2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Tömeges behívók magyaroknak - tüntetések kezdődtek Kárpátalján, "pártunk és kormányunk" hallgat

Az ukrán hadseregben elrendelt részleges mozgósítás ellen kezdődött több száz fős tüntetés kedden Munkácson, miközben a közeli Beregrákoson második napja tarják lezárva a Csap-Kijev főútvonalat a tüntetők; a Huszti és a Beregszászi járás több településén is volt útlezárásos tiltakozás.

A mozgósítás ellen tüntető helyi lakosok zárják el a Csap-Kijev főútvonalat a Munkácsi járásban található Beregrákoson

A munkácsi hadkiegészítő parancsnokság épülete előtti tüntetésen a hadseregbe behívott tartalékosok női hozzátartozói azt követelték a katonai hatóságtól, hogy férjeiket, fiaikat és fivéreiket ne vigyék a kelet-ukrajnai háborús övezetbe. A tiltakozók szerint a "terrorellenes műveletben" csak megfelelően kiképzett katonáknak lenne szabad részt venniük.
A "Kárpátalja, ne háborúzz!" jelszót skandáló nők a katonai parancsnokságtól a város egyik legforgalmasabb útkereszteződéséhez vonultak, és lezárták a forgalom elől. A tüntetők azt követelték, hogy Lengyel Zoltán polgármester tárgyaljon velük, ellenkező esetben lezárják a városon áthaladó nemzetközi vasútvonalat is.

A tiltakozás azután is folytatódik, hogy Munkács első embere találkozott a tüntetőkkel, és a kényszermozgósítás leállítását követelő közös beadványt fogalmazott meg velük együtt az ukrán elnöknek.
A város melletti Beregrákoson és három szomszédos községben hétfőn délután mintegy harminc nő és gyerek lezárta a településen áthaladó nemzetközi főútvonalat, aminek következtében hatalmas forgalmi dugó alakult ki mindkét irányban. Munkács felől Ungvár és az "ukrán-szlovák határátkelőhely" csak több tíz kilométeres kerülővel érhető el.

Az ukrán és magyar lakosságú faluban a tiltakozást az a hír váltotta ki, hogy 300 helyi férfit fognak a hadseregbe behívni és a kelet-ukrajnai műveleti övezetbe vinni. A tiltakozók kedden sem voltak hajlandók feloldani az útblokádot, jóllehet reggel beleegyeztek, hogy beadványban fordulnak az ukrán állam vezetőihez, amelyben azt követelik, hogy ne a civileket, hanem a rendvédelmi szervek munkatársait hívják be katonai szolgálatra.
Hétfő délután a Huszti járás négy településén tartottak főként nők útlezárásos tiltakozást, de estére mindenütt feloldották a blokádot. A tüntetők azonban kilátásba helyezték, hogy amennyiben a hatóságok nem szüntetik be a mozgósítást, folytatják a tiltakozást.

Ugyancsak útlezárással tiltakoztak hétfő délután a nők a Beregszászi járás több magyarlakta településén. Forgalmas közlekedési útvonalakat vettek blokád alá Nagyberegen, Kígyóson, Beregújfaluban és egy nappal korábban Gáton.
Ilosván hétfőn helyi és környékbeli hadköteles férfiak tüntettek a járási állami közigazgatási hivatal épületénél a részleges mozgósítás ellen. A tiltakozók bejelentették, hogy a behívások folytatódása esetén lezárják a fő közlekedési útvonalakat.
A tiltakozó megmozdulásokat nagyrészt olyan hírek váltották ki, hogy hatósági emberek mikrobuszokkal járják a településeket, és erőszakkal fogdossák össze és viszik el a hadköteles férfiakat. Valerij Luncsenko, Kárpátalja megye kormányzója a mozgósítás elleni tiltakozási hullámra reagálva azt mondta, hogy abban "ellenséges titkosszolgálatok keze is benne lehet, így próbálva destabilizálni a helyzetet Kárpátalján".
Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság parancsnoka hétfői sajtótájékoztatóján hadititokra hivatkozva nem volt hajlandó elárulni, hogy hány tartalékost fognak behívni a hadsereg soraiba a részleges mozgósítás 45 napja során.
A kárpátaljai ukrán nyelvű médiában ugyanakkor olyan hírek jelentek meg, hogy a megyéből a mostani részleges mozgósítás során hatezer tartalékost hívnak be katonai szolgálatra. Félhivatalos jelentések szerint az Ungvári járásból hatszáz, a Munkácsiból 500 főt mozgósítanak.
Kárpátaljáról eddig kilenc katona vesztette életét a kelet-ukrajnai harcokban.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: Az MVSZ sajtószolgálatának legfrissebb értesülései szerint tömegesen érkeznek a katonai behívók kárpátaljai magyar férfiak nevére. Több kárpátaljai településen forronganak az emberek. Most fontosabb, mint valaha, hogy a magyar nemzet megszólaljon és hallassa a hangját: Ne vigyék a kárpátaljai magyar fiatalokat ágyútölteléknek az ukrajnai konfliktusokba!
Bótrágyra, Haranglábra és Újbótrágyra állítólag 80 behívó érkezett.
Muzsalyban 300-an tüntettek, átmenetileg lezárták az utat.
Kígyóson az asszonyok, lányok utcára vonultak, és a háború ellen tüntettek.


