2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Tomcat az internetadós tüntetésről

Úgy alakult, hogy egy barátommal éppen a Deák térnél kellett találkoznom röviddel az internetadó-ellenes tüntetés előtt. Már a metróból kilépve csapatokban vonultak el előttem a fiatal és nem annyira fiatal állampolgárok a József nádor térre igyekezve, ki táblákkal, ki zászlóval, ki anélkül. Én pedig néztem utánuk együttérzően.

Nagyjából 2010 óta nem voltam semmilyen tüntetésen. Bőven elég volt, amit Gyurcsányék műveltek az életemmel. Megvertek, megbilincseltek, lefújtak könnygázzal, megfenyegettek, lehallgattak, megint lecsuktak, bár a lovasrohamot és a tömegbe lövést szerencsére csak a tévében láttam, mert házi őrizetben töltöttem október 23-át. Később egy bíró megállapította, hogy ugyan nem követtem el semmit, tehát az eljárás alaptalan volt, de jogszerű és szakszerű, tehát kártérítésről ne is álmodozzak. E különös jogi fogalmat azóta is próbálják értelmezni nálam avatottabb szakemberek, de rendszerint csak amíg el nem forr a víz az agyukból. Egy ideje nem érdekel a politika semmilyen formában. Változtatni úgysem lehet, a jobbik eset, hogy lesz.rnak minket, a rosszabb, hogy még össze is vernek.

 

De azért a fiatalok lelkesen szervezkednek, mert lássuk be, az internet megadóztatása valóban az elmúlt évek egyik legnagyobb baromsága. Nem, kedves nagypapalelkűek, nem a Facebook meg a chatelés miatt. 2014 van, nem 1999. Az internet már rég nem arról szól, hogy weboldalakat nézegetünk. Mond valamit az, hogy "internet of things", hogy "smart devices" vagy "big data processing"? Nem mondom magyarul, mert nem is lehet. Országunk egy picikét le van maradva internet-technológiai téren. Nálunk a net még mindig a Randivonalat meg a hálózati játékokat jelenti egyeseknek, semmi komolyat, ami felnőtt embert is érdekelhet. Orbánéknak is ennyi a dolog, nyilván. Különben az életben nem találtak volna ki ilyen marhaságot, hogy internetadó.

 

Néztem hát a falkákban vonuló, kipirult arcú fiatalokat, akik 2006-ban még a gyerekszobában legóztak, meg azt a néhány nekivadult akciónyugdíjast, akiknek mindegy, csak kicsit még harcolhassanak a munkásmozgalomért, barátom pedig késett, hát gondoltam egy merészet, és elsétáltam én is a József nádor térre. Úgyis rég lőtték ki a szemem. Egyenesen a színpadhoz mentem, és megkérdeztem az ott sárga mellényben álldogáló, húszéves körüli srácot:

 

- Jó estét. Mielőtt csatlakoznék egy tüntetéshez, megkérdezhetem, ki szervezi?

 

A srác döbbenten nézett rám, majd megkérdezte, miért érdekel?

- Itt látok egy színpadot elsőosztályú fény- és hangtechnikával, amelynek a bérlete egy napra alsó hangon egymillió forint. Erre ki biztosított anyagi keretet?

- Ezt... az előző tüntetésen adakozták össze.

- Kik?

- Hát az emberek!

- Értem. És ki folytatta le a gyűjtést? Ki kezelte a pénzt?

- Ööö... erre nem válaszolhatok.

- Hát ki válaszolhat?

- A... a főszervezők.

- Ők hol vannak?

- Most elfoglaltak.

- De hol vannak?

- Nem tudom.

- Ezek szerint nincsenek itt?

- Nem, még nincsenek.

- Hol vannak húsz perccel a tüntetés megkezdése előtt?

- Hát, majd jönnek.

- Kik ők?

- Erről nem nyilatkozhatok.

- Nem is nyilatkozatot kértem, csak magánemberként kérdezem. Ki a főnököd?

- Nem... nem tudom.

- Nem tudod? Hát ki adta nektek ezeket a sárga mellényeket?

- Az... az az infrastruktúra része.

