2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Ritka, akinek van állása, vagy aki még itthon él

„Évekkel ezelőtt még egyetlen olyan barátom sem volt, akinek ne lett volna munkája, vagy aki külföldön dolgozott volna. Most az a ritka, akinek van állása, vagy aki még itthon él.” Közeli ismerősöm szavai napokig nem mentek ki a fejemből, mert pontosan kifejezték mindazt, amit magam is hosszú ideje tapasztalok: egyre nehezebb itthon, és egyre többen mennek el.

Azt, hogy ez a két dolog egyáltalán nem független egymástól, több kutató is levezette, de józan paraszti ésszel is belátható: ha valaki nem tud megélni ott, ahol éppen lakik, akkor, már ha teheti, oda viszi a sátorfáját, ahol könnyebb a boldogulás.

„A migrációs döntések ritkán vezethetők vissza egyetlen tényezőre, általában okok és célok bonyolult szövevényében alakul ki az elhatározás, hogy valaki hosszabb vagy rövidebb időt külföldön töltsön” – több száz, Londonban élő magyar válasza alapján erre a következtetésre jutott az MTA Kisebbségkutató. A migráció okai között éppúgy szerepet játszik a magasabb életszínvonal és a jobb munka-, vagy tanulási lehetőség, mint a megkérdezettek szerint a rossz gazdasági és politikai helyzet Magyarországon, a magánéleti problémák, vagy egyszerűen a kíváncsiság, a kalandvágy.

A migráció egyenlege a megkérdezettek többségnél, legalább is egyelőre, pozitív. Ez a történet azonban még nem játszódik olyan régen, hogy bizton ki lehessen jelenteni: hosszú távon is megéri a haszonáldozat. Mert, hogy nem kis árat kell fizetnie a boldogulásért annak, akinek van ehhez elég bátorsága, az egészen biztos.

 

Aki nem hiszi, az vagy járjon utána, vagy csak hallgassa meg a Kistehén zenekar „Ezt is elviszem magammal” című számát. Itt csak két részt idézek belőle, de érdemes rákeresni a neten, és elolvasni-meghallgatni az egészet. „…viszem a régen kihízott nacim/viszem a kelet-német származású macim/ezernyi véglet közül a köztest/viszem a Csokonai Vitéz Mihály Összest .. viszek egy búval bevetett földet/viszem a pirosat a fehéret a zöldet…”.

Szerző: Haiman Éva
http://www.vg.hu/velemeny/jegyzet/ritka-akinek-van-allasa-vagy-aki-meg-itthon-el-431582

MEG VAN, MENNYI MAGYAR DOLGOZIK KÜLFÖLDÖN

Csaknem 580 ezer magyar ember dolgozott tavaly végén más európai országokban – közölte a Privátbankárral a kftkreator.hu A német cégalapítással foglalkozó szervezet összegzése szerint idén szinte biztosan meghaladja a hatszázezret a hivatalosan is külföldön dolgozó és élő magyarok száma.

Az Egyesült Királyság mellett Németországban és Ausztriában dolgozik a legtöbb magyar, a többi ország messze leszakadva követi a vezető hármast.

német statisztikai hivatal külföldi állampolgárokat nyilvántartó adatbázisa 135 614 magyar állampolgárságú embert tartott nyilván tavaly év végén. Ez közel 29 százalékkal több mint az előző évben.

Ausztria hasonlóan pontos adatokkal rendelkezik. Az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint63 251 magyar dolgozott hivatalosan Ausztriában.

Forrás: kftkreator.hu
Forrás: kftkreator.hu

 

A vezető hármas legvitatottabb tagja az Egyesült Királyság. A Nemzetgazdasági Minisztérium becslése szerint 300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában a nagykövetségek adatai alapján. Csak az uniós csatlakozás óta mintegy 130 ezer magyar kért hivatalos munkavégzéshez adószámot, így a minisztérium becslése nagyságrendileg helytálló lehet.

Több is lehet?

Az Eurostat adatai szerint a vezető hármas után a listában Szlovákia (9920), Hollandia (9245), és Spanyolország (8935) következik, de hasonló nagyságrendű a magyarok száma Belgiumban, Írországban, és Franciaországban is. További több ezer magyar dolgozik Svájcban, Svédországban és Dániában is.

Fontos megjegyezni, hogy az Eurostat adatok a németországi és ausztriai állami adatokhoz képest alulbecsülik a külföldön dolgozó magyarok számát, és egyes országokra nincsenek friss adatok, így a valós szám a fenti adatoknál akár magasabb is lehet. Ezek alapján nem túlzás azt állítani, hogy a külföldön élő és dolgozó magyarok száma meghaladhatja akár a hatszázezer főt is – összegzi a kftkreator.hu.

A cikk többi részét a Privátbankár oldalán olvashatja el!