2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Korképek

Barátaimtól olyan dokumentumfilmeket kaptunk, amit máshol nem nézhetünk meg.
AJÁNLOM!

Putyin őszintén.
2014. november 13-án készült interjú Putyinnal a német ADR csatornán.
"Első körben a youtube-ra akartam feltölteni ezt a videót, de sajnos a youtube figyelmeztetett (az egész világon letiltva megjegyzéssel) és le kellett vennem a csatornámról. A Vimeóra végül sikerült feltöltenem a következő Putyin interjút, aminek ismét egy jó barát készítette el németről a feliratát."
Ken Jebsen, német újságíró beszél az amerikai hadiipar igazi céljairól, amely a médián keresztül hamis és félrevezető tájékoztatással uszítja Európát az oroszok ellen.

A világ iskoláztatása - A fehér ember utolsó terhe

Kórkép 2014: kritika nélkül!

prolitikusok.jpg
Németh Szilárd rezsicsökkentésről tartott tegnapi sajtótájékoztatója kordokumentum. A büszkén vállalt proletár középszerűség visszataszító látványpéksége, ami akár szórakoztató is lehetne, ha nem lenne végtelenül szomorú.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsiháborúért felelős országgyűlési képviselője csütörtökön egy újpalotai panellakásban tartott sajtótájékoztatót arról, mennyit nyertek az emberek a víz, gáz és villany árának hatósági csökkentésén. Ennek illusztrálására elő is rángattak egy idős bácsit, aki felmondta a kötelezőt a több tízezer forintos megtakarításról, nem kifelejtve, hogy Újpalota épül és szépül, elég megnézni a térkövezést! A szerencsétlen nyugdíjas annyira megilletődött a kamerák kereszttüzében, hogy a szemei könnybe lábadtak, és arról kezdett beszélni, milyen kár, hogy ezt elhunyt felesége nem élhette meg.

A választás közeledtével az ember immúnisabb lesz a különböző politikai aljasságokra. Úgy vagyunk vele, mint amikor felugrik TeCsőn a hirdetés, türelmesen várunk egy kicsit, hogy átugorhassuk az idegesítő részt, aztán kattintunk is tovább. Abban, hogy a Fidesz kampánycélokra használja a (vélhetően forgatókönyv szerint levezényelt) több lépcsős rezsicsökkentést, semmi újdonság nincs, ahogy közeledik április hatodika, az üzenetek minden pártnál egyre rövidebbek és demagógabbak lesznek. Átlag Béla mikrofon elé állítása bár formabontó, önmagában ezzel sincs semmi gond, ha valaki önként jelentkezik a bohócsipkáért, lelke rajta.

A videóban felhasznált bácsi nevetségessé tétele azonban mind sajtóetikai, mind alapvető emberiességi szempontból túllövés a célon. Mert ezt a szerencsétlen proller nyugdíjast gátlástalan módon felhasználták, ehhez kétség sem fér. Az egész rendezés, a díszletek, a tapéta, a zoknira húzott szandál – minden egyes részletében üvölt a posztkádári „kisember” intellektuális középszerűsége, anyagi kiszolgáltatottsága.

„Matyi bácsi, van itthon kinyúlt póló? El ne pakolja azt a művirágot, jó helyen van az ott! Mit akar azzal az esküvői gúnyával? Mars vissza, és térdnadrág nélkül meg ne lássam!”  Egy jóérzésű ember a videó láttán legfeljebb első felindulásában nevet jóízűen, amíg az érzés rögtön át nem adja a helyét a csendes szánalomnak. A gond ugyanis nem azzal van, hogy Matyi bácsi kinyúlt cuccokban flangál otthon (e sorok írója, olvasója, sőt, maga Németh Szilárd is így tesz vasárnap délutánonként), hanem hogy így kellett kamerák elé állnia, kényszerítve ennek a képnek a visszaigazolására. Mert hát egy proli hogy nézne már ki zakóban?

Egy groteszk valóság show ez, amely mögött ott húzódik a cinkos összekacsintás: a mi szemünkben ti ezek vagytok – és ezek is maradtok.

Egyetlen magát értelmiséginek gondoló fiatal és idős sem hunyhat szemet afelett, hogy ezeket az embereket így lehessen büntetlenül megalázni. Ezt diktálja a szolidaritás, jöjjön az szocialista vagy keresztényi indíttatásból.