- Értem én, de valakitől csak kaptad?

- Ő most nincs itt.

- De ki ő?

 

A beszélgetés ebben a mederben folytatódott pár percig, s közben egy másik fiatalember is odajött győzködni engem, hogy ne érdekeljen, ki szervezi ezt a tüntetést. Nem, nem titok. Csak nem mondhatják el. De biztosíthatnak róla, hogy a tüntetés maximálisan politikamentes lesz. Becsszó.

Egy francia riporter is odajött megkérdezni, hol beszélhetne szervezőkkel, de neki is ezt a választ adták. Szemlátomást nem publikus, hogy ki az, aki az internetadó kapcsán szeretné elmondani, hogy a kormány "monnyon le", és ki kerüljön a helyükre.

 

Odabiccentettem pár ismerős riporterkollégának, és távoztam. Nem tévedtem, amikor távolmaradtam ettől az egésztől. Én sem szeretem Orbán Viktort, de mi, magyarok, úgy vagyunk vele, mint az oroszok, mikor a németek lerohanták őket. Választaniuk kellett két diktátor között, és ők azt választották, amelyik oroszul beszélt. Szerencsére nálunk most éppen nincs háború, de én nem is szeretnék. Az pedig mindig a hamiskodással kezdődik. Tüntessenek nélkülem, akik hisznek ezeknek, akárkik is ők.

tomcat

 

2014.10.28. 19:27

Forrás:

Internetadó - Paródia Francesco Zomborival

Internetadóról II.

Vargáéknál elgurult a gyógyszer, internetforgalom után akarnak brutális sápot szedni

Amit 2008-ban ellenzékben még támadott a Fidesz, azt jövőre be akarja vezetni, és nem kispályázik. 150 forintot kellene fizetniük a szolgáltatóknak gigabájtonkét az államkasszába. Ha valaki azt gondolja, hogy ezt a szolgáltatók bevállalják, akkor az nagyon téved.

nemzeti internet bolt

 

Varga Mihály jelentette ezt be a mai nap folyamán, ráadásul egy olyan gyermeteg indokkal, miszerint egyre többen használnak Voip alapú szolgáltatásokat, melyekkel ingyenesen kommunikálhatnak a felhasználók és bizony a korábbi távközlési adó ma már nem éri el azt a célját, amelyre bevezetésekor hivatott volt. Vagyis kevesebb a bevétel belőle.

A hír olyan elementáris dühöt váltott ki az internetezők táborában, hogy az erre a célra alapított Százezren az internetadó ellen nevű

Facebook
oldalhoz az elindítása után 5 órával már 32 ezren csatlakoztak.

 

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy milyen kényszer motiválhatja a kormányt arra, hogy ilyen brutális sápot szedjen le az internetezőkről. Vagy számolni nem tudnak vagy valami hihetetlen nagy gond van a jövő évi költségvetéssel. Miközben megy a hülyítés és rezsicsökkentéssel kapcsolatban, az élelmiszerárak folyamatosan nőnek, munkahelyteremtés gyakorlatilag nincs, folyamatos az elvándorlás, veszélyben vannak a nyugdíjak, Magyarország adósságállománya az egeket verdesi, az állami korrupció hihetetlen méreteket öltött, a multik áfacsalásai miatt milliárdoktól esik el a költségvetés, nos, ezt majd a Fizess párt behozza az interneten. Az a Fidesz, mely 2010 előtt az adócsökkentés szükségességéről szónokolt, majd hatalomra jutva annyi új adóformát vezetett be, mint előtt még egyetlen kormány sem.

Hát kérem, ha ezt így gondolja az egypártrendszer, akkor lehet nálunk észak-koreai internetcsomag, amely semmibe sem kerül, mert egyszerűen nem létezik.

Nem kell internet, nem kell IP tv (merthogy azután is kell majd adatforgalmi adót fizetni) és meglátjuk, hogy a mára már internetalapú kommunikációra épített gazdasági szektor, az egészségügy és a többi ágazat hogyan is fog működni.

Ha ezt jövőre, ilyen módon bevezeti a hatalom, olyan öngólt rúg magának, amire álmában sem gondolt.

