2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

EU tisztviselők november 1-től

Az Európai Parlament közleménye szerint az EP 423 szavazattal, 209 ellenszavazat és 67 tartózkodás mellett választotta meg az új Európai Bizottságot, amelyet most hivatalosan is kinevezhet a tagállamok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács. A Bizottság ezt követően, november elsején lép hivatalba, megbízatása öt évre szól.

Összehasonlításul: a José Manuel Barroso által vezetett első Bizottságot 2004 novemberében 449 szavazattal, 149 ellenszavazat és 82 tartózkodás mellett, míg Barroso második testületét 2010 februárjában 488 szavazattal, 137 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett választották meg.

 

A november elsején hivatalba lépő új Európai Bizottság elnöke a luxemburgi Jean-Claude Juncker, aki az előző bizottsági elnökhöz, José Manuel Barrosóhoz képest sok jogkört delegált az alelnökökre, valamint első alelnöki tisztséget is létrehozott. A bizottság első alelnöke a holland Frans Timmermans, aki a minőségi jogalkotásért, az uniós intézményközi kapcsolatokért, a jogállamiság és alapjogi charta tiszteletben tartásáért, valamint a fenntartható fejlődésért felelős.

A hat további alelnök:

 • az olasz Federica Mogherini, aki az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője;
 • a bolgár Krisztalina Georgieva, a költségvetés és emberi erőforrások felelőse;
 • az észt Andrus Ansip, aki a digitalizált egységes piacért felel;
 • a szlovák Maros Sefcovic, aki az energiaunió ügyében illetékes;
 • a lett Valdis Dombrovskis, aki az euró ügyeit és a szociális párbeszédet felügyeli majd;
 • valamint a finn Jyrki Katainen, akinek a területe a munkahelyteremtés, a növekedés, a beruházások és a versenyképesség.

A húsz "egyszerű biztos" a következő területekért felel:

 • az ír Phil Hogan a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért;
 • a spanyol Miguel Arias Canete az éghajlat- és energiapolitikáért;
 • a dán Margrethe Vestager a versenyjogért;
 • a német Günther Oettinger a digitális gazdaságért és társadalomért;
 • a francia Pierre Moscovici a gazdasági és pénzügyekért, az adózásért és a vámunióért;
 • a magyar Navracsics Tibor az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyekért;
 • a belga Marianne Thyssen a foglalkoztatási és szociális ügyekért, valamint a munkavállalói készségekért és mobilitásért;
 • a máltai Karmenu Vella a környezetpolitikáért, tengerügyekért és halászati politikáért;
 • az osztrák Johannes Hahn az európai szomszédságpolitikáért és az EU-csatlakozási tárgyalásokért;
 • a brit Jonathan Hill a pénzügyi stabilitásért, pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért;
 • a litván Vytenis Andriukaitis az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért;
 • a ciprusi Hrisztosz Sztilianidesz a humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért;
 • a lengyel Elzbieta Bienkowska a belső piacért, ipar-, vállalkozás- és kkv-politikáért;
 • a horvát Neven Mimica a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért;
 • a cseh Vera Jourová a jogérvényesülésért, fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért;
 • a görög Dimitrisz Avramopulosz a migrációs és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért;
 • a román Corina Cretu a regionális politikáért;
 • a portugál Carlos Moedas a kutatásért, tudományért és innovációért;
 • a svéd Cecilia Malmström a kereskedelemért;
 • a szlovén Violeta Bulc pedig a közlekedésért.

Hétfőn hivatalossá válik: újabb E.U. szankciók Oroszország ellen

Hétfőn hivatalossá válik: újabb E.U. szankciók Oroszország ellen

Az EU bejelentette, hogy hétfőn újabb szankciócsomagot léptet életbe Oroszország ellen

Az EU állandó képviselői letették az asztalra a végső verdiktet az új szankciókról Oroszország ellen.

Hétfőn az EU döntést (csak formait, dokumentálva, mert a döntés már megvan) fog hozni az Oroszország ellen bevezetendő új szankciókról, mondotta Herman von Rompuy, az Európa Tanács elnöke és az Európai Bizottság vezetője, José Manuel Baroso pénteken.

Az EU vezetői pénteken hozták meg a döntést arról, hogy kiterjesztik azon orosz és ukrán személyek fekete-listáját "akik felelősek a kelet-ukrajnai erőszakért s annak eszkalációjáért" - mondotta az Európai Unió sajtószolgálata az Itar Tass-nak.

