2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

A mémek sose maradnak abba?

The Neverending Story...

Fonyód reload

Sose érjen véget a kampány

Egy szupermém!

A fonyódi Fidesz kampányvideó-történelmet írt

A fonyódi Fidesz alapjaiban forradalmasítja a kampányvideó műfaját. A Fonyód a fejlődés útján című alkotás olyan, mintha az Office Michael Scottja kapott volna egy drónt, hogy engedje szabadon a képzeletét.

patria

Az ország megénekeletlen hősei, az önkormányzati dolgozók jelennek meg végre az őket megillető körítés, és Havasi Balázs epikus zenéje mellett.

fonyod2

A vége felé megjelenő 0 forint adósság adattal kapcsolatban ugyan más vélemények is vannak, de ez mindegy is, mert a videó megtekintése után egyetlen dolgot érez az ember:

bizzon

Elbaltázott fejlesztés: Balatoni strandépítés nyáron

– Ezt az őrültséget! Nyáron építik át a strandot! El tudja képzelni, hogy egy osztrák síparadicsomban télen újítják fel a síliftet?

Ekképp morfondizált a legközkedveltebb fonyódi fürdő, a sándortelepi szabadstrand egyik vendéglátósa. A középkorú férfi azon akadt ki, hogy a strandon májusban fogtak hozzá egy fejlesztéshez, ami ugyan – legalábbis az előjelek alapján – mutatósabbá és sokoldalúbbá is teszi a kéthektáros létesítményt, ám a nyáron folyó munkák miatt azzal kell számolniuk a boltok gazdáinak, hogy a bevétel a korábbi töredéke lesz. Ezt véleményt többen is osztották az üzlettulajdonosok közül, de senki sem adta ehhez a nevét.

– Nem szeretném, ha a városvezetők rám küldenék a hatóságokat – magyarázkodott egyikük.

Azok se engedték a nevüket leírni, akik nem ostorozták Fonyód irányítóit a rosszul időzített beruházás okán. Ők úgy vélik, hogy nem a munkálatok tartják távol a nyaralókat a fürdőtől, hanem az, hogy idén „nem megy” a Balaton.

Nyaralás munkaterületen
Nyaralás munkaterületen
M. Schmidt János

– A magyarok az idén elmaradnak – mondta az egyik söröző gazdája –, kevés a pénzük.

Bárhogy van is, az aligha kérdéses, hogy nyáron átépíteni egy strandot nem éppen turista- és vállalkozóbarát ötlet.

Ezt nem vitatja Hidvégi József, Fonyód fideszes polgármestere sem, ám az 5300 lelkes város első embere azt mondja, kényszerhelyzetben voltak, nem tehettek másképp. Szavaiból kiderül, hogy az önkormányzat cége, a Városüzemelési Kft. tavaly nyert 345 millió forint uniós támogatást a strand fejlesztésére, s az erről szóló szerződést 2013 márciusában meg is kötötték. A kft. dolga volt, hogy öt-hat hónapon belül készítse el a részletes terveket, közbeszerzéssel válassza ki a kivitelezőt, intézze el a szükséges engedélyeket. Augusztusban kiderült, hogy az előkészületek sehol sem tartanak, ezért elküldték a kft. vezetőjét (volt bizonyíték a hibájára, s nem kellett a távozónak milliókat fizetni). A cég új irányítóval szeptembertől 2014. áprilisig pótolta a mulasztást, és májusban hozzáfogtak a beruházáshoz.

A munkákat három héttel késleltette a májusi esőzés nyomán kiöntő Balaton, s igazából csak júniusban indult el a kivitelezés. Július közepén a part menti parkot és műtárgyakat át is adták: elkészültek az új lejárók, a fából készült napozóteraszok és öltözőfülkék, és megszórták homokkal a partot 186 méter hosszan. Ez az öt-tíz méter széles föveny a Balaton leghosszabb homokos „tengerpartja”, a strand egyik fő attrakciója, emellett kész van a strandfocipálya és az a helikopter-leszállóhely, amely az egész várost kiszolgálja légi mentés esetén.

