2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Kapálózás(!) Javaslat Obamának: állítsa rá az amerikai titkosszolgálatokat a Jobbikra

 

A magyar demokrácia leépülésének a megállítására és a "vélhetőleg" Oroszország által pénzelt "szélsőséges" pártok, mint a Jobbik előretörésének a megakadályozására egy sor javaslatot fogalmaz meg Barack Obama amerikai elnöknek a Human Rights First (HRF) "emberi jogi" szervezet részletes jelentése.
A dokumentum leszögezi, hogy a Jobbik és a görög "neonáci" Arany Hajnal már nem az Európai Unió belső problémája, hanem az Egyesült Államoké is.

 

Zoom

Novák Előd, a Jobbik alelnöke, országgyűlési képviselő tavalyelőtt EU-zászló égetése közben

 

A „Mi nem vagyunk nácik, csak...” című jelentés 130 oldalának több mint fele Magyarországgal foglalkozik. (A cím, illetve a mottó Füzessy Zsolt jobbikos szóvivő egyik megszólalására utal: „Mi nem vagyunk nácik vagy rasszisták, csak a cigányokkal baj van, és erről beszélnünk kell.)
A HRF szerint a Jobbik felemelkedése (illetve Görögországban az Arany Hajnalé) nemcsak a gazdasági válság eredménye, hanem a "kormányzat mulasztása" is. A HRF emlékeztet rá, hogy egy sor, diktatórikus múlttal rendelkező országban - Olaszország, Spanyolország, Portugália - nem futott be olyan karriert a szélsőjobb, mint nálunk és a görögöknél.
Magyarországon azonban a korrupciós botrányokba keveredett baloldal uralma után 2010-ben hatalomra jutott Fidesz és Orbán Viktor alatt a jogállam gyorsan leépült. A kormánypárt gyakran a - HRF szerint - szélsőséges Jobbik követeléseinek egy részét valósította meg. A HRF Orbánt az USA „problematikus szövetségeseként" mutatja be, aki egyre erősebb kapcsolatot ápol a putyini Oroszországgal.
A jelentés szerint a "szélsőséges pártok" - ezen belül is a Jobbik és az Arany Hajnal - lényegében a putyini Oroszország előretolt ötödik hadoszlopa, a céljuk, hogy belülről bomlasszák az Európai Uniót, enyhítsék, illetve akadályozzák az Oroszországgal szembeni szankciókat, legitimálják Oroszország krími és ukrajnai "térhódítási kísérleteit", illetve megakadályozzák a NATO szövetségi rendszerének további kiterjesztését.

 

Zoom
A görög Arany Hajnal egyik felvonulása

 

Ezen a ponton megjegyzi a HRF, hogy "bizonyos feltételezések szerint" a Jobbik pénzügyi támogatást kapott Irántól és Oroszországból, ami a HRF szerint mindenképpen alapos nyomozást érdemel.
A jelentés ajánlásában szerepel, hogy az USA kongresszusának kell az amerikai titkosszolgálatoktól adatokat kérni arról, hogy pontosan milyen pénzügyi támogatásban részesül a Jobbik Oroszországból és Iránból, illetve arra sarkallják Barack Obama amerikai elnököt, hogy utasítsa az amerikai hírszerzés vezetőjét, hogy vizsgálják meg alaposan a szélsőséges pártok és Oroszország kapcsolatát, majd hozzák nyilvánosságra a hírszerzési jelentés publikálható változatát.
A HRF szerint az „ezzel foglakozó amerikai ügynökségeknek” információkat kell gyűjteni a magyar és a görög politikai és üzleti élet szereplőinek a korrupciós ügyeiről, azzal kapcsolatban, hogy ezek hogyan és miként támogatják a szélsőséges politikai erőket.
A jelentés emellett arra szólítja fel Obamát, hogy alkosson új stratégiát a "magyar demokrácia leépülésének" a visszafordítására, a jogállam, a független demokratikus intézményei, az átláthatóság erősítésére. Obamának a HRF az ENSZ szeptemberi közgyűlésén el kell ítélnie Orbán jobban teljesítő illiberális államokról szóló eszmefuttatásait, illetve leszögezni, hogy az autoritárius rendszerek milyen veszélyt jelentenek a békére és a fejlődésre.
Az amerikai elnöki kabinetnek emellett hatékonyan fel kell lépnie Magyarországon a "támadott civil szervezetek", "független médiumok" támogatására, továbbá kommunikációs stratégiát kell kidolgozni azoknak a magyaroknak az eléréséhez, akik kizárólag a kormány által befolyásolt médiumokból kénytelenek tájékozódni.
Emellett az USA-nak felül kell vizsgálnia Magyarországnak adott juttatásai rendszerét, és olyan támogatásokat kell nyújtani, amelyek elsősorban a fiatalok lehetőségeit növelik, illetve a korrupció elleni küzdelem és az orosz finanszírozás felváltásának a lehetőségeit is.
Frissítés: Gyöngyösi: Magyarország szuverenitása elleni támadás a Human Righ First jelentése
Magyarország szuverenitása elleni eddigi legagresszívabb támadás a Human Right First emberi jogi szervezetnek a sajtóban napvilágot látott, a kormány politikáját és a Jobbikot bíráló jelentése - jelentette ki a Jobbik országgyűlési frakciójának helyettes vezetője szombaton Budapesten.
Gyöngyösi Márton az Egyesült Államok nagykövetsége előtt megtartott sajtótájékoztatón úgy értékelte a jelentést: Amerikában program készült arra, hogy a titkosszolgálatok, a külföldről fizetett civil szervezetek és az úgynevezett független sajtó segítségével, miként kell megregulázni és visszaterelni a "neoliberalizmus útjára" Magyarországot.
Ebben a helyzetben felszólítják a Fideszt és a kormányt, hogy hagyja abba a "csiki-csuki játékot" és döntse el, hogy az euroatlantizmus vagy a nemzeti érzésű emberek oldalán áll - mondta a politikus.
(Nol - MTI nyomán)

https://kuruc.info/r/4/131769/