Mi lesz az új szankciós-csomagban?

1, erősen korlátozzák a tőkepiaci hozzáférést

2, védelmi termékek, kettős felhasználású termékek (katonai, védelmi, rendészeti és polgári célokra is alkalmazható felszerelésekhez, technológiai hozzáférés-korlátozások) illetőleg az energiaipar terén egyes olajkitermeléshez szükséges "érzékeny" technológiákhoz is korlátozzák az orosz hozzáférést.

3, Az EU korábban bejelentette, hogy "kibővíti a személyek feketelistáját" - erre is sor fog kerülni.

4, Teljes fegyverembargó Oroszország ellen

A "fekete-listához", mi ez? Büntetőintézkedéssel sújtanák a Donbasz (az önmaguk által kikiáltott Donetski és Luhanski Népköztársaságok) új vezetőit, a Krím kormányát, további orosz politikai döntéshozókat és orosz nagyiparosokat, nagyvállalatokat is.

Herman von Rompuy, az Európa Tanács elnöke és az Európai Bizottság vezetője, José Manuel Baroso szerint "Az új szankciók növelik majd az eddigiek hatékonyságát, s alátámasztják azt az elvet, hogy céljuk Oroszország Ukrajnával szemben tanúsított magatartásának megváltoztatása"

Itar Tass hírügynökség

megjegyzés: csak nehogy a (biztosan bekövetkező) orosz válasz-viszont-szankciókban Moszkva megtiltsa az európai autók importját, mert akkor meg az EU érzi meg rövid idő alatt a szankciókat, és akkor majd elmondhatja a német ipari miniszter, a német mezőgazdasági miniszter által mondottakat, kicsit átfogalmazva ("egyetek sok gyümölcsöt az orosz élelmiszerimport-tilalom ellensúlyozására") - tehát: Vegyetek jó sok autót, mert nagyon sok van. De mit mond majd a tíz -és vagy százezreknek akik elvesztik emiatt az állásukat? Nehogy meglépje ezt a viszont-szankciót Oroszország, mert azt tényleg nahyon megérezné az EU.

Az említett ominózus, német mezőgazdasági miniszter által mondott mondatról bővebben itt:http://oroszhirek.hu/index.php/gazdasag/3706-nemet-mezogazdasagi-miniszter-egyetek-sok-gyumolcsot-az-orosz-elelmiszerimport-tilalom-ellensulyozasara

"Ha egyszer az emberek rájönnek, kik önök valójában, rövid időn belül felkötik önöket!"

"Ha egyszer az emberek rájönnek, kik önök valójában, rövid időn belül felkötik önöket!"

Érdemes átgondolni a szavait! Godfrey Bloom független uniós képviselő (az EP gazdasági és pénzügyi bizottságának tagja) egypercese az Európai Parlamentben!

Íme a szöveg:

"Rendben, elnök úr! Murray Rothbard amerikai filozófus jutott eszembe, aki azt mondta:"Az állam egy rabló intézmény. Az adózás pedig az a lehetőség, melynek révén a politikusok és bürokraták ellophatják az állampolgárok pénzét, hogy szégyenletes célokra költsék.”

Ez a hely (mármint az Európai Parlament) sem kivétel! Döbbenetes, egyúttal kérdezem önöktől, hogyan sikerül megőrizniük komolyságukat, amikor pénzügyi dolgokról beszélnek?

Ugyanis a bizottság egyetlen tagja, egyetlen bürokratája sem fizet adót! Önök, uraim – az állampolgároktól eltérően –, nemcsak adót nem fizetnek, de egyéb pénzügyi kötelezettségeiknek sem tesznek eleget! Teszik ezt számos kedvezmény és különleges törvény fedezékében!

Önök a legnagyobb vagyonmentők, pénzmosók Európában! Mégis önök ülnek itt, és okítanak másokat! Az unióban élő emberek kezdik megérteni, mi folyik itt.

