2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

OMSZ-figyelmeztetés tizenkét megyére és a fővárosra a várható viharos szél illetve sok eső miatt

Összesen tizenkét megyére és a fővárosra adott ki figyelmeztetést a várható viharos szél illetve sok eső miatt a meteorológiai szolgálat.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre a viharos szél miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránként 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.
Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében szerdán több mint 20 milliméter csapadék hullhat, emiatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
A meteorológiai szolgálat azt írta: szerdán napközben országszerte fokozatosan erősödik a szél, egyre több helyen várhatók viharos széllökések is. Estétől a legerősebb széllökések a Dunántúlon helyenként megközelíthetik a 90 kilométer/órát. Emellett a térségünkben örvénylő mediterrán ciklonból szerda éjfélig a délkeleti megyékben egy-egy területen átlagosan 20 milliméternyi csapadék is eshet. A csapadék eloszlása nem lesz egyenletes, egy-egy zivatarban kisebb területeken jelentős mennyiségű csapadék várható.
Szerdán egy kis napsütés északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 7, 12, a legmagasabb hőmérséklet 14, 19 fok között várható.
(MTI)

HOLNAPUTÁN: Életveszélyes fagy az USA-ban

2014. 01. 07., 12:20Life.hu

Az Egyesült Államok középső és keleti vidékeit birtokba vevő, két évtizede nem látott hideg miatt iskolák és üzletek sokasága tartott zárva, repülőjáratok ezreit kellett törölni – írja az Origo.

Cudar hideg van az USA-ban. Miközben az ország déli sarkában hétfőn mínusz 34 fok volt, Montanában mínusz 53, Észak-Dakota és Wisconsin egyes területein mínusz 51 fokot mértek. A Nagy-tavak vidékén a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot. Az időjósok szerint a sarkvidéki légörvény hatását 187 millió ember szenvedheti meg Észak-Amerikában.

Napi hidegrekordok dőltek meg Texas és Oklahoma egyes területein, valamint Chicagóban is, ahol az állatkertben a jegesmedvéket és a pingvineket sem engedték ki a levegőre az ápolók. A hideg súlyos fagyásokat okozhat, és akár néhány percen belül is előidézheti a szervezet kihűlését. Minneapolisban és Észak-Dakota egyes területein rendkívüli vészhelyzetet hirdettek ki. Indianapolisban vörös figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa.

A mínusz 18 fokos vagy annál is dermesztőbb hideg Kanadától a Mexikói-öbölig leállással fenyegeti az olajkitermelést. Akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, több államban veszélybe került az őszi vetés is. Illinoisban, Indianában és Ohióban több húsfeldolgozó és csomagolóüzem leállt. A Customer Growth Partners tanácsadó cég szerint a hideg miatt január 2. óta 4-5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

A múlt héten elkezdődött téli viharok során eddig különböző híradások szerint 15-en vagy 16-an vesztették életüket az Egyesült Államokban. Közülük tizenegyen az utakon, a rossz látási és útviszonyok miatti közlekedési balesetekben haltak meg. Hétfő estig több mint 4300 repülőjáratot töröltek, nagy részüket Chicagóban. További 6500 járat késett.

http://www.life.hu/legykepben/20140107-eletveszelyes-ket-evtizede-nem-latott-hideg-tombol-az-usa-kozepso-es-keleti-reszen.html

KEMÉNY TÉLRE SZÁMÍTHATUNK

2013.09.28. 09:00 | V. Kerekes Ferenc

Különös hírekkel szolgál Szerencsen az Árpád hegy déli lejtőjén található úgynevezett időjós virág, a sárga színű ökörfarkkóró.