Nem készült el viszont az a 400 négyzetméteres akvapark, amely a legkisebbeket szórakoztatja majd, nincs kész az új parkoló, s nincs füvesítve a strandterület 70 százaléka. Ezek a munkák az év végéig fejeződnek be. S azért nem lehetett a szezon végén kezdeni a beruházást,mert akkor nem végeztek volna az idén. Márpedig ez azzal járt volna, hogy az unió a támogatás fel nem használt részét visszakövetelné, mert a fejlesztésnek még ebben az évben meg kell valósulnia.

Az idő sem a legjobb, de a körülmények még sokkal zavaróbbak
Az idő sem a legjobb, de a körülmények még sokkal zavaróbbak
M. Schmidt János / Népszabadság

A polgármester azt állítja, hogy a nyárra csúszott munka nem rontja a strand látogatottságát, hisz eddig is csak a part menti 20-30 méteres sávot vették igénybe az üdülők. Azt sem gondolja Hidvégi József, hogy a csúszás Fonyód vonzerejét csökkenti, ugyanis a városnak tíz szabadstrandja van, a nyaralók tudnak miből választani.

Amúgy az általunk megkérdezett turisták döntő többségét tényleg nem zavarják a munkálatok, s a fövenyes partnak a kisgyerekes szülők különösen örültek. Azt pedig, hogy aki nem jött el Fonyódra, miért nem jött el, nem tudjuk megkérdezni, ezért nehéz cáfolni a polgármestert. Bár ha elfogadjuk, hogy sehogy sem jöttek volna többen, akkor arra juthatunk, hogy nincs is szükség a strand fejlesztésére, hisz így is vannak elegen.

Ezt azonban Hidvégi József nem állítja, s biztos abban, hogy jövőre a kiteljesedő strand még nagyobb attrakció lesz. A város vezetői nem gondolnak arra, hogy a strandon boltot birtokló vagy bérlő vállalkozóknak kompenzáció járna a kieső bevételért.

– Ha egy vállalkozó ezen az üzletsoron nem tud megélni, akkor az nem alkalmas a pályára – állítja az 53 esztendős, programozó mérnök végzettségű polgármester, aki amúgy egy áruházat üzemeltet Fonyódon (ami 3 éve átépítés miatt zárva).

Mellesleg Hidvégi úgy érzi, hogy a kft. elbocsátott ügyvezetőjének hibáját nehéz lett volna megelőzni. A testület Hidvégi szerint megfelelően kontrollálta az ügyvezetőt, csakhogy ő azt mondta, minden rendben halad, s ezzel félrevezette a képviselőket. (Ezt nem így mondta el az ügyvezető...) Amikor megjegyzem, hogy a kft. vezetőjéről akár azt is mondhatják a helybéliek, hogy végül is Hidvégi embere volt, hisz másfél évvel a leváltása előtt lett kinevezve, akkor a 2006 óta regnáló polgármester elneveti magát:

– A testület választotta ki pályázattal, de valóban élvezte az én bizalmamat is.

http://nol.hu/belfold/strandepites-nyaron-1477261

Ismerős Arcok: Nélküled új verzió

A felvétel Fonyódon 2014. július 20-án készült, tisztelegve ennek a nagyszerű zenekarnak.

Fonyód újra jegyzőt keres, de épül a Balaton Áruház

2014. április 27. 08:05 Fónai Imre
Fonyód | Fonyód ismét jegyzőt keres: próbaidejének lejárta után egymást követően a második hivatalvezetőtől köszönt el Hidvégi József polgármester, aki ezúttal Szalontai Andrástól vált meg.

Ahogyan megírtuk, korábban Mátyás István a 2013-as év eleje és augusztusa között töltötte be a fonyódi jegyzői tisztséget; amikor a próbaideje leteltével Hidvégi József nem marasztalta, így indokolt lapunknak a városvezető: „Egyszerűen én egy rutinosabb, a jegyzői feladatok terén tapasztaltabb hivatalvezetőt képzelek el, aki nemcsak a Fonyód városa által támasztott követelményeknek tud megfelelni, hanem a járással kapcsolatos ügyekben is naprakész.”

