2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Domján László - Gazdagság 2 meditáció

Szegény gazdagok

85 embernek akkora a vagyona, mint a világ felének

A világ 85 leggazdagabb emberének összesített vagyona 1700 milliárd dollár, ami megegyezik a globális összlakosság szegényebb felének együttes vagyonával - áll az Oxfam hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésében.

A szegénység és a társadalmi egyenlőtlenségek ellen küzdő, nagy-britanniai székhelyű szervezet, amely kizárólag adományokból tartja fenn magát, a davosi Világgazdasági Fórum elé időzített elemzésében hangsúlyozta, hogy "egy emeletes londoni városi buszban kényelmesen elférne" a leggazdagabb elit, amelynek annyi pénze van, mint 3,5 milliárd embernek.

Az Oxfam kimutatta azt is, hogy a leggazdagabb globális felső 1 százalék összvagyona 110 ezer milliárd dollár, jóval több, mint a világgazdaság egészének összesített éves hazai összterméke (GDP).

Ráadásul a vagyonkülönbségek folyamatosan szélesednek: a világ lakosságának 70 százaléka él olyan országokban, amelyekben az elmúlt 30 évben nőtt a társadalmi egyenlőtlenség - áll az Oxfam hétfői jelentésében.

A szervezet szerint a leggazdagabb magánszemélyek és vállalakozások ezermilliárdokat rejtenek el hazájuk adóhatóságai elől. Az elemzés által idézett becslések szerint a világ offshore adóparadicsomaiban 21 ezer milliárd dollárt tartanak, és e jövedelmeknek sehol nincs kimutatható nyoma.

Indiában a milliárdosok száma az elmúlt tíz évben a tízszeresére emelkedett, Európában pedig a szegényekre és a középosztályra a piacok "óriási nyomásának" engedve erőltették rá a megszorító intézkedéseket, miközben a vagyonos piaci szereplők húztak hasznot a pénzügyi szektoroknak nyújtott állami kisegítő tőkeinjekciókból - áll a szervezet hétfői jelentésében.

Az Oxfam szerint a gazdasági erőforrások ilyen masszív koncentrációja már a politikai és gazdasági rendszerek stabilitását veszélyezteti, mivel a gazdasági elit politikai hatalmat is szerzett, amellyel manipulálja a gazdasági játékszabályokat, aláásva a demokráciát is.

Mindez egy olyan világ kialakulásának kockázatával jár, amelyben az egyenlő lehetőségek elve végképp csak álom marad. Máris túl sok az olyan ország, amelyben a gazdasági növekedés nem jelent sokkal többet, mint újabb pénzesőt a leggazdagabbaknak, "a győztes mindent visz" alapon - fogalmaz az Oxfam jelentése.

Az Oxfam szerint ráadásul az 1970-es évek vége óta számos országban csökkentek a leggazdagabbakra kirótt adóterhek, vagyis a vagyonos elit nem csupán egyre több pénzhez jut, de egyre kevesebb adót is fizet e jövedelmek után.

A szervezet mindezek alapján felszólítja a Világgazdasági Fórumra összegyűlteket, hogy álljanak ki a progresszív adórendszer mellett, vagyonukat ne használják fel politikai előnyszerzésre, és követeljék meg kormányaiktól, hogy az adóbevételeket mindenkire kiterjedő egészségügyi szolgáltatások biztosítására, oktatásra és az állampolgárok szociális védelmére fordítsák.

MTI – alfahir.hu