A kalcium olyannyira nélkülözhetetlen számunkra, hogy a vér kalciumszintének nagymértékű csökkenése halálhoz vezet, mivel a szív nem képes vért pumpálni a szerveinkbe a kalciumhiány következtében kialakultsúlyos szívritmuszavar miatt.

 

A szívben két kamrának és két pitvarnak kell a pumpálás során hajszálpontosan együttműködnie.

Ha a vérben a kalcium és a többi létfontosságú ion (magnézium, kálium, stb.) egyensúlya felborul, akkor ez a négy szívüreg nem tud összehangoltan pumpálni, és ennek végzetes következményei lehetnek.

A vér normális kalciumszintjének fenntartása olyan fontos a szervezet számára, hogy a csökkenést a tartalékok rovására hormonális úton korrigálja.

A kalciumszint csökkenésekor a mellékpajzsmirigy által termelt hormon a csontokból mozgósítja a kalciumot, így állítva helyre a normál vérszintet.

Ha ez az állapot tartósan fennáll, akkor csontritkulás, vesekő, érelmeszesedés alakul ki.

A közhiedelemmel ellentétben tehát nem a kalcium fogyasztás, hanem a kalciumhiány okozza a fenti súlyos állapotokat.

Szerencsére a természet kifejlesztett egy védőmechanizmust, mely megakadályozza, hogy a kalcium lerakódjon az erek falában.

Ehhez a létfontosságú folyamathoz K2-vitamin szükséges.

Csak az a bökkenő, hogy modern étrendünk szinte alig tartalmaz K2-vitamint, ezért aztán az idősődő korosztály minden tagjánál észlelhető a mirigyek, az erek, az agy és a szívbillentyűk meszesedése.

 

A K2-vitaminnal kapcsolatos publikált vizsgálati adatok kényszerítő erejűek.

 

  • Például azok akik K2-vitamin bevitele magas, kisebb eséllyel betegszenek meg szív és érrendszeri betegségekben.

 

  • meszes erektől, károsodott szívbillentyűtől szenvedők körében pedig magas a K2-vitamin hiányának aránya.

 

  • csonttörések (nem számítva a csigolyatörést) aránya azoknál a nőknél, akik K2-vitamint szednek 82%-kal alacsonyabb, mint a K2-t nem szedőknél.

 

K2-vitamin hatásainak az a magyarázata, hogy aktivál bizonyos fehérjéket, melyek beépítik a kalciumot a csontba, ugyanakkor eltávolítják azt az erek falából.

 

Csak képzelje el a fehérjék egész garmadáját, melyek az artériák falában találhatóak, és az a feladatuk, hogy eldöntsék szükség van-e az adott kalciumion beépülésére, vagy inkább maradjon az, az érfalon kívül.

Ha ezek a fehérjék blokkoltak, akkor a kalcium az érfalon kívül marad, ha nem, akkorbeözönlik az érfal sejtjeibe, és meszesedést okoz.

 

A kalcium szabályozó fehérjéket a K2-vitamin aktiválja.

 

K2-vitamin hiányában ezek a fehérjék nem működnek, a kalcium akadálytalanul rakódhat le az érfalakban, melyek elmeszesednek, rugalmasságuk csökken, esetleg végleg el is záródhatnak.

Ezeket a fehérjéket matrix Gla proteineknek hívják, ha véletlenül valaki utána szeretne olvasni.

csontokban az osteocalcin nevű fehérje található, melyet szintén a K2-vitamin aktivál.

Ennek az a feladata, hogy megragadja a kalciumot, beépíti a csontba, azután a helyén is tartja.

K2-vitamin hiányában ez a fehérje inaktív, a kalcium kiáramlik a csontokból, és az erekben lerakódva érelmeszesedést okoz.

Life Extension először 1999-ben hívta fel a figyelmet, a K2-vitamin hiány halálos következményeire, de ez a veszély a köztudatba még mindig nem ment át, és ez atudatlanság azóta is rengeteg ember halálát okozza világszerte.

A K2-vitamin hatásai számokban:

  • 26%-os csökkenés az általános halálozásban
  • 52%-os csökkenés a főverőér (aorta) elmeszesedésében
  • 57%-os csökkenés a szívkoszorúér betegségeiben.