2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Klónozott sz@rok?

Schiffer: Nemzeti érdek a megállapodás megakadályozása

2014. július 11., péntek 18:00 , forrás: MTI, szerző: MD

Az LMP véleménye szerint Magyarország nemzeti érdeke, hogy minden erejével próbálja megakadályozni az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalásokat, illetve az egyezmény elfogadását – jelentette ki a párt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András pártelnök.

Az eseményen részt vett Schmuck Erzsébet képviselő is, aki hangsúlyozta, hogy az uniós tagállamokban szigorúbbak a környezet-, fogyasztó-, egészség- és természetvédelmi szabályok, mint az Egyesült Államokban. Ha ezek a korlátok eltűnnek, akkor Magyarországot „elönti” a klórozott csirke és a gyengébb minőségű élelmiszerek, amiből a multinacionális cégek húznak majd hasznot – közölte. Az LMP számára azért is megdöbbentő, hogy a kormány támogatja a szabadkereskedelmi egyezményt, mert az függőséget okoz majd az ország számára – folytatta.

Schiffer András leszögezte, hogy az ügyben a multinacionális cégek lobbistái rendkívül nagy nyomás alá helyezik az Európai Bizottságot (EB).

A megállapodás részeként Európában leépülhetnek a munkajogok és a közszolgáltatások, nőhet a munkanélküliség, megnehezülhet a kulturális javakhoz vagy a generikus gyógyszerekhez való hozzáférés, miközben veszélybe kerülhet az élelmiszer és a vetőmag önrendelkezés – jelentette ki. Felhívta a figyelmet, hogy az egyezmény elfogadása után a multinacionális cégek „titkos magánbíróságok elé citálhatják a nemzeti kormányokat”, ha úgy érzik, hogy azoknak valamelyik döntése sérti az érdekeiket.

Schiffer András pártja nevében felszólította a magyar kormányfőt: követelje az Európai Bizottságtól, hogy hozzák nyilvánosságra a tárgyalási pozíciókat rögzítő dokumentumot és azt is, hogy kik és miért lobbiztak az elmúlt hónapokban az EB-nél. A Lehet Más a Politika azt is elvárja, hogy ha elfogadják az egyezményt, akkor annak ratifikációjáról az Országgyűlés döntsön, „mégpedig úgy, hogy valamennyi magyar parlamenti párt utasítsa el egységesen” – mondta.

Kérdésre válaszolva közölte: miután az egyezmény elfogadásához minden tagállam beleegyezésére szükség van, ezért Magyarország is pozícióban van, és „ilyen helyzetben kell emberkednie Orbán Viktornak is”.

http://mno.hu/eu/schiffer-nemzeti-erdek-a-megallapodas-megakadalyozasa-1236846