2015

Átlépés

Bemutatkozás

Amikor a változás szelei fújnak a pesszimisták falakat emelnek, az optimisták pedig vitorlát bontanak."

Legfrissebb hozzászólások
Feedek
Megosztás
Címkefelhő

Esővel húzzák le a WC-t

A Szegedi Tudományegyetem 360 pályázó közül a 19. lett a zöld egyetemek világranglistáján. Magyarországon az elsők, Európában a 11-ek. Hitelesen hirdetik a fenntarthatóság eszméjét a hallgatóknak.

Néhány év alatt megszilárdultak azok a kritériumok, amelyek alapján az Indonéziai Egyetem minden évben meghirdeti a zöld egyetemek világranglistáját. Évről évre több (2014-ben már 360) egyetem pályázik, és egyre erősebb a verseny – főleg a lista elején. A Szegedi Tudományegyetem öt éve indul ebben a megméretésben, és évről évre javította helyzetét.

Az egyetem vezetői sajtótájékoztatón ismertették, mennyi és milyen munka áll a kiváló helyezés mögött. Legfőképpen a szemlélet, hogy ők maguk nagyon komolyan veszik a fenntarthatóság eszméjét. Ez beépül a munkatársak szemléletébe, szakmai kurzusokon és példamutatással tovább adják a hallgatóknak is. A Klebelsberg Könyvtárnak is helyet adó, talán legfontosabb szegedi egyetemi épület, ahová a legtöbb hallgató jár, a Tanulmányi és Informatikai Központ (TIK) maga is a legkorszerűbb módon épült, és élen jár a legújabb megoldások gyakorlati alkalmazásában.

Nem kell nagyon bonyolult dolgokra gondolni. Az egyetemen nemrég fejeződött be egy termálenergiát felhasználó program megvalósítása. Csökkentik az üvegház hatású gázok kibocsátását. Szelektíven gyűjtik a hulladékot. Már a rektori hivatal műemlék jellegű épületében is működik elkülönített, úgynevezett szürkevíz-rendszer, a kézmosóvíz és az esővíz jelenik meg a pincében működő egyetemi klub WC-öblítőiben, mert arra a célre pazarlás ivóvizet használni.

A mérnöki karon hőkutas rendszert építettek be. A közeljövő egyik érdekes beruházása, hogy a városi szennyvízhálózatból hőcserélőkkel kinyert hő fogja fűteni a tanulmányi és információs központot. Az SZTE a újabb napelemrendszereket épít be – összteljesítményük hamarosan eléri az egy megawattot. Az egyetemi óvodának már ma sincs villanyszámlája, mert energiaigénye kielégíthető a tetején lévő napelemekből.

Nemcsak korszerű infrastruktúrával, hanem célzott munkaszervezéssel is lehet energiát megtakarítani. A legjobb energia a fel nem használt energia. Állandósult az egy időben tartott téli és nyári szünet, szinte teljesen bezárt épületekkel. A 400 ezer négyzetméternyi összterületet így a szénszünetnek nevezett téli szünetben nem fűtik, nyáron hasonló ideig nem hűtik – ezzel 200 millió forint energiaköltséget spórol meg az egyetem.

A TIK biciklibarát munkahely – nemcsak az épületben spórolnak az energiával, hanem a városi közlekedésben is. Ezzel együtt mindez nem jóindulatú amatőrség, hanem pontosan tervezett, összefüggő rendszerek eredménye.

nol.hu

Magyar fejlesztés: így lesz esővízből ivóvíz

Másfél óra alatt egy liter tiszta, iható vízhez juthatunk a speciális agyagedény segítségével.

A mélyszegénységben élők ivóvízgondjain segíthet a WHO által engedélyezett szűrési módszert továbbfejlesztő magyar eszköz. Jó Virginia és Kocsis Lujza kerámiatervezők, illetve Varga Gyöngyvér üvegtervező Tiszta vizet a pohárba nevű projektjének keretében született az esővizet ivóvízzé alakító különleges vízszűrő berendezés, amelyet az Inspiráló Designelméleti Estek egyikén mutattak be a közönség előtt.

Locsoláshoz és a kert vagy udvar tisztán tartásához már sokan használunk esővizet. Arra azonban talán még nem is gondoltunk, hogy ivóvízként is hasznosíthatnánk azt.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói egy 2013-as félévi feladatból indultak ki; ennek központi témája a víz volt. Földünkön ugyanis egyre fogy a mindenki számára hozzáférhető, egészséges ivóvízkészlet, a világ legszegényebb régióinak lakói közül egyre többen kénytelenek nélkülözni az élethez elengedhetetlen szükségletű vizet.

 

A Potters for Peace nonprofit szervezet már használ ezüstkolloiddal bevont kerámiaszűrőt, hogy fenntartható, környezetkímélő megoldás álljon rendelkezésre a víz szűrésére. A magyar tervezők hazai viszonyokra ültették át a módszert, elsősorban azokra gondolva, akikhez például anyagi helyzetük miatt nem juthat el a vezetékes ivóvíz.

Mivel szociális alapon létrehozott termékről van szó, Jó Virginia, Kocsis Lujza és Varga Gyöngyvér olcsó eszközt kívánt tervezni. Ezért készül az edény fazekasagyagból. A fazekasagyag elkészítése után is viszonylag porózus marad, ezért átengedi a vizet.

 

Ha a víz ezüstkolloid oldattal kezelt agyagon keresztül távozik, akkor az képes arra, hogy kiszűrje a kórokozókat. Egy liter víz másfél óra alatt csöpög át és válik iható tisztaságúvá a klasszikus kerámiaeszközben.

Ezen az elven működik az edény:

A középső elem, az ezüst kolloid oldattal kezelt kerámia szűrő. Az ezen keresztül folyó szennyezett víz tiszta ivóvízzé válik, és az alsó edényben gyűlik össze. A csapon keresztül máris engedhetjük poharunkba!

Forrás: Tiszta vizet a pohárba projekt.

 

Három különböző terméket alkottak a Tiszta vizet a pohárba projekt tervezői. Az első a kerti vízszűrő, nagyobb űrtartalmú, mázatlan edény, úgyhogy hűvösen tartja a vizet. A második a beltéri, konyhai használatra szánt típus. Ennél az edény tisztíthatósága volt az egyik lényeges szempont, a másik, hogy ne boruljon fel könnyen, így a tervezés során külső mázat és talapzatot kapott.

A harmadik edény áram nélkül használható hűtőként funkcionál. Egyszerű elven alapszik: a párolgás hőt von el, ezért tudjuk például egy helyiség levegőjét vizes ruhák teregetésével hűteni. A hűtésre szolgáló tároló egy kisebb és egy nagyobb kerámia edényből áll, a két edény fala közti helyet pedig nedves homokkal kell megtölteni. A külső hőmérsékletnél 10-15 fokkal hűvösebb lesz a tárolóban, ám fontos, hogy időnként nedvesre cseréljük a kiszáradó homokot.

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu