2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

ByeAlex és a Kedvesem az 58. Eurovíziós Dalfesztiválon

ByeAlex és a Kedvesem című dal képviseli Magyarországot az 58. Eurovíziós Dalfesztiválon május 14. és 18. között Malmőben.

A hazai könnyűzenei élet egyik legjelentősebb eseményeként aposztrofált versenyt, A Dalt mindenki nagy meglepetésére az esélyesnek tartott Radics Gigi vagy Kállay Saunders András helyett ByeAlex nyerte, aki idén Malmöben képviselheti Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon.

A Dal című magyar válogatóverseny szombati döntőjében, az M1-en és a Duna World csatornán élőben sugárzott showműsorban a nyolc finalista mezőnyét az öttagú zsűri szűkítette négyre, közülük a tévénézőktől ByeAlex (Márta Alex) és a Kedvesem kapta a legtöbb sms-szavazatot. A dal szerzői Márta Alex és Palásti Kovács Zoltán Zoohacker.

A legjobb négybe bejutott még a zsűritől a legtöbb pontot kapott Kállay-Saunders András és a My Baby, Radics Gigitől az Úgy fáj, valamint Vastag Tamás Holnaptól című dal. A Dal négy legjobbjára összesen 244 ezer szavazatot adtak le a tévénézők.

27216_byealex2.jpg
"Egyáltalán nem akartam nevezni erre a versenyre, zsigerből tiltakoztam ellene, tőlem távol állnak az ilyen tévés vetélkedők. A lemezkiadóm, a CLS Music menedzsmentje azonban beadta a dalt, ami egyáltalán nem olyan, amilyenek az eurovíziós számok lenni szoktak" - mondta ByeAlex korábban.

Felidézte, hogy a Kedvesem című dal ötlete csaknem három évvel ezelőttre nyúlik vissza, de csak a versenyre lett belőle kerek egész. Eredetileg egy kísérletezős, popos számot írt, a szöveg egy életében megtörtént szituációról szól, abból az időből, amikor elhagyatottan élte mindennapjait.

"A végső változat valójában egy remix, amelyet az eredeti sávokra Zoohacker készített. A szám az ő felfogásában is megőrizte bájosságát, akárcsak a nemrég elkészült táncosnős klip" - jegyezte meg a 28 éves dalszerző-énekes. ByeAlexet az elődöntőből és a középdöntőből is a tévénézők szavazatai juttatták tovább. Mint azt kifejtette, már dolgoznak a Kedvesem angol nyelvű változatán, bár legszívesebben magyarul énekelné el a számot Malmőben.

Mint a 28 éves dalszerző-énekes elmondta, a zene talán úgy fertőzte meg kiskorában, hogy szüleinek elég szép lemezgyűjteménye volt. Később együtteseket alapított különböző stílusokban, dalokat szerkesztett, ahogy ő fogalmaz, "zenében gondolkodtam". Aztán elvégezte a Miskolci Egyetem filozófia szakát, elkezdett japán nyelven tanulni, dolgozott újságíróként, de prioritásként mégis maradt a zene.

27216_54841_byealex.jpg

„Te vagy az, aki mindig mosolyt csalsz az arcomra. Hiszen nekem, mint énekesnőnek a hangi adottságokat kellene figyelembe vennem, nálad viszont egészen más dominál. Az biztos, hogy összehoztad az embereket, és tudom, hogy óriási a rajongótáborod, már az ovisok is rólad beszélnek” – mondta Rúzsa Magdi, a zsűri tagja. „Ha más nem, hát én kimondom, te vagy az, akinél csak jobb énekesek fordultak meg itt a színpadon” – ezt már Csiszár Jenő jegyezte meg. Rakonczai Viktor pedig ekképpen értékelt: "Ez a dal az országhatáron belül megállja a helyét, máshol azonban már kevésbé."

"Ezt nem is értem" – ezzel kezdte a döntő után adott interjút a győztes. ByeAlex úgy fogalmazott: annyi kiváló, remek produkció közül választhattak a nézők és azt, hogy engem választottak még nem hiszem el. "Picit, tényleg őszintén mondom, hogy fájt, amikor az én nevemet mondták". Mint fogalmazott: a többiek is örültek velem, de ők iszonyatosan jó énekesek voltak, nem is tudom ezt ragozni, hogy mennyire jól énekelnek, és nemzetközi produkció volt mind a három.

A Kedvesem című dalról azt mondta: sokat fogunk még rajta dolgozni májusig, de "szívem szerint magyarul adnám elő úgy, hogy közben angol feliratok mennek". Hozzátette: arra is gondoltak, hogy megtanulnak svédül is egy kis részletet a dalból. "Sokat fogok töprengeni, de annyira örülnék, ha magyarul szólalhatna meg ez a dal Európában". Szólt arról is, hogy szerinte a zsűri támogatta őt, de tökéletesen igazuk van abban, hogy van még mit tanulnia és sokat kell fejlődnie. Egy rajongó kérdésére válaszolva azt is elmondta, melyik a kedvenc sora a Kedvesem című dalból. "Az, amit Rákay Philip is kiemelt egyszer, mert picit elüt a többitől: Az én kedvesem a végtelennel ujjat húzni sosem retteg..."

A zsűriben Rúzsa Magdi énekesnő, Walkó Csaba, a Magyarországot a Sound of Our Hearts című dallal a tavalyi bakui döntőben képviselt Compact Disco énekese, Csiszár Jenő rádiós műsorvezető, Rakonczai Viktor zeneszerző, producer és Rákay Philip, az M1/M2 intendánsa kapott helyet. Az idén másodszor megrendezett A Dal című magyar válogatóversenybe 244 dalt neveztek, közülük harminc jutott az elődöntőbe, majd 18 a középdöntőbe, onnan nyolc a döntőbe.

27216_1355152182621.jpg
Idén 39 ország vesz részt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett versenyen, Magyarország dala a második malmői elődöntőben, május 16-án hangzik el. A dalfesztivált ezúttal azért rendezik Svédországban, mert tavaly Bakuban egy svéd énekesnő, Loreen nyert Euphoria című dalával. Az előadó által A Dal döntője számára küldött videoüzenet a szombati adásban volt látható és hallható.

Az Eurovíziós Dalfesztivált először 1956-ban rendezték meg, a legjobb magyar helyezést Bayer Friderika érte el, aki Jeney Szilveszter szerzeményével, a Kinek mondjam el vétkeimet? című dallal 1994-ben negyedik lett Dublinban. A verseny korábbi indulói közül sokan világsztárrá váltak, köztük a svéd sikercsapat, az ABBA, a brit Cliff Richard, Olivia Newton-John, a Shadows együttes, az izraeli Ofra Haza vagy az egykor svájci színekben induló kanadai Céline Dion.

VIDEÓ:

Eurovisio