2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

A Természetgyógyászatért díjjal tüntették ki Gyuri bácsit

Gyuri bácsi díjátadó

Dr. Taraczközy István, a Magyar Természetgyógyászok Szövetségének elnöke átadja a díjat

A díjátadásra a XIX. Természetgyógyászati kongresszuson került sor az impozáns Ramada Hotelben, május 12-én. Az egyik idei díjazott Szabó György, a bükki füvesember. A díjhoz tartozó oklevélben ez áll: „A természetgyógyászat területén kifejtett egy életen át tartó kimagasló gyógyító tevékenysége elismeréseként.”

A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége 1992-ben alakult azzal a céllal, hogy megvalósítsa hazánkban a természetgyógyászok érdekképviseletét. Feladatul tűzte ki, hogy elismerteti a természetgyógyászat létjogosultságát, párbeszédet kezdeményez a hagyományos orvoslással. A szövetség elnökségi tagjai között vannak orvosok, természetgyógyászok és más alternatív medicina képviselői is.

A díjátadón Dr. Taraczközy István orvos-természetgyógyász, a szövetség elnöke szakmailag és emberileg is méltatta Gyuri bácsit. Elmondta: örül, hogy vannak emberek, akik fel merik vállalni a népgyógyászati tudás terjesztését. Hangot adott véleményének, mely szerint „a gyógyítás nem lehet csak az orvos feladata.” Fontosnak tarja, hogy a gyógynövények ismerői, a fitoterapeuták, régi nevükön füvesemberek, javasasszonyok ismét fontos szerepet töltsenek be az orvoslásban, az egészségmegőrzésben. „A tudás, amellyel Gyuri bácsi rendelkezik, nagyon értékes, nemhiába, hogy teái és tanácsai olyan keresettek”. Az elnök úr hangsúlyozta, hogy nem csak a betegségekre kell odafigyelni, hanem a megelőzésre is nagy gondot kell fordítani és ehhez elengedhetetlenek a gyógynövények.

A díjat korábban neves orvosok, a természetgyógyászat, egészséges életmód területén tevékenykedő szakemberek kapták meg. Többek között Dr. Béres József, orvos-biológus, a Béres-csepp felfedezője; Dr. Oláh Andor orvos-természetgyógyász; Dr. Domján László agykontroll oktató; Müller Péter író.

A rendezvényen egész nap színvonalas előadásokat hallgatott a közönség. Orvosok, természetgyógyászok, pszichológusok beszéltek szakterületük témáiról, és Gyuri bácsi is tartott előadást. Mesélt saját és családja történetéről, javasasszony nagymamájáról. Elmondta, hogy egyre több orvos és kórház érdeklődik a cukorbetegségre való teakeveréke, a Diabess-Györgytea iránt.

Büszkék vagyunk arra, hogy Gyuri bácsi egy neves orvosokból, természetgyógyászokból álló szövetség rangos díját kapta meg. Azt reméljük, hogy folytatódik egy párbeszéd, melyben orvos és füvesember együtt szeretné megoldani az egészségügyi problémákat; hogy a múlt hagyománya és a jelenkor modern tudása egymást kiegészítve tudnak segíteni mindannyiunknak. Bízunk benne, hogy egyre megbecsültebbé válnak a régi bevált gyógymódok, a természet füvei és azok, akiknek ez a tudás a birtokában van.

Kisvirágú füzike

A hónap gyógynövénye

Kisvirágú füzike

Kisvirágú füzike
(Epilobium parviflorium)

A ligetszépe félék (oenotheraceae) családjába tartozó, kis termetű, vékonyka szárú, halvány rózsaszín virágú, molyhos levelű növény. A termése szőrös tok, a magok körte alakúak, 1 mm hosszúak. Dél-Ázsiában, Észak-Afrikában őshonos, de nálunk is áttelel. Nedves réteken megtaláható egész Magyarország területén.

Földfeletti hajtását gyűjtjük júliustól szeptemberig. Gyűjtése szaktudást igényel, mert van egy hasonmása, a deréce, ami nem gyógynövény, mérgező!

Hatóanyagai flavonoidok, szterolok és polifenolok.

A prosztata karbantartója. Ez a gyógynövény a férfiak megmentője lehet, ha időben elkezdik rendszeresen fogyasztani a teáját. Negyven éves korában minden férfinak el kellene kezdeni ezt a teát inni, hetente egy csészével. Későbbi használata attól függ, hogy milyen gyakori az éjszakai vizelési inger. Ha kétszer kell felkelni éjszaka, elég három naponta egy csésze füzike teát inni reggel éhgyomorra. A kettőnél többszöri éjszakai vizelési ingernél már naponta egy csésze teát kell inni belőle. Rendszeres használatával a prosztata-megnagyobbodás nem válik rosszindulatú daganattá.

Csökkenti az éjszakai vizelések számát, lehetővé téve a nyugodt pihenést. Az ürített vizelet mennyiségét is növeli. Gyulladáscsökkentő hatása miatt hólyaggyulladás, hólyagműködési elégtelenség esetén is kiválóan használható, nőknek is ajánlott ezekre a problémákra. Folyamatosan fogyasztható, hozzászokni nem lehet. Ismert káros mellékhatása nincs.

Elkészítési módja: egy csapott evőkanál füzikét egy porcelán csészébe teszünk, leöntjük 2,5 dl forró vízzel, letakarva állni hagyjuk 15-20 percig. Leszűrés előtt a tea tetején kialakult színes hártyát, melyben sok hasznos hatóanyag van, egy kiskanállal leszedjük és megisszuk, vagy leisszuk a tea tetejéről, és csak ezután szűrjük le az egész teát. Minden esetben reggel éhgyomorra igyuk meg.