Ne csodálkozzanak hát azon, hogy rohamosan nő az euro-szkeptikusok tábora. És hadd mondjak még valamit önöknek: Ha egyszer az emberek rájönnek, kik önök valójában, rövid időn belül lerohanják majd a (európai) parlamentet, és felkötik önöket! És igazuk lesz! "


Véletlen összefüggések? Okok és ürügyek

"...a BRICS tagállamok / Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika / már korábban  megfogalmazták azon igényüket, hogy saját fejlesztési bankot, és saját valutát hozzanak létre, a stabilitás megteremtése érdekében."
A dollár helyett, azzal szemben...
Miért is tette ezt Kína?
Mert az USA 1970-es évektől kezdve gyakorlatilag gyarmatosította Kínát:
"Ennek a nemzetközi játéknak a lényege (legalábbis ez volt eddig), hogy Kína, az általa előállított javakért cserébe nagyrészt amerikai dollárt fogadott el. A termékek előállításához szükséges alapanyagokért pedig dollárban fizetett. A dollár-alapú kereskedelem felfutásának köszönhetően ezért az ország rendkívüli mennyiségű dollárt volt kénytelen felhalmozni. Ennek a felhalmozott dollármennyiségnek a nagy részét pedig visszajuttatja az Egyesült Államokba olyan módon, hogy cserébe amerikai adósságot (állampapírt) vásárolt, nevetségesen alacsony kamatokon. Ezért jelenleg Kína jóval több amerikai állampapírt birtokol, mint bármely más ország a világon."

Peking közölte, hogy január elsejétől nem vásárol tovább dollárt. http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2013/12/uj-vilaghelyzet-kina-januar-1-tol-nem.html
Kína támogatja Oroszországot Amerikával szemben
http://vilaghelyzete.blogspot.hu/2014/03/kina-tamogatja-oroszorszagot-amerikaval.html
Ukrajna és Kína a dollár helyett áttér a nemzeti valutában való elszámolásra

Az USA válasza:
Ukrajnát "demokratizálja" és rajta keresztül egyúttal destabilizálja Oroszországot és
"barátai" "fenyegetettsége" ellen is fellép a Távol-Keleten:
Az egyik lehetséges "ok": " Japán...egyre jobban aggódik, hogy az erősödő Kína megpróbálja majd tőlük visszaszerezni az egyébként lakatlan szigetet. "

"Nem használjuk a katonai erőnket arra, hogy másokra erőltessük az akartunkat, de nem fogunk habozni alkalmazásával, hogy megvédjük szövetségeseinket." B. ObamaTehát nem a pénzkibocsátás jogáról szól a vita, a háború...hivatalosan...


„Az összeomlás első jeleit újra és újra félresöprik. „Ez csak egy átmeneti korrekció.” – mondják, míg végül mindenkit érzéketlenné tesznek az elkerülhetetlen észlelésére. Elfeledkezünk a történelem tanulságairól, és a nagy meglepetés teljesen felkészületlenül ér el minket."
Mi lehet a megoldás ebben a helyzetben, a helyzet megértése, az ürügyek és a valódi okok megértése, feltárása után?
A pénzkibocsátás jogának társadalmi kontroll alá vétele minden országban,
- a magántulajdonú, haszonelvű bankok köztulajdonba vétele,
- kamatmentes pénz használata
- egyszintű bankrendszerben.
"Ha tudnánk, valójában milyen kevés ember kezében összpontosul a jelenlegi hatalom, és milyen egyszerű ezen változtatni, minden sokkal egyszerűbb lenne."

Morvai Krisztina: az EU döntéseit bankárok, nem politikusok hozzák

Megjelenés ideje: 2014 ápr. 16

Morvai Krisztina egy friss tudományos igényű kutatási jelentést idézett a 2014. áprilisi strasbourgi felszólalásában. Eszerint a pénzügyi szektor 1700 ún. "lobbistát" alkalmaz, és évi 120 millió eurót költ az EU döntéseinek befolyásolására. Tényleg fedőszervezet az Unió?

EU-nak annyi? Róna Péter

RÓNA PÉTER

A tőke saját szolgálatába állította a kultúrát, de még az erkölcsöt is. A kevélység és fösvénység nem rég még főbűnnek számított. Mára, némi átcsomagolás után, az "önbizalom, büszkeség, illetve a profittermelő képesség és haszonszerzés" fontos társadalmi erényekké váltak. A tőke által megkövetelt tudással és képességekkel rendelkezők, illetve a kimaradók egyre inkább egymástól elzárt, elkülönülő kasztot alkotnak....
Az EU válságát a tagországok rossz döntései idézték elő? Vagy az unió szerkezete, felépítése rossz? Netán titkos összeesküvő csoportok befolyásolják rossz irányba a dolgokat?
Voice of Europe konferencia 2013. október 25.

