2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Krasznahorka büszke vára

Akár életük végéig fizethetnek a krasznahorkai gyújtogatók

Nem kizárt, hogy élete végéig törleszti majd az okozott kárt az a két roma kamasz, aki a krasznahorkai vártüzet okozta. A Generali Slovensko biztosító 8 millió euróra becsülte az okozott kárt, amelyet joga van behajtani a vétkeseken - írja a Hirek.sk.

A kár behajtását akkor lehet kezdeményezni, miután a bíróság nevesíti a vétkest, és a döntés jogerőre emelkedik. A krasznahorkai tűzesettel összefüggésben  Zuzana Hliváková, a Generali Slovensko munkatársa a tvnoviny.sk portálnak azt nyilatkozta, tudatosítják, hogy pénzük nagy részét nem kapják vissza.  Annak valószínűsége szerinte elenyésző, hogy a romatelepről származó, 11 és 12 éves fiúk, illetve családjuk valahogy "összekaparja" a temérdek pénzt.

Várhatják...

Mivel a vétkesek 14 évnél fiatalabbak, a biztosító törvényes felügyelőiktől, ez esetben a szüleiktől hajthatja be az összeget. Ha pedig a családnak nincs miből fizetnie,  elárverezhetik a tulajdonát, amennyiben van vagyona.  Öröm az ürömben a biztosító számára, hogy a Krasztanhorkai vár kiállított műtárgyainak több mint 90 százalékát sikerült kimenteni a lángok közül, így ezek nem növelik a kiadásait.

Hirek.sk nyomán barikad.hu

Leégett a krasznahorkai vár tetőszerkezete

Lángokba borult a krasznahorkai vár, az egyik legszebb felvidéki építmény. A tűz oltása még mindig folyik, biztos, hogy jelentős a kár, a tűz a kápolnát is elpusztította.
A tűz oka egyelőre ismeretlen. A lángok először a tetőn jelentek meg - írja a Felvidék Ma.
/Görgessen a frissítésekért!/
Frissítés1: A Paraméter.sk szerint hatalmas lángokkal égett, most már csak füstöl a vár, amelynek teljesen beomlott a tetőzete, tehát tulajdonképpen minden az enyészeté lett.
A megrázó eseményt ezrek bámulják, Rozsnyótól kocsisor áll a főúton.
A tűzhöz a rozsnyói, dobsinai, szepsi és kassai tűzoltókat is riasztották, ám nem tudták megfékezni a tűzvészt, holott a hadseregtől is segítséget kértek.
Krasznahorka község önkormányzata rendkívüli állapotot hirdetett ki 15 órakor a község területén, az embereket a megmaradt értékek mentésére szólítva.
Egyelőre nincs hír személyi sérülésekről.
A feltételezés szerint valószínűleg a várdomb aljában gyújthatta föl valaki a száraz füvet. A lángok valamilyen módon a várfalakhoz érve felcsaptak a várfoki tetőre, és onnét kapott lángra az egész tetőszerkezet.
Frissítés2: Jozef Hudák, a rozsnyói tűzoltóság tisztje azt mondta a SITA hírügynökségnek, hogy tudomásuk szerint nem csak a tető, de már a vár és a környező erdő is ég.
A Hírek.sk azt írja: a tűzoltók egyelőre tehetetlenek, nem tudják eloltani a Krasznahorka várában pusztító tüzet. A portál úgy tudja: a száraz növényzet tüzelése közben keletkezett szikrától kaphatott lángra a krasznahorkai vár. A rozsnyói, dobsinai, szepsi és a kassai tűzoltók együttesen próbálják megfékezni a tüzet, ám az ódon épületet védő magas falak akadályozzák a munkálatokat. Az oltást nehezíti az erősödő szél is. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet második fokozatú riasztást adott ki a Szepesség, Liptó és Gömör térségére. A szél sebessége ezekben a régiókban vasárnap helyenként a 108 km/óra sebességet is elérheti.
Az eddigi hírek szerint először a vár tetőszerkezete kapott lángra, onnan terjedt tovább a tűz. A krasznahorkai vár Felvidék egyik leglátogatottabb múzeuma, a közelmúltban teljes átalakításon esett át.
Frissítés3: A nagy lángokat délután 16:30-ig sikerült megfékezniük a helyszínre kivonuló tűzoltóknak, jelenleg lokalizálják a kisebb tüzeket.
A tetőszerkezet teljesen leégett és összeomlott, a vár falai azonban megmenekültek.
Négy óra előtt pár perccel a helyszínre érkezett a hadsereg helikoptere is, az oltásban viszont már nem volt szükség rá.
Az oltás során egy tűzoltó sérült meg könnyebben - írja a Paraméter.
A vár történetéről
A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette, 1352-ben Bebekek szerezték meg és bővítették. Oklevél 1341-ben említi először. Az 1440-es években Giskra serege foglalta el, majd Hunyadi Mátyás visszavette. 1556-ban I. Ferdinánd serege sikertelenül ostromolta. 1566-ban Schwendi Lázár vette be. 1575-től Andrássy birtok lett, akik 1578 és 1585 között reneszánsz erődítménnyé építették ki, majd 1676-ban pompás palotává alakították.
1678-ban Thököly serege foglalta el, 1685-ben őrsége egy éves ostromzár után adta fel. A Rákóczi-szabadságharc idején a vár urai, az Andrássy fivérek közül öten (István, György, Pál, Miklós és Mátyás) csatlakoztak a kurucokhoz, s csupán Andrássy Péter tartott ki mindvégig a császár hűségén. 1706 őszén rövid ideig Krasznahorka várában tartotta fogva II. Rákóczi Ferenc Forgách Simon grófot, a felkelés utolsó éveiben pedig kisebb létszámú helyőrség is szolgált a várban, melyet Andrássy György csak 1710 novemberében adott fel Peter Viard császári tábornoknak.
1812-ig lakták, 1817-ben a felsővárba villám csapott, és legrégibb részei leégtek, de többi részei ma is teljes épségben állnak. Fényes Elek szerint a vár "egy azon kevés honi lovagvárak közül, mellyek mind a mai napig épségben megmaradtak.
(Felvidék Ma - Paraméter, képek: olvasónktóTovábbi részletek: http://kuruc.info/r/3/93276/#ixzz1ojv24Hgr