A csapból is a bio életmód folyik: éljünk természetesen, kerüljük a vegyszereket! Ennyi cikk és ajánlás mellett nem lehet szó nélkül elmenni, így a mai takarítás során kísérletezni kezdtem. Az eredmény bámulatos volt!
Kipróbáltunk 3 házi tisztítószert és megtértünk!

Úgy tűnik, az emberiség kezd rájönni, hogy a sok mesterséges anyag és a mérgező vegyszerek károsak a környezetre. Bár valljuk be, divat lett az öko- és bio életmód, ezért is lehet, hogy lépten-nyomon találkozunk ezzel a témával.

Ugyanakkor a mai rohanó világban sok háziasszony elképzelhetetlennek tartja, hogy még arra is legyen ideje, hogy szappant vagy tisztítószereket kotyvasszon, mikor fut a tej, a gyerek most esett hasra, a férj pedig már durcás az éhségtől. Egyszerűbb előkapni a spricnis méregdrága csodatisztítót, fújni kettőt, és máris feloldódik a probléma.

Ugyanakkor bennem mindig motoszkált a gondolat, hogy nagyanyáink hogyan és mivel takarították a fürdőszobát és a konyhát, milyen praktikákat tudnánk átvenni tőlük, ami természetes, olcsó és nem utolsó sorban nagyon hatékony. Korábban

Völcsei Dóri kolléganőm összegyűjtött 5 házi praktikát a makacs foltok eltávolítására:

http://www.infogyor.hu/infocsajok/olvas/permalink:az-5-legmakacsabb-folt-eltavolitasa-hazilag-2013-07-09-100000/

ezen felbuzdulva én is leteszteltem 3 népszerű tisztítószer receptet.

1. Ecet, víz és só

Recept: 300 ml vizet és ugyanennyi háztartási ecetet keverjünk össze, majd forraljuk fel, és oldjunk fel benne egy teáskanál sót! Töltsük szórófejes flakonba, és fújjuk a tisztítani kívánt felületre!

Pont ettől féltem, hogy pepecselni kell. Ennek ellenére kimértem a hozzávalókat, és meglepetésemre egész gyorsan felforrt, és erős ecetszag lett a konyhában. Megkavartam a löttyöt, hogy a sószemek biztosan elolvadjanak benne, majd félre húztam, és megvártam, míg kihűl. Bevallom, nem volt türelmem megvárni, hogy teljesen hideg legyen, így langyosan töltöttem bele egy kiürült hajpermetes flakonba.

Fegyverként magam előtt tartva indultam a fürdőszobába, és ráfújtam egy párszor a zuhanyozócsaptelepére, amin a legtöbb vízkőcsepp szokott lenni. Egy kicsit megdörzsöltem a takarítós szivaccsal, és meglepetten pislogtam, hogy a foltok eltűntek. Ráfújtam a zuhanykabinra, aminek a tisztításával mindig ádáz csatákat vívok, és onnan is eltűntek a foltok. Nahát, 3/1! Az ecetes tisztító jól vizsgázott, bár szépséghibája, hogy elég erős ecetszaga van, ami sokaknak, köztük nekem is elég kellemetlen.

2. Szódabikarbóna és ecet

Recept: Szórjunk szódabikarbónát a lefolyónyílásokhoz, öntsünk rá egy kis ecetet, majd hagyjuk hatni 30 percig!

Ez a recept elviekben a lefolyódugulások elhárításához jó. Minden esetre én egy evőkanál szódabikarbónát szórtam a lefolyókhoz, majd ráöntöttem egy kis ecetet. Erősen felpezsgett. 30 perc után pedig megnéztem, hogy mi történt. A lefolyónak a recept szerint száraznak kell lennie, de bevallom őszintén nem sok minden történt. Bár a mosdókagyló lefolyójába egy régi fogkefével benyúltam, és megdörzsöltem, a kosz pedig elkezdett lemállani, tehát valószínűleg tényleg jó a dugulásokhoz, vagy olyan erősebb szennyeződésekhez, amik megültek a csövekben.

3. Citromsav és víz – a tuti nyerő!

Recept: Körülbelül 4-5 dl vízben oldjunk fel 2 evőkanál citromsavat! Nem kell felforralni. Ha szeretnénk, adjunk hozzá néhány csepp illóolajat!

Ezt tényleg nem hittem el! Összekutyultam a vizet és a citromsavat, tettem bele néhány csepp levendulaolajt, mivel ez volt itthon (bár teafa olaj sokkal jobb lenne, hiszen fertőtlenítő hatású), elkevertem, és fújtam. A kosz és a vízkő a szemem láttára kezdett eltűnni!

Meg sem kellett dörzsölnöm a szivaccsal, csak leöblítenem a területet, és máris tiszta és csillogó volt! Arról már nem is beszélve, hogy mikor betöltöttem a flakonba, egy kicsit ügyetlenkedve kiöntöttem a konyhakőre, és mire visszaértem, a fuga azon a területen kifehéredett, úgyhogy vérszemet kaptam és elkezdtem lefújni a fugát, amit minden évben karácsony előtt körömkefével és csodaszerekkel szoktam felsikálni, hogy jövőre ugyanúgy koszos legyen. Úgy megörültem, hogy a konyhát is mindenhol befújtam a citromsavas tisztítószerrel, a makacsabb helyekre kicsit többet tettem, áttöröltem mindent szivaccsal és arra gondoltam, hogy ha Hamupipőke ezt tudta volna!

Egyértelmű, hogy a citromsavas tisztító lett a kedvencem, ráadásul úgy tűnik, hogy általános lemosóként is funkcionál.

Ezek a receptek mind olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek nem károsak az egészségre. Az ecet fertőtlenítő és vízoldó hatású, egyedül az erős illata okozhat kellemetlenséget, de éppen ezért itt van a citromsav, amit elég volt csak elkeverni a vízzel és egy kis illóolajjal, és máris használható volt.

Egy kicsit utána is számoltam a dolgoknak. A citromsav, a szódabikarbóna és az ecet ára is csupán pár száz forint és nagyon kevés kell a tisztítószerekbe, hiszen nagy részük víz. Ha kiszámoljuk, a citromsavas fél literes lemosó ára körülbelül 200 Ft-ra jön ki, ami intenzív használat esetén két hétig elég. A boltban vett tisztítószerek ennek akár a tízszeresébe is kerülhetnek.

Természetesen ezek sem csodaszerek, van olyan piszok, amit aztán semmi sem tud eltüntetni, de úgy gondolom, nagyszerű lehetőség  a spórolásra és egy tudatosabb életmódra. Engem minden esetre meggyőztek!

Dancs Eszter

http://www.infoajka.hu/infocsajok/olvas/permalink:kiprobaltunk-3-hazi-tisztitoszert-es-megtertunk-2013-07-20-052500/