Egészségügyi katasztrófahelyzet a Balaton-felvidéken

Óriási mennyiségű a szálló por Kolontáron és környékén, finom szemcsemérete és nehézfémtartalma miatt rendkívül káros az egészségre, rákkeltő hatású.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a szálló por megengedett egészségügyi határérték 243 százalékát mérte a szeles idő következtében Kolontár térségében, körülbelül 50-100 kilométeres sugarú körben, főleg szélirányban. Ez az idokep.hu felvételéből is kiderül. Tehát az egész Balaton-felvidéket és a Balaton partját beterítette a vörösiszap-por. Ez egészségügyi katasztrófahelyzetet idézett elő-tájékoztatta portálunkat Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője. Hozzátette: ezért az állapotért egyértelműen a kolontári vörösiszap-tározóban a katasztrófa után bevezetett száraztechnológia okolható, hiszen előtte egy folyadékréteg volt a vörösiszapon, ami nem engedte a vörösiszap kihordást. Viszont ez teljesen megszűnt, így a legkisebb szél is porkihordáshoz vezet.

kolontar

A nemzeti radikális képviselő hangsúlyozta: ez a por finom szemcsemérete és nehézfémtartalma miatt rendkívül káros az egészségre, rákkeltő hatású. A politikus felhívta a figyelmet: ha nem tesznek valamit az illetékesek, ez a helyzet tönkrevághatja a balatoni turistaszezont és az ott élő emberek egészségét.

Kepli Lajos szerint elhibázott lépés volt a száraztechnológia bevezetése, teljesen biztonságos lett volna, ha az eredeti technológiát szabályszerűen betartják, akkor ilyen események nem következtek volna be. A Jobbik végleges megoldásnak azt tartja, hogy fel kell számolni a vörösiszap-tározókat, hiszen megfelelő fémkohászati, mai modern technológiákkal a fémek kinyerhetők a vörösiszapból, nem kell őket tárolni, mégis piacképes nyersanyagként fel lehet őket használni.

A honatya figyelmeztetett: az almásfüzitői tározóval is jelentős problémák voltak, attól tartanak, hogy a vörösiszap a Dunába kerülve kipusztíthatja az élővilágot.

A katasztrófa több tízezer vagy akár százezer embert is érinthet.

A Jobbik azonnali intézkedést követel a Mal Zrt. vezetőitől: ahelyett, hogy másokat perelgetnek, gondoskodjanak arról, hogy biztonságosan üzemeltessék a tározót. A párt felszólítja a kormány által irányított környezetvédelmi hatóságot, hogy kötelezze a Mal Zrt - t a tizes kazetta fedetlen részének folymatos locsolására.

SSZ

barikad.hu

fotó: idokep.hu