2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Szereti, nem szereti ötletek növénytársításhoz

A természetben megtalálható növényi együttesek érdekes, olykor meglepő eredményeket hozó megfigyelését használja növénytársításként a kertészkedő.

biokert1

Az egyes növények egymásra előnyösek, hátrányosak vagy közömbösek lehetnek. Elsősorban zöldségféléknél tudjuk felhasználni a növénytársítás előnyeit.

Általánosságban azt érdemes betartani, hogy a társításnál a magasabb társnövényeket az ágyások sarkaiba helyezzük, hogy ne árnyékoljanak, az alacsonyabbak esetén a sorokban 4-5 tövet helyezzük. A zöldségesben a főnövényt és a társnövényt 3-4-5:1 arányban társítsuk.

Rossz szomszédok

petrezselyemnek–fejessaláta;
sárgarépának–spenót, kapor;
hagymának–káposzta, bab;
burgonyának–hagyma, kerti laboda, napraforgó, cseresznye;
paradicsomnak–karalábé, kömény, vöröskáposzta, sárgarépa, petrezselyem;
reteknek–izsóp, zamatos turbolya (nagyon csípősé teszi);
borsónak–kardvirág, fokhagyma;
uborkának–burgonya;
kajszinak–burgonya, paradicsom.

biokert2

Jó szomszédok

A gyümölcsfák tányérjában ültetett körömvirág levéltetű és fonálféreg riasztó.

A metélő- és a fokhagyma távol tartja a rovarokat, ez főként a fiatal csemetéknél hasznos. Az almafa varasodását a metélőhagyma gátolja.

A fa alá ültetett kerti zsázsa, sarkantyúka és fodormenta a levéltetveket riasztja, a fehérüröm pedig a gyümölcsmolyokat.

Almásban a vizitorma takácsatka riasztó hatású.

A cseresznye alá praktikus macskagyökeret ültetni, mert az odagyülekező macskák a madarakat elkergetik.

A gyümölcsös soraiban hasznos a beléndek, csattanómaszlag és a macskagyökér, mert ezek foszfort kötnek meg, a dohány pedig káliummal gazdagítja a talajt.

A ribiszke mellett a fehérüröm és a metélőhagyma segít a ribiszkerozsda féken tartásában. A szeder a burgonya közelében azonban gombabetegségekre fogékonyabbá válik.

szamóca között a fokhagyma a gombabetegségeket és a szamócaatka fertőzését csökkenti. A szamóca jó társnövénye a körömvirág, bokorbab, saláta, burgonya és a csalán.

cekla1A szőlő termékenységét az izsóp, minőségét a szilfa közelsége növeli.

rózsa fejlődését elősegíti a fokhagyma, vöröshagyma, rezeda és a petrezselyem.

Fontos védőnövények a fűszer- és gyógynövénynek, amelyek egyrészt odacsalogatják a megporzó és hasznos rovarokat, másrészt távol tartanak bizonyos kártevőket. Jó méhvonzó hatású a mézfű, citromfű, mentafélék, borágó és a kakukkfű. A bazsalikom légy- és szúnyogriasztó, a zsázsa és az izsóp káposztalegyet tart távol. A káposztalepkéket a kapor, zsálya, rozmaring, kakukkfű, fehérüröm, menta és a bársonyvirág riasztja.

A burgonyán a fehér árvacsalán segít, mert burgonyabogár riasztó.

paprika jól társítható gyógynövényekkel, amelyeknek magas az illóolaj tartalmuk, ez alól egyedül az ánizs a kivétel.

bársonyvirágot minden zöldségnövénnyel érdemes telepíteni a fonálféreg riasztó hatása miatt. A cickafark más illóolaj-tartalmú növény illóolajtartalmát növeli.

csalán jó hatással van szamócára és a paradicsomra. A sarkantyúvirág a retek csípősségét csökkenti. A kamilla a hagymára kedvező hatású. Az édeskömény mellé ne telepítsünk koriandert, mert a csírázását gátolja. Az édeskömény ugyanakkor jó hatású a bokorbabra és a paradicsomra.

A metélőhagyma csökkenti az uborkalisztharmat fertőzését és a sárgarépára is jó hatású, mert a sárgarépalégyre riasztó. Jól kombinálható a póréhagyma és a zeller, valamint a vöröshagyma és a sárgarépa. A csombor elősegíti a hagymafélék fejlődését.

kaposzta1káposztasorokban érdemes palántázni salátát földibolhák, paradicsomot a káposztalégy, zellert káposztalepkék ellen.

A bokorbabnak jó társnövénye az uborka, csemegekukorica, zeller és a csombor.

cékla jó társnövénye a kukorica, burgonya, sárgarépa és a petrezselyem. Az uborka, kukorica, napraforgó köztesként, az uborka és a karalábé, a saláta és a korai káposzta is jó kombináció. A zeller a paradicsommal és a bokorbabbal díszlik. A salátát sárgarépával és nyári retekkel társítsuk. A paradicsom petrezselyemmel és káposztafélékkel kombináljuk.

burgonya jó társnövényei a borsó, csemegekukorica, zöldbab, torma és a káposzta. A tökfélék karósbabbal és csemegekukoricával társíthatók jól.

Forrás: biokontroll.hu

Heti tennivalók a kertben: már előkészíthetjük az ültetőgödröket

A hét végén már itt a szeptember. A szeptember hónap a régi római naptárban a hetedik (septem) hónap volt. Magyarországon a katolikus naptárakban Szent Mihály havaként, a székely naptárakban Földanya havaként, a meteorológusok pedig Őszelőként tartják nyilván a hónap nevét. A mezőgazdaságban ez a hónap a betakarítás, majd a szüret és az őszi szántás-vetés időszaka, amikor rendkívül sok függ az időjárástól.