További képek itt.
Többen Beregszászban is szándékoznak tüntetni.
Ukrajnának nincs erkölcsi alapja a kárpátaljai magyarokat háborúba vezérelni, hiszen ez az állam a történelem során sohasem védte meg fegyverrel a kárpátaljaiakat. Különben is, a kárpátaljai magyarok és ruszinok teljesen szabályos népszavazás keretében mondták ki 1991-ben, hogy különleges státust kérnek Ukrajnán belül – emlékeztetett az I. világháború hivatalos kitörésének 100. évfordulóján Budapesten, a Hősök terén mondott beszédében Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke.
(MVSZ Sajtószolgálat nyomán)
https://kuruc.info/r/3/130998/

Háború a nemzet ellen

Tisztelt Címzettek! Kedves Barátaink!

 

Örömmel értesítünk Mindenkit, hogy ápr.30-tól, négy egymást követő hétfőn este, azonos műsorsávban (20 óra 25 perc körül)

a Duna TV Jelenczki István „HÁBORÚ A NEMZET ELLEN” című, négy részes dokumentumfilmjét műsorra tűzte:

Vetítési időpontok:

2012. ápr. 30. 20 óra 25.  I. rész: A háború megváltozott természete.

2012. máj. 7. 20 óra 25. II. rész: Diktatúrából, diktatúrába

2012. máj. 14. 20 óra 25. III. rész: Az ország felszámolása.

2012. máj. 21. 20 óra 25. IV. rész: Megtartó üzenet.

 

Kérjük, köszönettel vesszük, ha ezen levelet továbbítja (továbbítod) saját köreidben.

 

Üdvözlettel:

A film gyártója: Angelus Bt.
Rendező, producer: Jeleniczki István.

 

A film témája:

Nemzeti vagyon. Egy hatalmas, átfoghatatlan érték, olyan örökölt és megtermelt felbecsülhetetlen tulajdon, amit őseink évezredeken, évszázadokon át, nagyszüleink, szüleink és mi magunk hoztunk, hozunk létre. A miénk és gyermekeinké. Adomány és felelősség.
Jelenczki István filmje azt a történelmi folyamatot és mechanizmust mutatja be, ahogyan önző belső és külső hatalmi erők elpazarolták nagy részét ennek a nemzeti vagyonnak, átjátszották magán és külföldi tulajdonba.
A négy részes sorozat címei is utalnak a válságos időkre: a nyolcvanas évek álságos szocialista gazdasági változtatásaira (A háború megváltozott természete), a rendszerváltozás kiszolgáltatottságára, fonákságaira és a külföldi tőke önző kérlelhetetlenségére (Diktatúrából diktatúrába), az azóta elmúlt évek hibáira és bűneire (Az ország felszámolása), végül a jövő útjaira és lehetőségeire (Megtartó üzenet).
A filmben megszólalnak gazdasági szakemberek, jogászok, történészek, orvosok, a magyar kultúra és tudomány legkülönbözőbb ágainak képviselői: Ángyán József, Bencsik János, Bencze Izabella, Bogár László, Éger István, Hunyor Erna, Kovács Zoltán, Mándoki Andor, Molnár Oszkár, Molnár V. József, Papp Lajos, Tóth Zoltán József, Varga Csaba, Varga István, Zlinszky János.
Megdöbbentő, megrázó és egyben tanulságos mozi rólunk, a magyar nemzetről, a társadalomról, az emberről, és a minket körülvevő világról.

 

Műsorújság:

http://www.port.hu/pls/tv/tv.prog?i_date=2012-04-30&i_ch=6&i_ch_nr=5&i_layout_id=0