EUthanázia III.

Hazánk a kontinens legnagyobb akácfa és -méz termelője - az unió kiirtaná a növényt egész Európából
Akác-koalíció alakult az akác és az akácméz védelmére, miután természetvédelmi indokra hivatkozva kiirtanák az ezeket az erdőket Európában – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. Különösen hátrányosan érintené a döntés Magyarországot, amely a kontinens legnagyobb akácfa és akácméz termelője.
Európa akácerdeinek a fele Magyarországon található és a kontinens akácmézforgalmának 70 százaléka is innen származik. Ennek szakadhat vége, mert természetvédő szervezetek lobbitevékenységének hatására Brüsszel kiirtathatja a növényt az unió egész területéről.
Zoom
Brüsszelnek nem kell az akácos út
Glattfelder Béla néppárti képviselő műsorunknak elmondta: azért vált aktuálissá a kérdés, mert az Európai Bizottság rendelettervezetet készít elő az úgynevezett idegenhonos özönfajokkal kapcsolatban, és megvan a kockázata, hogy akácot is idesorolják. Ezt a fafajt már ma is üldözik, sok helyen nem engedik az akácerdőket újratelepíteni, természetesen megújulni, nem adnak támogatást sem erdő-, sem energiaerdő-telepítésre, ami elfogadhatatlan és káros gyakorlat – jelentette ki.
Magyarországon jelenleg 420-430 ezer hektáron található akácerdő. Tény, hogy nem őshonos, de gazdasági, erdőgazdálkodási és különösen méhészeti szempontból az egyik legfontosabb – közölte Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. „Sok éves átlagban 40-60 százalékát akácerdőről termeljük a mézeinknek. Az akácméz felvásárlói ára mindig magasabb, mint a virágmézeké, a legtöbb bevételt a magyar méhészeknek ez biztosítja. A virágzati ciklusban két pozícióban is tudják a méhészek legeltetni a méheiket”, tehát a bevétel még stabilabb – fogalmazott, hozzátéve: a kiváló magyar akácméz exportszempontból is nagyon fontos.
Mivel Európában csak nekünk vannak jelentős akácerdeink, nem számíthatunk szövetségesre az uniós döntéshez, idehaza viszont méhész és erdészszervezetek, kutatóintézetek, a Magosz és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szövetséget hozott létre – hangzott el a műsorban. Az akác-koalíció célja, hogy fellépjen a korlátozó intézkedésekkel szemben, megakadályozza, hogy az akácot kiirtsák, továbbá megvédje a méhészeket. A Magosz kezdeményezésére a koalíciót Kárpát-medenceivé bővítenék. Glattfelder Béla szerint az akácfa és -méz közvetett védelmét szolgálná az is, ha hungarikummá nyilvánítanák a termékeket, szavai szerint ennek érdekében megtörténtek az első lépések
A paprika, paradicsom,dohány, a pulyka,a gyöngytyúk, stb. sem őshonos, sőt a krumpli sem! Mi ez az újabb úniós elmebetegség?

Fahéj: ÚJABB EU SZABÁLYOZÁS AZ EGÉSZSÉG ELLEN?

… Tudósok felfedezték, hogy a túl sok fahéjfogyasztás májkárosodást okozhat, köszönhetően a benne lévő magas kumarin tartalomnak, ami a fűszer egy természetes összetevője.

fahejas-csiga-6

Az EU ezért elrendelte, hogy a kumarin szintet kevesebb mint 50 mg/kg alatt kell tartani a “hagyományos” vagy “szezonális” élelmiszerekben, vagyis azokban, amelyeket csak ritkán fogyasztunk és 15 mg kilogrammonkénti mennyiségben kell alkalmaznunk azt a “hétköznapi péksüteményekben.”

Ez az EU rendelkezés máris egy kisebb válságot váltott ki Dániában. A múlt hónapban a túlbuzgó dán élelmiszerhatóság úgy döntött, hogy az ország híres fahéjas süteménye sem hagyományos, se nem szezonális, így a bele kellő fahéj mennyiségét oly módon leszabályozták, hogy a pékek szerint a tészta egyáltalán még hasonlítani sem fog korábbi önmagára. A felháborodás már országos mértékű.

