Kocham Polska

5.740.513 megtekintés a mai napon

Országos gyásznapot hirdetettek Lengyelországban

Országos gyásznapot hirdetett meg hétfőre és keddre Bronislaw Komorowski lengyel elnök a szombat éjjel történt vasúti szerencsétlenség után.

Uniós zászlót égettek Varsóban

Több százan vettek részt a Magyarországot támogató szimpátiatüntetésekben szombaton a varsói magyar nagykövetség és más lengyel nagyvárosok külképviseletei előtt.

A fővárosban a magyarokat támogató levelet adtak át a magyar külügy képviselőjének, és uniós zászlót égettek.

A varsói tüntetésben a jobboldali és nemzeti radikális pártok képviselői vettek részt. A "Szabad Lengyelország, szabad Magyarország" és unióellenes felkiáltások mellett elhangzott a magyar és a lengyel himnusz is. A felszólalók "a nemzetközi baloldal támadásai ellen" tiltakoztak, és szolidaritásukat fejezték ki "a nemzetek Európájának eszméjét támogató Magyarországgal".

Felolvasták a "drága magyar barátoknak" címzett levelet, amelyet egyebek közt Marek Jurek, a szejm volt elnöke, a Lengyel Köztársaság Jobboldala párt elnöke és Zbigniew Ziobro EP-képviselő, a Szolidáris Lengyelország frakció vezetője írt alá. Ebben elismerésüket fejezték ki a magyaroknak "a haza újjászületéséért tett kezdeményezéseiért" és hangsúlyozták, hogy az új alaptörvény "mindenki számára fontos alapelvekre hívja fel a figyelmet". "Amit elkezdtetek, egész Európa érdekét és javát szolgálja, és különösen a mi térségünk, a kommunizmus idején megtört Közép-Európa közös ügyét jelenti. Együtt voltunk, és együtt maradunk" - állt a levélben, amelyet a tüntetők is aláírtak. Marian Pilka volt ellenzéki, a Lengyel Köztársaság Jobboldala párt helyettes elnöke felszólította a lengyel kormányt, hogy tartson ki Magyarország mellett.

"Reméljük, hogy a lengyel kormány nem hagyja magára Magyarországot, hogy ellenzi az esetleges szankciókat. Ezt várjuk el a lengyel kormánytól" - mondta. Kiemelte, hogy a magyar kormány politikája csodálatra méltó, és azt "követnie kellene minden közép-európai országnak". Az Új Jobboldal Kongresszusát képviselő Janusz Korwin-Mikke az uniós tagországok "szerződésben foglalt autonómiájának eltiprása" ellen tiltakozott. Szerinte Lengyelország és Magyarország elvesztette szuverenitását, és "már nem szuverén országok, hanem euróállamok".

hirado.hu - barikad.hu