Most Szalontai András távozását követően azt közölte a városháza: „Mivel Fonyód járási székhely település, ezért a feladatok sokrétűek és összetettek. Jelentős számú projektet bonyolít a hivatal. Mindezek okán egy kellő mértékű szakmai tapasztalattal rendelkező és jó szervező vezetőre van szükségünk.


Fonyódon a jegyző távozásával egy időben ismét felröppent a szóbeszéd, ami már Mátyás Istvánékor is felvetődött, sőt, az azzal csaknem egy időben lezajlott alpolgármester-cserekor is: a távozások összefüggésben állhatnak a polgármester érdekeltségébe tartozó Balaton Áruház felújításához kapcsolódó hitelhez szükséges önkormányzati kezességvállalással. A korábbi alpolgármester leköszönésekor Hidvégi József azt mondta: „Valaki valamit félreértett. A hitelfelvétel a kft-nk saját dolga, ahhoz nincsen köze a városnak és sikerült is 98 millió forintról kölcsönszerződést kötnünk, úgyhogy ha találunk kivitelezőt, folytatódhat az átépítés.”

Most a városháza válaszában az áll: „Ami a szóbeszédet illeti, a tény: a Balaton Áruház hiteléhez nem adott kezességvállalást az önkormányzat.”
De ha már Balaton Áruház: a Fonyódi Hírmondó áprilisi száma tájékoztat arról, hogy a polgármester és felesége cégének tulajdonában álló áruház átépítése végre folytatódhatott, új üzlethelyiségek mellett közösségi tér is lesz benne. A földszint és az első emelet felújításához húszmillió forintos Leader-támogatás is érkezett.

www.sonline.hu

Hozzászólások –

eddig 3 hozzászólás érkezett
HOZZÁSZÓLOK
időrend: növekvő | csökkenő
 • 3. tasi69 2014. április 27. 19:58

  Azért az is érdekes dolog,hogy a gimnáziumra vettek fel hitelt.Viszont az a pénz is az áruházra ment.Ehhez kellett a teljes fideSS tagság beleegyezése.Kíváncsi lennék mikor és ki fogja visszafizetni,ha netán kirúgják a bársonyszékből.

 • 2. PALKASANDOR 2014. április 27. 19:25

  Tisztelt 1. solleti!
  Szerettem volna első lenni a hozzászólásban, de hát az ezüstérem is szép eredmény. A cikk címe is azt sugallja ugye, hogy Fonyód ismételten jegyzőt (újra) keres, tehát tulajdonképpen mivel a Hidvégi Polgármester Úr a jegyzőkereső, ezek szerint az ő személye megegyezik Fonyód Várossal. ...és ez így is van jól. Ismert a Szentháromság is, de a jegyző! Kell egyáltalán jegyző Fonyódra??????!!!!! Szerintem a Szentháromság a jegyzői feladatokat is el tudja látni. Egyébként volt már ilyen, mármint hogy egy és ugyanaz a személy látta el valamelyik megyében (nem Somogyország volt az)a polgármesteri és a jegyzői feladatokat is. Lehet, hogy a képviselő-testület is maga a polgármester volt. Szerintem Fonyódon az egy főre jutó jegyzők száma már meghaladhatja a százat. Viszont a polgármesteri nyilatkozatok a jegyzői pozícióhoz kötött elvárásokról engem speciel lenyűgöztek. Feltéve, ha a Balaton parton kiengedném a nagyon nagy hatalmú szellemet a palackból, és az megkérdezné, hogy mit kívánok tőle, mert azt nyomban teljesíteni fogja, ezt kívánnám: de szeretnék fideszes polgármester lenni Csajágaröcsögén vagy Mucsaröcsögén!

 • 1. solleti 2014. április 27. 18:36

  Pisces!
  Szerintem kérvényezd meg azt a jegyzöi állást, Te meg a polgármester Hidvégi biztosan megértitek egymást és tanácsokat is adhatnál a Balaton Áruház épitésénél is!

Kozsdi Tamás élőadása Fonyódon 2013. május 30-án

A Kárpát-medence politikai története 0 - 1241

KLIKK: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LT0cpduXvBk#!

Trianoni gyásznap Fonyódon