Jelzett a virág, melyről azt tartják, képes megjósolni a várható időjárást viselkedésével. Mint azt Bekecsi Szabó László növényvédő szakmérnök a Borsnak elmondta: a népi hagyományok, valamint a hosszú évek tapasztalatai, továbbá a nagyszülők elmondása szerint, ha ilyenkor, szeptember vége táján rövidebb az ökörfarkkóró virágokkal telt szára, úgy hosszabb, de enyhe tél várható. Ám amikor – mint idén is – hosszúra nőtt a növény szára, akkor rövidebb, de kemény lesz a tél.

Bekecsi Szabó László: a természet jelez nekünk

Esernyő nélkül inkább el se induljon

Országszerte várhatók heves zivatarok, a jövő héten már kevesebb csapadékra és több napsütésre, de nagyjából 5 fokkal hűvösebb időre lehet számítani - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.


Török László elmondta: a főváros térségét már elhagyta a zivatarzóna. Jelenleg az ország egyes északi területein vannak heves zivatarok. A meteorológus hozzátette: a délelőtt folyamán a legtöbb helyen kisüt majd a nap, a déli óráktól viszont újra megjelennek a gomolyfelhők, és először a Dunántúlon és északon, majd estétől a délkeleti országrészben várhatók záporok, illetve zivatarok.

A Balaton nyugati medencéjénél, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál is elsőfokú viharjelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások pedig ötszáz méteres távolságon belül közlekedhetnek. A Balaton Siófoknál 24, a Velencei-tó Agárdnál 25 fokos.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap éjfélig szóló veszélyjelzésében az ország valamennyi megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki a várható heves zivatarok miatt. Néhol jégesőre, illetve az óránkénti 90 kilométeres erősséget is meghaladó széllökésekre is számítani kell. Emellett - Tolna, Vas és Veszprém megye kivételével - a várható felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel helyenként rövid idő alatt 20-40 milliméter csapadék is hullhat.

Ugyanakkor Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas és Nógrád megye kivételével az összes megyében a várható hőség miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel a napi középhőmérsékletek - az említett megyék kivételével - országszerte 25 Celsius-fok felett alakulhatnak. Az UV-B sugárzás maximuma is elérheti a nagyon erős szintet.

Török László azt mondta: még az éjszakai órákban is több felé lehetnek heves zivatarok, hétfőn már inkább csak keleten várható csapadék, és a jövő hét folyamán már kevésbé lesz jellemző a zivataros idő. Többször kisüt majd a nap, de elszórtan lehetnek záporok. Váltogatják egymást a felhős és napos időszakok. Ezzel együtt némi lehűlés várható, a vasárnapra előre jelzett 34 Celsius-fokos legmagasabb hőmérséklethez képest a jövő hét első napjaiban nagyjából 5 fokkal enyhébb időre számíthatunk - tette hozzá a meteorológus.

MTI - barikad.hu

Kánikula a hosszú hétvégén

Zavartalan napsütés és 30 Celsius-fokos meleg várható a négynapos hosszú hétvégén - mondta Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa pénteken az MTI-nek.

A meteorológus tájékoztatása szerint a légköri frontok távolodnak a Kárpát-medencétől, Magyarország fölé a magasban száraz, meleg levegő áramlik. Sok lesz a napsütés, inkább csak fátyolfelhők jelennek meg az égen. Csapadék nem várható sem a hétvégén, sem a jövő hét elején.

A négy nap folyamán a hajnali órákban 8-15 fok körül alakul a hőmérséklet, napközben 26-30 fokot is mérhetnek. A déli, délkeleti szél többfelé megélénkül, helyenként - elsősorban a Kisalföldön és a középső országrészben - erős széllökések is előfordulhatnak.

A jelenlegi előrejelzés szerint a jövő hét második felében néhány fokkal visszaeshet a hőmérséklet, de még így is melegebb lesz a sokévi átlagnál. Kissé változékonyabbra fordul az időjárás, a hosszabb-rövidebb napsütés mellett a gomolyfelhőkből helyenként zápor, zivatar is kialakulhat.

 

MTI - barikad.hu

A KŐ