Lassanként ténylegesen beköszönt az ősz, igaz, ez a jelenlegi időjáráson szerencsére még nem észrevehető, hiszen az augusztus végi időjárás nem ezt sugallja – meleg rekord közeli nappali hőmérsékleti értékeivel –, mégis tudomásul kell vennünk, hogy kiskertünk dédelgetett növényei lassan, de biztosan készülnek az őszre és a télre, melyhez nekünk is alkalmazkodnunk kell. A hűvösen nyirkos igazi ősz beállta előtt azonban még rengeteg tennivaló akad a kertben.

Gyümölcs-szőlő

A gyümölcsfák nyári metszését szeptember elejére már fejezzük be, viszont itt az ideje a köszméte- és a ribizlibokrok ritkításának és vegetatív, tőosztásos szaporításának.

A letermett málnavesszőket, ha eddig nem tettük, most már haladéktalanul távolítsuk el.

A szüret idején a seregélyek és a rigók gyakori látogatók a szőlőnkben, és a jelenlegi csapadékhiányos időkben gyakorta dézsmálják féltett csemegeszőlő fürtjeinket. A kártételt mérsékelhetjük a szőlősorokba helyezett vízzel telt edényekkel, de elterelheti a figyelmüket a darabokra vágott görögdinnye-hulladék is.

A darázscsapdák (ecetes, cukros vízzel töltött, szűkülő szájú üvegek) elhelyezésének is itt az ideje.

Távolítsuk el a fák körül a gyökér- és tősarjakat, hogy azok ne vegyék el az erőt a fától.

Ha megterveztük a helyét, az őszi gyümölcsfa-telepítéshez előkészíthetjük az ültetőgödröket, melyeknek aljára helyezzünk szerves trágyát vagy komposztot.

Zöldségeskert

Vethetjük a tavaszi érésű hagymát és a téli borsót.

Javában tart még a paprika-paradicsom szezon, de ezek már – persze az elkövetkezendő időjárástól is függően – az utolsó teljes érésű darabok.

Folyamatosan takarítsuk be a hagymát, a fokhagymát, a burgonyát, a céklát, a gyökérzöldségeket és a fűszernövényeket.

A petrezselyemből és a metélőhagymából bátran cserepezzünk be néhány tövet tél eleji csipegetésre.

Napsütötte ágyásba most van az utolsó időpontja a hónapos retek vetésének.

Az áttelelő spenótot a hónap végéig vethetjük, de az áttelelő saláta magja is szeptember derekáig kerüljön a földbe.

Érdemes megpróbálkozni a gyorsan növő zsázsa vetésével is.

Ha gazdag és előrehaladott a termés, akkor a téltűrő bimbós kel szedését is megkezdhetjük a szárak alján, a kemény tapintásúakkal kezdve. Ha gyorsítani szeretnénk a bimbóskel érését, vonjuk meg tőle az öntözővizet.

Már tavasszal lakmározhatunk a kertünkből kelkáposztát, ha most elvetjük az áttelelő fajta magját, mely elsősorban a déli országrészben kecsegtethet jó eredménnyel.

Virágzó magyar sóvirág a Hortobágyon (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Dísznövények, virágoskert

A még gazdagon virágzó őszirózsák és dáliák vízutánpótlásáról ebben a későnyári forró és száraz időjárásban se feledkezzünk meg, ügyelve arra, hogy csak a töveket és ne a teljes levélzetet érje a nedvesség – a helyes locsolással különböző gombabetegségek elterjedését előzhetjük meg.

A kétnyári virágok, mint az árvácska, törökszegfű, százszorszép magvetésének ez a legideálisabb időszaka.

Amennyiben csapadékosabbra fordul időjárásunk, elkezdhetjük az örökzöldek őszi telepítését.

A száraz és meleg időjárásra való tekintettel a gyep őszi kezelését toljuk későbbre, de a nyírással is csínján bánjunk.

Ebben az időszakban nekikezdhetünk a rakoncátlankodó sziklakerti növények megregulázásának, illetve az új sziklakert létesítéséhez is.

Dísznövényként is helytáll kertünkben a most “szüretelhető” pázsitfűfélék családjába tartozó cirok (Sorghum). Etiópia és Szudán sztyepp-szavanna területein őshonos növény, melyet Erdélyben tatárkának neveznek. Nem csupán finom, de egészséges is, mert ásványi anyagokban és fehérjében gazdag, valamint lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A magból őrölt liszt jól beilleszthető akár rendszeresen is az étrendünkbe.

Növényvédelem

A jövő évi növényvédelmet könnyítjük meg, ha a gyümölcsszüret közben a varas, moníliás, pajzstetves, vagy egyéb okból sérült gyümölcsöket kiválogatjuk, azokat mélyen a talajba forgatjuk, vagy elégetjük a lehullott lombbal együtt, a fertőzéstől függően, mellyel a tárolási betegségek terjedését is megakadályozhatjuk.

A tavaszi fertőzés mértéke csökkenthető az örökzöld tujaféléken szívogató pajzstetvek elleni utolsó rovarölő szeres kezeléssel.

A ribiszkén és a köszmétén károsító kaliforniai pajzstetű lárvái ellen még szeptemberben érdemes védekezni.

A késő nyár a csigák szaporodásának ideje, hiszen a földbe és a komposztba rakják le tojásaikat. Érdemes tehát odafigyelni az apró fehér tojásokra, ugyanis ha időben megtaláljuk és eltávolítjuk őket, a szaporodásukat korlátozhatjuk vele.

Kovács László

okl. kertészmérnök

Kertpont