2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Döntöttek a franciák: Hollande veszi át a stafétát

17 év után balról jön az elnök...ITT ARRA KELL FIGYELNÜNK, HOGY AZ EU PÉNZÜGYI PAKTUMJÁT ÚJRA AKARJA TÁRGYALNI AZ ÚJ ELNÖK.

Franciaországban reggel 8-kor nyitottak a szavazókörzetek, az első urnazárás pedig este hatkor volt. Az első hivatalos eredményt pontban 8-kor hirdették ki.

Fotó: Reuters


A hivatalos előrejelzések alapján már az elnökválasztás április 22-i első fordulója előtt sejteni lehetett, hogy Nicolas Sarkozy nem kezdheti meg második ötéves mandátumát. Francois Hollande két héttel ezelőtt csekély fölénnyel, alig másfél százalékkal utasította maga mögé a sokáig esélyesebbnek tartott regnáló elnököt. Azt is tudni lehetett, hogy amennyiben Sarko nem képes megnyerni egy másik induló táborát, nincs esélye a folytatásra.
Bővebben: http://mno.hu/kulfold/dontottek-a-franciak-hollande-veszi-at-a-stafetat-1073938

Török-francia idegháború

Erdogan SarkozyA Nyugatnak ez „kellett” még: egyik legfontosabb szövetségese, Törökország most már nemcsak Izraellel fordult szembe, de Franciaországgal is felsejlik a totális szakítás rémképe.


Előzmények: két napja hagyta jóvá a francia szenátus azt a törvényt, amely bűncselekménynek tekinti, ha valaki a hivatalosan elismert népirtásokat tagadja, beleértve az 1915-ben kezdődött „örmény népirtást”. Aki vét ellene, egy évre a rácsok mögé vonulhat és akár 45 ezer euró pénzbüntetésre is ítélhető.

Tegnap Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök kijelentette, hogy a törvény „egyértelműen diszkriminatív, rasszista és a szólásszabadság lemészárlása”. Majd megígérte, hogy „habozás nélkül” megteszik az ellenlépéseket.

A beígért ellenlépések (mint a mai angol nyelvű török lapok írják): a francia cégeket kizárják a közbeszerzési folyamatokból, megszüntetik a katonai, politikai és kulturális együttműködést francia intézményekkel, valamint lezárják a török légi- és tengeri kikötőket a francia repülők és hajók előtt. Ankara egyszer és mindenkorra visszavonja párizsi nagykövetét. De a török kormány kiveszi a Euronews-ba fektetett 15,5 %-os részesedését is.

Lélegzetállító ellenlépések, amelyek 15 nap múlva azonnali hatállyal életbe lépnek, amikor és ha Nicolas Sarkozy francia elnök aláírja a törvényt.

Hogy műhelyünk melyik oldalon áll, annyira nem kétséges, minthogy a Klubrádió kinek a pártját fogja a vitában.

A török félnek maradéktalanul igaza van. A gondolkodás nem regulázható börtönnel. És miért csak a Párizsnak kedves népirtások nem vitathatóak? Miért nem vették fel a listára az indiánok kiirtását? Miért nem büntetik azt, aki szerint nem vagoníroztak el Szibériába félmillió magyart a II. világháború után? Vagy azon röhögni is szabad? Büntetlenül?

A nyugati világ most megkapja a képébe azt, amit Washington és Brüsszel Magyarország képébe vágott és vág. De a többszörösét. Egy stratégiailag hiperfontos, az elhúzódó  nyugati válságban gazdaságilag robbanékonyan fejlődő regionális nagyhatalomtól, amelynek helyén van a szíve és fütyül a nyugati demokráciafelfogásra, azaz a demokrácia és egyéb értékek köntösébe csomagolt meztelen hatalmi törekvésekre.

Hajrá Törökország!

Ordosz műhely

barikad.hu