A dán Pékek Egyesületének elnöke- Hardy Christensen szerint: “A fahéjas kenyerek, és péksütemények már legalább 200 éve így készülnek. Aztán most hirtelen a kormány kijelenti, hogy ezek a sütemények nem hagyományosak? Már 43 éve pék vagyok, de ilyesmivel sohasem találkoztam még – őrület! Kevesebb mennyiségű fűszer meg fogja változtatni a sütemények jellegzetes ízét, vagyis egyszerűen nem lesznek olyan finomak. Normális esetben azt csináljuk amit a kormány mond, de azt gondolom most itt a határ. Ami elég az elég!”

Részemről már az az egyetlen dolog is megvan a fahéjas zsemlékben ami eddig az évek során hiányzott. Ez pedig a törvénnyel való dacolás!

Persze nem meglepő, hogy a fahéjat is be akarják tiltani, úgy mint a marihuánát vagy az örökség magokat. Tudjátok mennyi betegséget gyógyít a fahéj?

A FAHÉJ EGÉSZSÉGÜGYI ELŐNYEI

A fahéj erős antioxidáns.  Kalciumot, mangánt, vasat-és élelmi rostot is tartalmaz. Köztudott, hogy segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását, javítja a szív egészségét és az agyműködést, harcol a vastagbélrák és az ízületi gyulladás ellen.

CUKORBETEGSÉG ELLEN

A fahéj úgy működik, hogy javítja az inzulin aktivitását a szervezetben. Segít a hatékonyabb cukorlebontásban, így a test kevesebb inzulint fog termelni. Ezért hatásos vércukorszint szabályozó is.

SZÍVBETEGSÉG MEGELŐZŐ

A fahéj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és ily módon hatékonyan védi a szivet a fertőzésektől, vagy az artériák eltömődésétől. A fahéj megakadályozza a szívbetegségek kialakulását.

JAVÍTJA AZ AGYMŰKÖDÉST

Kutatások szerint a fahéj erőteljes hatással van az agy működésére is. Javítja a mentális éberséget. Idegnyugtató tulajdonságokkal is bír.

ENYHÍTI AZ ÍZÜLETI GYULLADÁST

Az ízületi fájdalomban szenvedők számíthatnak a fahéjra. Egy koppenhágai egyetem tanulmánya szerint ízületi gyulladásban szenvedő betegek nagy valószínűséggel mentesülnek a fájdalomtól.

ENYHÍTI A MEGFÁZÁS ÉS AZ INFLUENZA TÜNETEIT

A fahéj hatékonyan enyhíti a megfázás és az influenza tüneteit is, különösen akkor, ha gyömbérrel párosítjuk.

Úgy tűnik lassan mindent be akarnak tiltani, ami gyógyító erejű és nem gyógyszer. Kezdve a marihuánával, folytatva az örökség magokkal. Most a fahéj a soros.

MEGÁLLÍTJA A RÁK NÖVEKEDÉSÉT

Egy 2010-es tanulmányban, a School of Life Sciences and Immune Synapse Research Center-ben a Gwangju Intézetben Koreában, a fahéj rákellenes hatásait vizsgálták.

A vízben oldódó fahéj kivonatról bebizonyították, hogy laboratóriumban megöli a különféle rákos sejtkultúrákat, legyen szó lymphomáról, melanomáról, méhnyak, vastagbél vagy épp végbélrákról. Melanomás egereknek szájon át fahéjkivonatot adagoltak és ezzel jelentősen lelassították a bennük lévő tumorok növekedését.
Forrás: naturahirek.hu

AGYATLANOK! Új uniós szabályozás miatt betilthatnák a kerti veteményest

Vetőmag-nagyvállalatok lobbizták ki az új szabályzatot

Az Európai Unió Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának rendelkezése maga után vonná számos hagyományos és ritka gyümölcs-, zöldség- és gabonafajta eltűnését a piacról. A helyi adottságokhoz valamint biotermesztéshez alkalmazkodott, változatos fajták használatát az unió által javasolt bürokratikus szabályrendszer megnehezítené.

Az új uniós vetőmag-szabályozás aktuális tervezete elősegíti, hogy a vetőmagpiac néhány vetőmagipari vállalat kezében összpontosuljon, ezáltal a mezőgazdasági nagyvállalatok befolyása tovább erősödne, kiszorítva a kistermelőket és a biogazdálkodókat a piacról.

