Katar felszólította vasárnap az ENSZ-t, hogy hozzon létre bizottságot Jeruzsálem judaizálásának vizsgálatára, s arra figyelmeztetett, hogy az "arab tavasz" országai nem fogadják el többé a szent város Izrael általi megszállását.

Arab egység"Gyorsan kell cselekednünk, hogy véget vessünk al-Kudsz (Jeruzsálem) elzsidósításának" - jelentette ki a katari emír, Hamad bin Kalifa Ál Száni Dohában egy nemzetközi Jeruzsálem-értekezlet megnyitóján. A felállítandó bizottságnak meg kell vizsgálnia "minden olyan, Kelet-Jeruzsálemben hozott izraeli intézkedést az 1967-es megszállás óta, amellyel Izrael el akarja törölni a város arab-iszlám jellegét".

"A nyugati kormányoknak (...) tudniuk kell, hogy az arab közvélemény felébredt, és már nem fogad el kevesebbet a palesztin nép törvényes jogain alapuló, igazságos békénél", beleértve egy független állam jogát Kelet-Jeruzsálem fővárossal" - tette hozzá. "Elképzelhető, hogy azok a népek amelyek otthon nem viselik már el az igazságtalanságot, elfogadják a megszállás igazságtalanságát" a palesztin területeken? - kérdezte az "arab tavasz" országaiban mutatkozó iszlamista előretörésre utalva.

Mintegy 350 arab és más külföldi személyiség, valamint a három egyistenhitű vallás képviselői vesznek részt a kétnapos dohai értekezleten. Katar adott otthont e hó elején a rivális palesztin Fatah és Hamász mozgalmak tárgyalásainak is, amelyeken megállapodtak, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök legyen a választásokat előkészítő átmeneti egységkormány vezetője.

MTI - nyomán barikad.hu