Használt tankot vegyenek!

Régi, kiselejtezett fegyverek tízezreit árulják a "használt haditechnika áruházában", a közép-csehországi Brandys nad Labem közelében.

A Lidové Noviny című lap hétvégi magazinjában közölt terjedelmes riport szerint a város melletti erdőség közepén elterülő katonai szupermarketben szinte minden fegyver kapható. A helyzet ismerői szerint ez a legnagyobb "használtfegyver-áruház" Közép-Európában. Bár a fegyverek jó állapotban vannak, a tulajdonosok és a hatóságok ügyeknek arra, hogy minden darab a valóságban "harcképtelen" legyen. "Ez alapvető követelmény" - mondta a lapnak Lukás Saivera kereskedelmi menedzser.

A raktáron lévő áru reklámozása nem tér el más szupermarketek röplapjaitól.

"T-72 típusú harckocsi. Több mint 50 darabból lehet válogatni. Jó műszaki állapotban vannak, szervizelést vállalunk. Ár a tank állapota alapján megegyezés szerint" - áll az egyik röplapon. Saivera szerint ezeknek a legendás szovjet harckocsiknak az átlagára félmillió korona fölött mozog - az újabbaké egymillió felett -, de van két-három milliót érő ágyú is például.

A készlet feltöltése is folyamatos. "A T-55-ös tankokat néhány napja hoztuk Szerbiából" - mutatta a menedzser a három új szerzeményt.

A hadseregek által kiselejtezett régi darabokat alaposan ellenőrzik, majd felújítják, hogy a gyűjtők számára rendben legyenek. Ha a megrendelőnek külön kívánsága van, azt is képesek teljesíteni.

"Ez a harckocsi az Egyesül Államokba készült, a mellette álló páncélozott gyalogsági szállítójármű pedig Új-Zélandra" - közölte az egyik szerelő.

"Vásárlóink többségét külföldi gyűjtők, hagyományápolók teszik ki. Hazai kuncsaftjaink is inkább magánemberek, a múzeumoknak nem igen van pénzük mostanában" - jegyezte meg Saivera.

A fedett és szigorúan őrzött raktárakban ezrével találhatóak a legkülönfélébb lőfegyverek, pisztolyok, puskák, géppuskák. Az árak nem túl magasak, megfizethetőek. Az egyszerű, tömegfegyvereken kívül "egyedi" kézifegyvereket is kínálnak az érdeklődőknek, akikből nincs hiány. "Számos eredeti világháborús lőfegyver is van a készletben" - állította Saivera.

MTI - barikad.hu