A szabályozás értelmében csak génbankokon keresztül lehetne elérni a változatos fajtákat, kötelezővé tennék a fajtabejelentéseket. A petíció követelései közt szerepel az, hogy a jelenlegi regisztrációs kritériumokat enyhítsék az olyan növényfajták esetében, amelyek sokféleségükből adódóan alkalmasak a biotermesztésre, mivel így az egyes földrajzi régiók mezőgazdasága a klímaváltozáshoz, az új kártevőkhöz és a betegségekhez való alkalmazkodóképessége megmarad és továbbra is lehetővé teszi a környezetbarátabb életmódot.

A jelenlegi, vetőmag regisztrációra vonatkozó kritériumok alapján bizonyos, veteményre szánt növényfajták regisztrációs kérelmét rutinszerűen elutasítják. A német tiltakozócsoport szerint alig van már néhány olyan növényfajta, amelyeket kifejezetten a biogazdálkodás számára hoztak volna létre a sokféleségük alapján. Az ökológiai gazdálkodásnak azonban szüksége van olyan növényekre, amelyek vegyszerek nélkül is elég erősek és ellenállók, ez pedig kizárólag széleskörű, természetes génkészlettel lehetséges.

Szőcs-Boruss: Franciaország az első áldozat

Szőcs-Boruss Miklós Attila, a kolozsvári székhelyű Ecoruralis Egyesület vezetője lapunknak elmondta, a vetőmag-nagyvállalatok sikeres lobbijának az eredménye a szóban forgó uniós intézkedéscsomag, ami, ha elnyeri az Európai Parlament támogatását, két éven belül teljesen felszámolná a térség kisgazdaságait, a helyi termelőket és a biogazdálkodást.

A termelők nem vihetik piacra az árut, ha a vetőmag nem szerepel a nemzeti regiszterben, márpedig a bevizsgálás nagyon költséges, a háztáji gazdaságok számára teljesen lehetetlen feladat. Szőcs szerint Franciaország az intézkedés ötletadója és egyben az első áldozata is, ahol már néhány éve érvényben van egy olyan nemzeti szabályozás, amely teljesen eltüntette a kisgazdákat a piacról.

Büntetnék a piaci zöldségárusokat is

Elképzelhető például akár az is, hogy két éven belül a kolozsvári nagypiacon ellenőrök bírságolják a hóstátiakat, ha nem tudják igazolni, hogy az a vetőmag, amiből a kifejlett terményt árusítják, nemzetközi regiszterben bevizsgált állományból származik.

Ugyanis a szabályzat értelmében egészségügyi kockázatnak számít valamennyi termény, ami nem bevizsgált vetőmagból származik. Olyan terményekről van szó, amelyeket az emberiség évszázadok óta egészséggel fogyaszt, és amelyek genetikai sokféleségük révén alkalmazkodtak a kontinens különböző földrajzi feltételeihez, valamint a klímaváltozásokhoz.

„A kisgazdák és az egészséges, hagyományos zöldségek teljes körű eltűnésével kell számolnunk ebben az esetben” – fogalmazott Szőcs, aki szerint még van lehetőség a szabályozás módosítására, ami a kistermelőket is kedvezményezze.

„Abban az esetben, ha sikerül új határozatokat beépíteni a meglévő, még vita alatt álló intézkedéscsomagba, és ezek a határozatok a biodiverzitást, a kisgazdák érdekeit szavatolják, akkor nem kell attól tartanunk, hogy Európaszerte felszámolják a termelői piacokat” – összegzett Szócs. Hozzátette, nagyon fontos, hogy egészségünk érdekében minél több európai polgár társuljon a német tiltakozócsoport által kezdeményezett petícióhoz.

Az online petíció magyar nyelven is elérhető, és 2013. október 31-ig írhatják alá mindazok, akik életben tartanák a biogazdálkodást és a kistermelői gazdálkodást.
http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/12403-uj-unios-szabalyozas-miatt-betilthatnak-a-kerti-vetemenyest#sthash.ImSiyhA7.dpuf

Forrás: http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/12403-uj-unios-szabalyozas-miatt-betilthatnak-a-kerti-vetemenyest

Új magyar szó online, Kép a szerző, Pásztor Krisztina felvétele

forrás:http://internetfigyelo.wordpress.com/2013/09/19/uj-unios-szabalyozas-miatt-betilthatnak-a-kerti-vetemenyest/#more-28102