NIF

http://internetfigyelo.wordpress.com/2014/10/22/vargaeknal-elgurult-a-gyogyszer-internetforgalom-utan-akarnak-brutalis-sapot-szedni/#more-33016

Az internetadó mértéke 150 Ft/gigabyte TERVEZET!

Brutális lehet az internetadó mértéke

Ha tényleg beüt a kormány terve, vége a hosszú YouTube-nézésnek, az online zenehallgatásnak, és mindennek, ami nagy adatmozgással jár.

Az Országgyűlés elé került a jövőre bevezetendő új adótörvényekre vonatkozó javaslat-csomag, és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egyértelműen jelezte: a távközlési adót kiterjesztené az internet-szolgáltatásokra is. Természetesen az új adó "célpontjai" elvben a szolgáltatók lennének, ám jól látható, hogy hasonló különadók esetén a cégek mindig megtalálják a módját annak, hogy az extra költségeket áthárítsák a felhasználókra. Márpedig az előzetes számítások szerint nagyon rosszul járhat minden internetező, ha így lesz. Először jöjjön egy "kedvcsináló" kép, aztán folytatjuk a számokkal. Előbb persze vegyen mély levegőt, és üljön le.A legnagyobb probléma az, hogy az adót a forgalmazott adatmennyiség alapján számolnák: minden megkezdett gigabájtért 150 forintot kellene befizetni az államkasszába. Nézzük csak meg, mennyi adatot használ egy hónapban néhány tipikus felhasználó, ehhez először számolgassunk átlagokat a leggyakoribb tevékenységekre, íme:Ha ezek alapján megnézzük, mennyit kellene fizetnie a különféle nethasználati szokásokkal bíró ügyfeleknek, ha tényleg megvalósul az új adónem, és a szolgáltatók valóban ezzel egyenes arányban számláznak majd többet, elég erős számok jönnek ki, már a "koca-netezők" esetében is:Durva? Bizony, hogy az. Ráadásul a fenti számokhoz egy csomó olyan extra is hozzácsapódhat, amit mondhatni akaratlanul tölt le a felhasználók gépe. Ilyen például egy rendszerfrissítés (amely akár önmagában több gigabájt lehet), különféle alkalmazások, szoftverek automatikus frissítése, szinkronizált fájlok, vagy a felhő alapú rendszerek folyamatos "életben tartása".

Az internet magyar kommentelői a különféle fórumokon és közösségi oldalakon egyelőre csak találgatnak a lehetséges menekülő-utakról. Egyesek szerint a távközlési adóhoz hasonlóan beiktathatnak majd egy plafont (jelenleg magánszemélyek után havonta maximum 700, míg céges felhasználók után legfeljebb 5000 forint az adó), mások viszont egészen odáig merészkednek, hogy tizedes vesszők elírásáról beszélnek: szép is lenne, ha csak 1,50 forintot kéne fizetni gigabájtonként.

Az is biztos, hogy a szakmai szervezetek, valamint maguk a szolgáltatók ismét megfogalmazzák majd ellenvéleményüket, de azt is láthattuk a korábbi példákból, hogy ez mennyire szokta meghatni a kormányzat illetékeseit. Semennyire. Szóval, egyelőre lehet készülni: még most tárazzon be mindenki filmekből, zenékből, dokumentumokból és szoftverfrissítésekből, mert ha változtatás nélkül megy át a tervezet, kezdődhet a süllyedés a digitális őskorba. Aztán, hogy mennyit bukik az állam a webáruházak kieső bevételein, az elviekben felfutó iparágnak nevezett internetes fejlesztés, szoftverkészítés elsorvadásán, azt talán hagyjuk is. Az pedig kár, hogy pont egy hete volt az Internet Hungary konferencia egy csomó csodaszép jövőképpel - ha akkor már tudtuk volna, amit most tudunk, valószínűleg teljesen más lett volna az előadások és beszélgetések témája. És persze a hangneme is...

http://technet.hir24.hu/hirek/2014/10/21/brutalis-lehet-az-internet-ado-merteke/