2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Ovi Svájcban

Mit csinált Orbán Viktor Svájcban? A Karib-tenger orosz kalózai már a spájzban vannak

Káncz Csaba, 2014. november 07., 10:42

A svájci sajtó az utóbbi napokban felfigyelt arra, hogy a magyar miniszterelnök fél éven belül már másodszor járt magánúton az alpesi országban. A látogatásról szóló hazai hivatalos indoklásokat fenntartásokkal kezelik, figyelmüket inkább egy, a svájci Zug kantonban bejegyzett offshore cég tevékenysége köti le, amely szerintük közvetítő-szerepet játszik orosz energetikai ügyletekben és több szálon is kötődik a magyar miniszterelnökhöz.

 

Offshore über alles

Az inkriminált MET Holding AG felemelkedése hazai megfigyelők szerint is Orbánhoz kapcsolódik. 2010-es választási győzelme után az új kormányfő az energiaköltségek csökkentését ígérte a választóknak.  Az árak leszorítása érdekében az MVM állami gázcég megcsapolhatta a tartalékokat, és olcsón vásárolhatott gázt a világpiacon.  Az MVM az Orbán-kormánytól kapott különleges jogokkal élve a MET svájci leányvállalatától Ausztriában olcsó gázhoz jutott, amit aztán belföldön a MET Magyarországnak értékesített.

A mérlegadatok elemzése szerint az állam ezen az ügyleten jóval kevesebbet kereshetett, mint a Mol résztulajdonában álló, javarészt offshore-hátterű MET.  A kormány soha nem adott választ arra, miért is volt tulajdonképpen szükség közbenső kereskedőre, és az MVM helyett miért a MET-nél csapódhatott le több tízmilliárd forint haszon.

Magyar oligarchákról ír a Tages Anzeiger
Magyar oligarchákról ír a Tages Anzeiger

Ezen a ponton érdemes kiemelni, hogy tilos Magyarországon közpénzből átláthatatlan tulajdonosi hátterű (offshore) cégnek közpénzt fizetni a 2012. január óta hatályban lévő új Alaptörvény szerint.

A MET tulajdonosai 40 százalékban a Mol, 60 százalékban offshore-szerű, a kormányfőhöz (nagyon) közel álló Garancsi István cégét is magába foglaló hálózat.  Az áttételes MET-tulajdonosok közé tartozik Nagy György vállalkozó is, aki számos más közvetett MET-kistulajdonossal együtt korábban Wallis-érdekeltségekben tevékenykedett.  A svájci sajtó alapos munkát végzett és részletesen mutatja be olvasóinak, hogy közös üzleteik révén Garancsi István kapcsolatba hozható Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával, Nagy György pedig Csányi Sándor Mol-alelnökkel és OTP-bankvezérrel is.

Mint ismeretes, a MET-csoport tagja, a svájci bejegyzésű MET Power AG idén tavasszal szerezte meg a Dunamenti Erőmű 74,8 százalékát.  A Dunamenti Erőmű Zrt. Magyarország legnagyobb teljesítményű gáztüzelésű erőműve, a magyarországi beépített kapacitás csaknem egyötödét kitevő 1900 megawattos villamos teljesítménnyel és 1000 megawatt hőszolgáltatási teljesítménnyel rendelkezik.

Magyar-amerikai megreccsenés, orosz behatolás, svájci érdeklődés

A svájci sajtó feltűnő érdeklődése és alapos kutató-munkája természetesen nem választható el magyar-amerikai viszony megrendülésétől és az oroszok aktív geopolitikai játszmájától hazánkban.  A magyar miniszterelnök tevékenységét ezek szerint már Svájc is élénk figyelemmel kíséri...

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége egy 2010 februárjában küldött titkos jelentésben – amelyet a Wikileaks tett közzé – megjegyezte, hogy az energiagazdaság különösen fogékony a korrupcióra: egy erős lobbi akadályozza a piac megnyitását, a nagy pártok konszernek által finanszíroztatják magukat: a szocialisták inkább az MVM gázkonszernnel, Orbán Fidesze főleg a Mol olajkonszernnel.  A nagykövetség jelentése Washingtonnak kiemelte azt is, hogy a MET 50%-ának értékesítése egy, oroszok által tulajdonolt karibi (Belize) cégnek az orosz gázhoz való saját hozzáférést célozza meg.

Orosz rubelt vennénk! Kinek van eladó orosz rubelje?

Oroszország megkezdte a végső gazdasági csapás kimérését a latorállamokra.

tározó

Azok az országok, amelyek amerikai sugallmazásra gazdasági agressziót követtk el Oroszország ellen – most megfizetnek a latormódszerért. Rubelban lesznek kénytelenek fizetni beteges hajlamaik miatt.
A “Gazprom Nyefty” a földgázt és a kőolajat ezen túl csak rubelért hajlandó eladni az Oroszországgal szemben gazdasági szankciókat kiforralt és bevezetett vásárlóinak. Ezzel párhuzamosan az ázsiai vásárlók kinai yüanban is fizethetnek a leszállított orosz földgázért és kőolajért.
Alekszandr Djukov a “Gazprom Nyefty” vezetője tegnap este a “Rosszija 24″ televiziós csatornában elmondta, hogy már szinte valamennyi ügyfelükkel megkötötték a kiegészitő megállapodásokat, amelyek egyébként bizonyos vonatkozásokban lehetővé teszik az euro – alapú elszámolást is, de csak átmeneti időtartamra.
Ezen túlmenően saját tőzsdét hoznak létre, az árak képzésére – rubelban és yüanban. Ez egyúttal segitené is a vásárolni szándékozókat, hogy orosz rubelhoz jussanak.
A Bal-Rad véleménye szerint nyilvánvaló, hogy ez a lépés akár már rövidebb távon is alapvető változásokat eredményezhet a világgazdaságban.
Ha pedig ehhez még azt is hozzáadjuk, hogy Oroszország a jövőben nem kíván a latorállamoktól – elsősorban is a főlator USA – tól államkötvényeket vásárolni, nyugodtan kijelenthetjük:MEGKEZDŐDÖTT A VISSZAVÁGÁS KORSZAKA!
A Nyugatnak orosz rubelra lesz égetően nagy szüksége! Hamarosan!

Gázár!

43 m3  (ami 1503 MJ-ból jött össze) ára 8960 Ft.

Ez azt jelenti, hogy 1 m3 gáz 208 Ft 3721 Fillérbe kerül 2012. szeptember 27-én.